StoryEditorOCM

Kao iskusni vinogradar: Pogledajte kako se župan Nikola Dobroslavić snašao u sadnji drevne ‘Stare trte‘ na Pelješcu

Piše DV
23. travnja 2023. - 10:29

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić zasadio je jučer u Putnikovićima mladicu najstarije loze na svijetu, tzv. ‘Stare trte‘. Opći je dojam okupljenih da se Dobroslavić izvrsno snašao okopavajući zemlju u kolijevci pelješkog vinarstva i vinogradarstva.

- Da, vješto je motikom zagrnuo baš kako su to nekada radili stari Pelješčani - kazali su nam upućeni. Drevna loza zasađena je u povodu međunarodnog Dana planeta Zemlje koji se i ove godine obilježava pod krilaticom "Investiraj u naš planet", Poljoprivredna zadruga Putniković u svom Muzeju vinogradarstva i vinarstva zasadila je reznice najstarije loze na svijetu.

Sadnica Stare trte upotpunila je tako bogati postav Muzeja vinogradarstva i vinarstva – Putniković.

image

Muzej vina u Putnikoviću na Pelješcu.
 

Tonci Plazibat/Cropix

Stara trta, odnosno modra kavčina iz Maribora, broji više od 400 godina, a njezina starost utvrđena je 1972. god. metodom inkrementalnog datiranja i brojanja godova. Na 44. "Tradicionalnom rezu najstarejše trte" u Mariboru, Poljoprivredna zadruga Putniković dobila je čast da zasadi reznicu Stare trte ispred Muzeja vinogradarstva i vinarstva.

Vjeruje se da je prva Stara trta posađena krajem srednjeg vijeka, kada su Maribor opsjedali Turci.

Trs Stare trte prosječno urodi sa 100 do 150 grozdova s prinosom od 33 do 55 kilograma. Oni najveći zabilježeni su 1991. godine kada je ubrano 180 grozdova teških 67 kg, a najteži je iznosio jedan kilogram. Od ovoga grožđa Fakultet za poljoprivredu i znanosti o biosustavu Sveučilišta u Mariboru godišnje proizvede oko 30 litara ekskluzivnog vina.

 

17. lipanj 2024 14:56