StoryEditor
PelješacISKOP POLAKOVICE|

VIDEO/ PROBIJEN TUNEL NA PELJEŠCU: Pogledajte trenutak u kojem je okončan ovaj kompleksni posao

Piše Krešimir Žabec/JL
14. srpnja 2021. - 13:42
Grčka tvrtka Avax danas je uspješno završila iskop tunela Polakovica, dugog 1240 metara kod Stona na Pelješcu.Jutarnji List

Grčka tvrtka Avax danas je uspješno završila iskop tunela Polakovica, dugog 1240 metara kod Stona na Pelješcu. Tunel Polakovica dio je 4. faze stonske obilaznice i zajedno s mostom Ston i drugim tunelom Supava čini najkompleksniji dio ovog zahvata (tunel-most-tunel), donosi Jutarnji list.

To je ujedno i treći po redu proboj tunela na projektu Pelješac, ali prvi za grčku tvrtku AVAX.

Iskop tunela Polakovica započeo je u rujnu prošle godine, a s današnjim završetkom ukupno je iskopano čak 90.000 m3 materijala te je utrošeno 44 tone armature i 29.000 m2 mlaznog betona za primarnu podgradu. Na radovima je sudjelovalo 30 radnika raspoređenih u dvije smjene.

OVDJE POGLEDAJTE VIDEO PROBIJANJA TUNELA

Istovremeno, traju radovi i na iskopu posljednjeg tunela na projektu – Supava, dugog 1290 m. Trenutno je iskopano 50 posto tunela. Most Ston koji se nalazi između ova dva tunela napreduje s armirano betonskim radovima na stupovima dok se u izdvojenom pogonu brodogradilišta u Splitu proizvode dijelovi čelične konstrukcije.

Na ostatku projekta, mostu Pelješac i pristupnim cestama, priprema se ugradnja posljednja tri segmenta rasponske konstrukcije mosta Pelješac. Završetak spajanja koji ujedno znači i fizičko povezivanje kopna s poluotokom Pelješcem očekuje se krajem ovog mjeseca.

Na pristupnim cestama u tijeku su armirano-betonski radovi na objektima mostu Dumanja Jaruga I i II dok se na ranije probijenim tunelima rade završne betonske kampade i hidroizolacija, naglašavaju u Hrvatskim cestama.

item - id = 1112652
related id = 0 -> 1053627
17. rujan 2021 03:34