StoryEditorOCM
PelješacPROMETNO RASTEREĆENJE

Studija utjecaja na okoliš obilaznice Orebića ide u javnu raspravu

Piše DV
21. srpnja 2020. - 13:05
Pročelnik UO za zaštitu okoliša, imovinsko-pravne i komunalne poslove Miho Baće sudjelovao je na prvoj sjednici Stalnog savjetodavnog stručnog povjerenstva u postupku procjene utjecaja na okoliš „Državne ceste DC414 (obilaznica Orebića), objavili su na stranicama Durovačko-neretvanske županije.

Državna cesta DC 414 (Trajektna luka Orebić – Ston – Zaton Doli) počinje na križanju s DC8 (Jadranska magistrala) i pruža se duž cijelog poluotoka Pelješca do trajektne luke u Orebiću. Sav promet usmjeren prema Korčuli, ali i prema vrhu poluotoka, odvija se u nastavku kroz samo naselje Orebić.

image
Predložena zaobilaznica Orebića
DNŽ


U ljetnim mjesecima se, radi povećanog teretnog i putničkog prometa, dodatno opterećuje trajektna luka Orebić čije su prometno-tehničke karakteristike nedovoljne za povećani promet. Sve navedeno rezultira pojačanim gužvama u samoj luci, ali i na postojećoj cesti DC 414, što nepovoljno utječe na sigurnost gradskog prometa i na razinu kvalitete života stanovnika Orebića.
Izgradnjom obilaznice Orebića DC 414 produžiti će se do naselja Perna gdje će sa županijskom cestom ŽC 6215 tvoriti trokrako križanje i osigurati spoj sa budućom trajektnom lukom Perna.

Osim toga se omogućava razdvajanje tranzitnog i gradskog prometa i bitno poboljšava prometna protočnost i sigurnost. Predmetni zahvat dio je cjelovitog prometnog rješenja povezivanja Korčule i Pelješca.
Nakon ove sjednice i komentara članova stručnog povjerenstva stečeni su uvjeti za upućivanje Studije utjecaja na okoliš u javnu raspravu.
17. travanj 2024 09:00