StoryEditorOCM
NeretvaMETKOVIĆ

Vodostaj Neretve u opadanju, nema opasnosti od poplava

Piše Stanislav Soldo
6. prosinca 2021. - 13:24

Vodostaj Neretve je u opadanju. Na mjernom mjestu u Metkoviću niži je za dvadesetak centimetara u odnosu na jučerašnja mjerenja pa stanovnici doline Neretve mogu odahnuti. Obilne kiše koje padaju ovih dana povećale su vodostaj Neretve, koji u Metkoviću iznosi oko 250 centimetara, što je bilo dovoljno da se proglasi pripremno stanje obrane od poplava. Kako doznajemo voda se iz hidroakumulacija na Neretvi uzvodno od Mostara kontrolirana ispušta što je iznimno važno za rast vodostaja u donjem Poneretvlju. Prema informacijama

Agencije za vodno područje Jadranskog mora, vodostaj Neretve na mjernom mjestu Dračevo nedaleko od graničnog prijelaza također je u opadanju.

Prema informacijama iz Hrvatskih voda pripremne mjere obrane od poplava proglašavaju se na visini vodostaja od 240 centimetara u gradu Metkoviću. Redovne mjere obrane od poplava idu na 300 centimetara, izvanredne na 360 centimetara dok se izvanredno stanje proglašava kod visine vodostaja od 380 centimetara i ono je bilo proglašeno 2010 godine za velikih poplava koje su pogodile ovo područje.

26. travanj 2024 00:46