StoryEditorOCM
PrimorjePROF. FIZIKALNE KEMIJE

STANKO URŠIĆ "Ako se izgradi Centar u Lučinom razdolju, možemo se pozdraviti s uzgojem malostonskih kamenica. Bit će to svjetska sramota!"

Piše Silvia Rudinović
8. srpnja 2020. - 12:42
Ako se izgradi Centar za gospodarenje otpadom u Lučinom razdolju u Dubrovačkom primorju, možemo se pozdraviti s uzgojem malostonskih kamenica, upozorio je dr.sc. Stanko Uršić, umirovljeni profesor fizikalne kemije, uoči današnje tematske sjednice Županijske skupštine u Orašcu.

- Kad dođe bakteriološko i kemijsko onečišćenje, bit će to svjetska sramota! Zna se hidrogeologija krša i nezamislivo je takvo što graditi gore. Osim što je to degradacija okoliša, umjesto da se revitalizira i revalorizira, da se upotrijebi na ekološki način, tamo se gradi smetlište - rekao je prof. Uršić. Kako bismo lakše uvidjeli što čeka ovaj čitav kraj, treba pogledati CGO Marišćina, kraj Rijeke. Uz povoljan vjetar, smrdit će u Slanom i Stonu! - upozorava prof. Uršić.

Tvrdi kako ne postoji imeprativ za gradnju takvog centra u Dubrovačkom primorju niti igdje drugdje, pored drugih, boljih, ekoloških i jeftinijih rješenja, jedno od takvih i sam predlaže već pet godina. Radi se o složenom sustavu odvojenog digitaliziranog prikupljanja otpada.

- S punom znanstvenom, pravnom, materijalnom i kakvom hoćete odgovornošću tvrdim da je predloženo rješenje apsolutna sramota! Onaj tko to napravi, proklinjat će ga unuci u petom koljenu!- apelirao je Uršić, koji je u Dubrovnik došao na poziv Građanske inicijative Pravo na zavičaj.

Nevenka Đirlić iz ove Inicijative koja okuplja šest udruga iz čitave županije, ponovno je pozvala županijske vlasti da odustanu od projekta, poručivši kako će u tom slučaju nepovratno biti uništen okoliš, prije svega Malostonskog zaljeva, s obzirom da su trasiranja pokazala da se boja već nakon 60 sati pojavila na tom području.
16. travanj 2024 06:30