StoryEditorOCM
PelješacŽEĐ U ZAMASLINI

U 70 kuća rubineti su suhi: ‘carstvo‘ su kamenica, blizu su Pelješkog mosta, sve su platili, a još nemaju ni kapi vode!

Piše Ahmet Kalajdžić
19. listopada 2024. - 07:44

Naselje Zamaslina je samo par kilometara daleko od središta općine Ston, izgradnjom Pelješkog mosta i pristupnih cesta ostali du daleko od prometnih gužvi i osigurali razvoj turizmu kakav je nekad bio na Sredozemlju. Mještani i dalje žive skoro uz samo more i od mora, ribaju, uzgajaju mušule i kamenice. Zamaslina je jedno od mjesta za koje bi stari Dalmatinci rekli da ima više vina nego vode. A upravo voda, odnosno njezin nedostatak, sprečava mnoge da se vrate na djedovinu.

image

Marko Limov, Franko Matanić, Djoni Mihočević

Bozo Radic/Cropix

Teže zaobilaznicom

Točno prije dvije godine, mještani su potpisali ugovore o vodoopskrbi i sve platili, ali su špine mjesnog vodovoda još uvijek suhe. Žale se i čeznu da im barem ljeti kroz već postavljene cijevi puste vode za napuniti gustijerne kako dogovorimo, a ne da još čekamo cisterne i pitamo se jesu li na terenu zbog požara.

image

Kate Radibratović

Bozo Radic/Cropix

Tko doma ima vodu, ne razumije zašto čeljad treba cisterne

Manje je optimistična domaćica Kate Radibratović koja se pita kako živjeti i stalno misliti treba li zvati cisternu:- To ne razumije onaj tko ima vodu. Koncem kolovoza u Ston sam pošla platiti vodu, ali mi je blagajnica rekla da sam je “za ovu godinu potrošila” i da je mogu jedino preko nekog drugog naručiti! A kako sa šest cisterni mogu cvijeće zaliti, taracu oprati i koristiti perilice rublja i suđa? Tako je sve do kiše kad se gustijerna brzo napuni jer imamo veliki splav. Ali, kad nema kiše, nema ni vode. A moj pokojni muž, sjećam se, kad se radio rezervoar za Ston, kamionom poduzeća Prevlaka je sav materijal gore prevezao i sve sam istovario. Nikad s njim nisu u kamionu išli radnici jer je teren bio mekan i strahovao je da se put ne odvali a on propadne s kamionom. Ston vodu ima već 60 godina i ne razumiju nas!

image

Marko Limov mislio je da će imati mirnu starost

Bozo Radic/Cropix

Umirovljeni magistar marketinga Marko Limov doselio se prije 15 godina iz Zagreba u Zamaslinu i još čeka vodu iz špine mjesnog vodovoda:- Govorili su nam godinama “samo što nije krenulo”, da bi prije dvije godine potpisali ugovor o vodoopskrbi. Mislim da ovima u općini malo brinu o malim ljudima, a i upravi Vodovoda sam rekao kako ne skrbe o sirotinji koja čeka vodu. Svi su platili po 15 tisuća kuna te izradili šahtove i priključke. Od potpisa se ipak nešto uradilo: cijevi su postavljene u zemlju i razvedene do kuća i treba samo postaviti mjerne satove te pustiti vodu u sustav. Ali, na tome se stalo, a razlog je nedostatak atesta. Žao nam je što se Vodovod ponaša kao da nema obvezu reći našim ljudima zašto kasne i tko je kriv što nema atesta. Obišao sam skoro dvije stotine hrvatskih općina, ali nigdje nije slično da je selo tako blizu središtu općine, a još nema vodoopskrbu. U ovoj općini vodu nemaju ni Brijesta, Zabrđe i Dančanje, a kad se prije sedam godina rekonstruirao put, cijevi su promijenjene sve do Maškarića koji vodu ima odavno. No, izabran je plan da voda u Zamasline stigne ne najkraćim putem nego okolno, teže i skuplje. Razumijem da se želi priključiti i Konštare te usputne vikendice, možda i “Tri sestrice” ali sve traje dugo, predugo.

image

Problemi s vodovodom u Zamaslini

Bozo Radic/Cropix

U nedostatku informacija iz prve ruke, mjestom kolaju glasine prema kojima je izvođač radova, Vodoprivreda Split, dio poslova dala ne baš najsretnije izabranom kooperantu koji je bagerom polomio pet cijevi, ali su zamijenjene na vrijeme i na trošak izvođača te su cijevi testirane na tlak od 20 bara, što je znatno više od tlaka od 7 bara (atmosfera) koji će biti u cijevima. I test je prije godinu dana prošao uspješno, cijevi su klorirane i dobile atest, a svi mještani su se tad zalijevali vodom i radovali k’o mala djeca. No, uzalud jer još čekaju vodu iz špina.

image

 Problemi s vodovodom u Zamaslini

Bozo Radic/Cropix

Trpi i turizam

Ogorčenim mještanima Zamasline nije jasno kako to, prema onom što su čuli, još nema atesta i zašto zbog birokratske gluposti crpna stanica Supavo nema struju. Vodoopskrba naselja rješava se zajedno s zaseokom Konštari, stanovnici predugo trpe i nestrpljivi su zbog usporenog razvoja turizma, apartmani su izgrađeni ali ne mogu od gostiju tražiti da ne troše vodu. Obitelji Slobodana Kunice uložila je i u izgradnju bazena:- Mjesečno moram osigurati osam do deset cisterni vode, svaka zapremine po 7 ‘kubika’ vode. Do rješenja problema moramo paziti na popunjenost gustijerni, a problem je ljeti kad je voda najpotrebnija jer moramo čekati red dostave. Cisterna je oko 10 eura i nije skupa, ali nastane gužva. Na dva i pol kilometra Zamasline 70-ak objekata nema vodu, ali svi mi s čekanjem plaćamo ceh nečijeg nerada i javašluka- priča nam a njegov sin Vedran dodaje:

image

Slobodan Kunica ne može shvatiti zašto nemaju vode

Bozo Radic/Cropix

-I Općini Ston država sufinancira potporu za prijevoz i cijenu vode naseljima koja je nemaju te je utvrđena količina “sufinancirane” vode po članu kućanstva, a svi koji to potroše a žele još naručiti, moraju platiti znatno veću cijenu. Ston i naselja Konštari, Broce i Zamaslina spojeni su 5,5 km dugim cjevovodom, ali je problem njegova i priključka na elektromrežu crpne stanicu koja će regulirati tlak vode. Jedina prepreka su atesti za spoj na mrežu. Ljudi su strpljivi iako predugo čekaju što im jedino preostaje te gustijerne pune kišnicom ili cisternama. Inače je već ishođena i građevinska dozvola za projekt proširenja vodoopskrbe ka Zaton Dolima, ali vode još nemamo ni mi, a kad će oni tko zna. Iako su radovi dugo trajali, pozitivno su utjecali na izgled Zamasline i Konštara, a tad se uključila i Općina Ston te je istodobno uređeno cijelo naselje i tu treba pohvaliti Vodovod i Općinu jer naselja su prije bila jedno, a drugo su poslije izgradnje vodovoda. Izvođači su nisu radili štetu nego surađivali sa svima, ali je atest i dalje problem.

Limov ističe da je došao stare dane provesti u zavičaju te da vodu nisu dobili u istom paketu s Hodiljem i Lukom jer su nam stari glupo postupili, da je presudila sebičnost:- Kad se u “starom sustavu” rješavala vodoopskrba, nisu htjeli dati brdo Zamašnjak da se kopa te nisu dobili vodu! Jer, imali su gustijerne i brokvama vodu uzimali, a potom su Hrvatske šume uzele brdo pod svoje, uzeli milijune za tunel i pristupne ceste, a mi još nemamo ni vode ni brda i možemo se “slikat”. Ali, kad je vaš urednik u uvodniku napisao da se nekad loše brinulo o komunalnim problemima, nazvao sam redakciju da mu kažem kako imamo novu vlast i potrebe, ali vodu još ne!

image

Đoni Mihočević

Bozo Radic/Cropix

Doznajemo da je predsjednik Mjesnog odbora pokušao sve ubrzati preko županije, ali nije uspio. Trgovac Đoni Mihočević podsjeća kako im je ugovorom sve obećano i da su mislili da je “sve OK ali zadnje što sam čuo jest da su pumpe izgrađene ali im još nije stigla struja”:- Da su nam barem omogućili da iz postavljenih cijevi sami punimo gustijerne, a ne da ljeti moramo vući manige od vatrogasnih cisterni do gustijerni. Mjesto se razvija, mladi bi ostali živjeti, ali kako bez vode? kaže pravnica gradske uprave Dubrovnika Doris Štrbinić dodaje:- Imamo skoro sve, ali vodu ne. Nadamo se, jednog će dana stići a dotad moramo paziti na razinu vode u gustjernama - kaže i uz pogled na trudnički trbuh dodaje:- Beba samo što nije!

image

Antun Strbić

Bozo Radic/Cropix

Nije vaša briga

Zabrinut je i umirovljeni skladištar Antun Štrbinić koji se pita zašto tako dugo čekati do ugradnje vodomjera ako su cijevi postavljene i oprane:- Sin je sve platio, a zadnje obećanje bilo je da voda stiže ovog lipnja. Još je nema a čujem sad navodno struja nije dobra te se trebalo nekom platiti i projekt i ponovni iskop. Zašto?- kaže. Trgovac Željko Štrbinić rezignirano kaže da se od investitora nitko živ ne pojavljuje:

image

Željko Štrbinić očekuje odgovore investitora

Bozo Radic/Cropix

- Zvao sam prije par mjeseci Vodovod pa su me uputili na nekog Bogoja ili Bagoja i rekao mu o čemu se radi, a on meni da su problem izvođači. Što je to nas briga?! Ugovor smo sklopili s Vodovodom, potpisali i svi platili iako mnogi nisu imali nego su posudili. Svima je u interesu vodoopskrbu što prije riješiti, ali ne i pune dvije godine čekati na vodu koja život znači!

Obratili smo se i investitoru, Vodovodu Dubrovnik:

- Gradnja vodoopskrbnog sustava u naseljima Zamaslina i Konštari je dovršena i trenutno se čeka spajanje tamošnje crpne stanice na elektroenergetski sustav. U pitanju je obaveza izvođača radova koji je od strane Vodovoda Dubrovnik već pozvan da žurno dostavi potrebne atestne listove HEP-u, a čime će se otkloniti i posljednja prepreka prema izdavanju uporabne dozvole i spajanju korisnika na izgrađeni sustav- odgovorili su iz Vodovoda, ali nismo dobili mogući termin kad će mještani dobiti vodu iz špina vodovodne mreže, kao ni iznos vrijednosti investicije.

image

Obitelj Kunica za punjenje bazena koristi vodu iz cisterne

Bozo Radic/Cropix

Vedran Antunica: Sve se može vrlo brzo riješiti

Načelnik Općine Ston Vedran Antunica podsjeća na tijek radova te ističe da je u tijeku izrada atesta vode, vodospreme, zahvata i sveg ostalog:- Teoretski, sve može biti za par dana ili par mjeseci, treba samo dobra volja! Ali, nitko neće dati atest ako se ne ispunjavaju svi uvjeti i nije ni sve do Vodovoda jer čekaju izvođača. Nažalost, danas su veliki problemi s izvođenjem od javne nabave nadalje. Ne kažem da su izvođači loši, ali su problemi kulminirali spletom okolnosti. Kao lokalna samouprava Općina je intervenirala kod Vodovoda i pokušala ubrzati izdavanje atesta, što mi je u najbržem roku obećao i direktor, ali bez koordinacije s izvođačem koji ima kooperante ni oni to nisu u nemogućnosti riješiti.

image

Problemi s vodovodom u Zamaslini

Bozo Radic/Cropix
image

Problemi s vodovodom u Zamaslini

Bozo Radic/Cropix
image

 Problemi s vodovodom u Zamaslini

Bozo Radic/Cropix
image

 Problemi s vodovodom u Zamaslini

Bozo Radic/Cropix
image

 Problemi s vodovodom u Zamaslini

Bozo Radic/Cropix
image

 Problemi s vodovodom u Zamaslini

Bozo Radic/Cropix
image

DProblemi s vodovodom u Zamaslin

Bozo Radic/Cropix
image

 Problemi s vodovodom u Zamaslini

Bozo Radic/Cropix
image

Nakon potpisanog ugovora, vode jos uvijek nema

Bozo Radic/Cropix

 

19. listopad 2024 07:47