StoryEditorOCM
PelješacPROJEKT PRED REALIZACIJOM

Radovi na stonskoj obilaznici ušli u zadnju fazu

Piše hrt
13. siječnja 2023. - 08:35

Nakon što je ljetos Pelješkim mostom i dijelom pristupnih cesta Hrvatska povezana sa svojim jugom, ovih dana privodi se kraju i preostala, četvrta faza - stonska obilaznica - kojom se završava cijeli projekt. Tim povodom gost HRT-ovog središnjeg Dnevnika bio je načelnik općine Ston Vedran Antunica.

Stonska obilaznica već odavno se očekuje, posebno je to izraženo tijekom ljeta kada stara stonska cesta bude prepuna automobila. 

- Mogu reći da je tijekom ljeta bilo dosta napeto, ali zahvaljujući policiji uspjeli smo da se promet kroz Ston odvija nesmetano. Nije bilo zastoja, ali bilo je gužve. 

 Sad će kaže svi oni koji su bili isključivo u tranziciji moći koristiti obilaznicu čime će se značajno smanjiti gužve u njegovom gradu. Oni koji žele doći u Ston i dalje će to činiti starom cestom. 

- Mišljenja sam da Ston ima što za ponuditi, od gastronomije, povijesti do svih ostalih stvari koji se tu događaju i uvjeren sam da će ljudi koji žele doći ciljano u Ston biti i više nego dobrodošli i jako lijepo prihvaćeni, poručio je Antunica. 

Most Ston koji spaja obale zaljeva kod tunela Polakovica i Supava u završnoj je fazi. 

- Planiramo znači do kraja prvog mjeseca završiti sve konstrukcijske radove iza čega slijedi ugradnja opreme i instalacija na objektima i na trasi. Nakon toga znači završna ispitivanja statičke stabilnosti samih konstrukcija, ispitivanje prometne opreme i instalacija i onda tehnički pregled i puštanje trase u promet, rekao je glavni inženjer gradilišta Ivo Mušura.  

Sutra kada se odradi betonaža preostalih sedam metara cijela konstrukcija stonskog mosta bit će dovršena.

Riječ je o najzahtjevnijem prilazu Pelješkom mostu, vrlo specifičnom, što je jedan od razloga zašto ova faza još nije dovršena.

- Ova dionica ima tri objekta koja su na jednom ovako uskom prostoru gdje iz tunela prelazimo na most i nakon toga opet u tunel tako da je vrlo skučen prostor, a sva tri objekta su izuzetno zahtjevna. kazao je Ivica Tutman iz Hrvatskih cesta. 

Stonski most dug je petsto metara i bit će dio još preostalih sedam i pol kilometara pristupnih cesta. Nakon završetka konstrukcijskih radova, vjeruje se da će najdulje potrajati tehnički pregledi.

- Tu ne možemo precizirat točan datum, ali evo praktički smo na završetku projekta, rekao je Tutman. 

Posljednja dionica u promet bi trebala biti puštena do početka iduće turističke sezone. Tako će se stati na kraj gužvama u Stonu i zaokružiti priča o boljoj prometnoj povezanosti krajnjeg juga, piše HRT.

26. lipanj 2024 14:01