StoryEditorOCM
PelješacPRAKTIČNO PREDAVANJE ZA NAJMLAĐE STONJANE

Mali Stonjani naučili kako pravilno prati zube

Piše napisao i snimio: Ahmet Kalajdžić
16. ožujka 2019. - 19:32
U dvorani Općine Ston danas su najmlađi Stonjani- polaznici vrtića naučili ne samo koliko je važno redovito prati zube, nego i kako se pravilno peru zubići još dok su mliječni. Naučili su kako su redovito održavanje oralne higijene i četkanje (pranje) zubi od najmlađeg uzrasta važna aktivnost koja sprečava nastanak karijesa. U sklopu pilot projekta Ministarstva zdravstva RH "Nadzirano četkanje zubi u vrtićima i školama" djeci je praktičnu obuku četkanja održao stomatolog dr Hrvoje Hunić, a o značaju pravilnog četkanja su im govorili posebna savjetnica ministra zdravstva za dentalnu medicinu dr sc Anka Jurišić- Kvesić i predsjednica Radne skupine za odnose s javnim ustanovama pri Ministarstvu zdravstva RH dr Ana Bekić.

Valja priznati kak osu mališani ugodno iznenadili stručnjake svojim poznavanjem zdravih i nezdravih namirnica, a potom su im na modelu vilice i pokazali kako se pravilno četkicom peru zubi. Inače, u pilot- projektu nadziranog četkanja zubi u vrtićima i školama sudjeluje 11 vrtića s po dvije ili više grupe djece i to u dobi od tri godine te deset osnovnih škola sa po dva razredna odjela učenika 1. razreda, što znači da je ukupno uključeno oko tisuću djece.

Pilot-projekt se odvija od ožujka do lipnja ove godine, a organiziraju ga Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva RH, dok su osnovni provoditelji programa odgajatelji i učitelji te zdravstveni voditelji vrtića i medicinske sestre timova školske medicine koji su prethodno prošli edukaciju o četkanju zubi na radionicima koje su se održale 15. i 16. siječnja 2019. godine u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Cilj pilot-projekta je izrada zaključaka i preporuka za provođenje nadziranog četkanja zubi na nacionalnoj razini. Recimo i to kako se projekt četkanja zubi preuzet iz škotskog nacionalnog programa Childsmile, ali je, naravno, prilagođen hrvatskom okruženju. Također su preuzeti i prilagođeni elementi Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o kozmetičkim proizvodima. Kako smo doznali, za djecu mlađu od tri godine se koristi tanki sloj (razmaz) paste za zube, a za starije od tri godine pasta veličine zrna graška. Zubne četkice se posebno označavaju za svako dijete da ih lakše prepoznaju, a nakon završenog pranja zubi djeca trebaju višak paste ispljunuti a ne ispirati u papirnati ručnik ili umivaonik, ovisno o modelu četkanja zubi. Četkice za zube se zamjenjuju jednom u tri do četiri mjeseca ili ranije a donacijom su za svako dijete osigurane kvalitetne zubne četkice.
24. travanj 2024 05:05