StoryEditorOCM
PelješacOdjeci tragedije na Pelješcu

Hrvatske ceste: Skretanje za Prapratno nemoguće je pomiješati s pristupnom cestom za Pelješki most. Naša signalizacija jasno pokazuje smjer prema trajektnom pristaništu

Piše Gabrijela Bijelić
21. ožujka 2023. - 12:05

Kako se moglo dogoditi da je vozač BMW-a prije kobnog slijetanja u more u Prapratnom, vozeći iz smjera Stona u pravcu Splita, pogrešno skrenuo misleći da vozi pristupnom cestom prema Pelješkom mostu? Na manjkavu i često nejasnu prometnu signalizaciju upozoravali su vozači u više navrata od otvaranja Pelješkog mosta u srpnju prošle godine. Mnogi su i sami zabunom skrenuli u Prapratno, no na sreću nisu vozili prebrzo, pa nije bilo posljedica kao u prometnoj nesreći u kojoj je u noći 19. ožujka poginula 45-godišnjakinja.

image
Božo Radić /Cropix

Nadležne u Hrvatskim cestama pitali smo stoje li prigovori oko označavanja skretanja:

- Na poziciji čvora Prapratno prometna signalizacija koja označava smjer ulaska na pristupnu cestu Pelješkom mostu postavljena je u više stupnjeva. Osim vertikalne prometne signalizacije postoji horizontalna prometna signalizacija koja dodatno naglašava smjer prema Splitu i smjer prema trajektnom pristaništu. Isto tako, Hrvatske ceste su postavile i dodatni privremeni znak za smjer prema Pelješkom mostu uz postojanje cestovne rasvjete koja osvjetljava čvorište - podsjetila je glasnogovornica Hrvatskih cesta Tamara Đurijanček.

image
Božo Radić /Cropix

Napomenimo, tragedija u trajektnom pristaništu na Pelješcu, u kojoj je jedna osoba izgubila život nakon slijetanja automobila u more, drugi je nesretan događaj na istoj lokaciji u samo sedam mjeseci.

Antun Banovac, ravnatelj Lučke uprave Dubrovačko-neretvanske županije koja upravlja trajektnim pristaništem, potvrdio je da će potražiti preventivno sigurnosno rješenje za sigurnost sudionika u prometu u Prapratnom. Moguće rješenje vidi u postavljanju zaštitne ograde oko trajektne rampe, konopaca, lanca ili pokretnih stupića koji bi se podizali i spuštali ovisno o pristajanju trajekta.

 

18. travanj 2024 12:17