StoryEditorOCM
PelješacČUDO NA PELJEŠCU |

SURFERSKA DESTINACIJA ODUŠEVLJAVA POSJETITELJE Viganj bilježi jednaki broj noćenja kao i lani

Piše Dora Lozica
10. srpnja 2020. - 15:13
Viganj, malo turističko naselje na Pelješcu, udaljeno desetak kilometara od Orebića, ove je godine pravi hit te jedna od rijetkih turističkih destinacija koja u posljednjih nekoliko dana ne bježi pad dolazaka i noćenja.

„Počeka je bio slab kako smo i očekivali, u lipnju je dolazaka i noćenja bilo 77 posto u odnosu na prošlu godinu, od početka godine do danas 68 posto, ali posljednjih nekoliko dana Viganj bilježi jednak broj noćenja kao i lani“, otkriva nam Marko Galiot, stručni savjetnik u Turističkoj zajednici Općine Orebić.

Mnogo je razloga zašto je Viganj, naselje od tek 320 stanovnika, tako popularan među posjetiteljima, ali najveću prednost  Galiot vidi u Maestralu. Taj glasoviti, ljetni vjetar najpoznatija je znamenitost Vignja budući da puše gotovo svaki dan od 11 do 17 sati poslijepodne. Baš zbog Maestrala, Viganj je poznato odredište sportaša i rekreativaca za aktivni odmor, pogotovo za windsurfing i kitesurfing. U slučaju da je Maestral odlučio ne puhati, što se zaista rijetko kad događa, posjetitelji u Vignju mogu odabrati niz drugih aktivnosti poput brdskog biciklizma, planinarenja, stand up veslanja na dasci (SUP) ili spuštanja paraglajderom. Viganj je već nekoliko puta bio domaćin europskim i svjetskim prvenstvima u windsurfingu, a baš ove godine od 20. do 24 srpnja u Vignju će se održati Otvoreno prvenstvo Češke u windsurfingu.

„Osim prirodnih ljepota i Maestrala, Viganj ima i raznoliku i kvalitetnu ponudu smještajnih kapaciteta, dvije surferske škole, dva masažna centra, trgovinu specijaliziranu za surfersku opremu, a uz pomoć Turističke zajednice opremili su i dva fitness centra na otvorenom. Kao destinacija privlači sve više turista mlađe živote dobi, a najčešći su gosti Slovenci, njih čak 38 posto od ukupnog broja posjetitelja, slijede Česi, Nijemci, Hrvati i Poljaci“, objasnio je Galiot.

TZO Orebić obuhvaća ukupno 14 turističkih mjesta u kojima trenutno boravi više od pet tisuća gostiju. Osim Vignja, i druge turističke destinacije ostvaruju solidne rezultate pa je tako u Kučištu i Lovištu 69 posto noćenja u odnosu na prošlu godinu, u Mokalu 70 posto, a u Dingaču 75 posto. Ipak, u Orebiću je ostvareno tek nešto više od pola prošlogodišnjih noćenja.
No, sezona se nastavlja, a s njom i razne aktivnosti koje je najavio Galiot.

„U četvrtak na Promenadi u Orebiću započinju Noći vina uz lokalne vinare i OPG-ove kao i glazbu uživo. Od ove nedjelje započinju i Zvuci Dalmacije, manifestacija koja okuplja lokalne klape svaku nedjelju ili ponedjeljak ispred orebićke župne crkve uz napomenu da će stolice biti razmaknute najmanje metar i pol. U Viganju 15. srpnja u Kuventu također organiziramo Noć vina i glazbu živo, a 18. srpnja, također u Kuventu, za posjetitelje besplatnu predstavu Bez trećeg na kojoj će nastupiti poznati glumci Matija Prskalo i Mladen Vulić“, najavio je.
 
19. travanj 2024 00:32