StoryEditorOCM
PelješacVOLONTER GODINE

Humanitarno djelovanje Nika Violića postalo je njegov način života, a Udruga na čijem je čelu svojim radom našem je zdravstvu uštedjela više od 15 milijuna kuna

Piše DV
26. prosinca 2022. - 07:34

Nakon dvogodišnje stanke, u Centru za mlade Dubrovnik dodijeljene su godišnje volonterske nagrade koje već tradicionalno dodjeljuje Volonterski centar Dubrovnik, a izrađuje i dizajnira Be Craft.

Nagrade su podijeljene u tri kategorije: volonter godine, koordinator volontera i organizator volontiranja.

Sve za pomoć potrebitima

Za volontera godine proglašen je Niko Violić, čije se humanitarno djelovanje pretvorilo u njegov način života, pri čemu daje cijeloga sebe. Kako bi napravio nešto humanitarno za Ligu za borbu protiv raka Korčula-Pelješac-Lastovo-Mljet čiji je predsjednik, koristi sve svoje kontakte, dostupan je svima 24 sata i za svoj rad ne prima nikakvu naknadu. Brojni koncerti, izložbe i događanja rezultat su neumornih kontakata, dogovora s izvođačima, privatnih kontakata i prijateljstava koje Niko nesebično koristi, a sve za jedan, zajednički cilj – pomoći u svakom trenutku potrebitima. Njegovu predanost volontiranju i humanitarnom radu prepoznao je i predsjednik RH Zoran Milanović.

Za koordinatora volontera proglašen je Sven Krile, a za organizatora volontiranja nagrađena je Liga za borbu protiv raka Korčula-Pelješac-Lastovo-Mljet, koja je krajem listopada proslavila dvadeset godina djelovanja.

Zdravstvu uštedjeli

 

15 milijuna kuna

Udruga ima preko 5000 članova, 10 ogranaka i djeluje na Pelješcu, Mljetu, Lastovu i Korčuli. To je udruga koja je u ovih dvadeset godina organizirala i platila preko 31.500 specijalističkih, preventivnih pregleda, te omogućila još toliko, koristeći aparate koje je kupila i dala na uporabu DZ Korčula i Vela Luka; 3 mamografa, gastroenterološku ordinaciju, UZV uređaje.

U samu opremu koju su darovali uložili su, s prijenosnim UZV i spirometrom, skoro 6 milijuna kuna. Pomagali su u kupnji aparata za OB Dubrovnik, KBC Split, Udrugu Ana Rukavina, i druge. Svaku godinu pomažu bolesnima od tumora s preko 100.000 kuna, pokrivajući im troškove smještaja u Splitu ili Zagrebu. Ako idu na terapije, osiguravaju im lijekove koji nisu na listi HZZO ili tipizaciju tkiva.

Svojim radom našem su zdravstvu uštedjeli više od 15 milijuna kuna. Rad Lige postao je sastavni dio života ovih sredina, jer je na svaki način podigla kvalitetu življenja u mjestima koja su najudaljenija od bolnica u Hrvatskoj. Njihov je osnovni moto rada ‘Dobro je činiti dobro’.

dubravka Marjanović ladašić

08. svibanj 2024 02:55