StoryEditorOCM
NeretvaSJEĆANJE NA ŽRTVU |

U malenom Rogotinu niče spomenik hrvatskom vojniku, prvi takav u našoj domovini! ‘Ovo je samo mali znak zahvalnosti čuvarima domovine‘

Piše Ante Šunjić
15. studenog 2020. - 11:15
Kroz povijest se na području Hrvatske mnogo ratovalo, no ti su ratovi uvijek bili obrambeni. Mnogi vojnici borili su se za hrvatsku državu, koja je konačno ostvarena nakon pobjede u Domovinskome ratu. U želji da u pamćenje hrvatskog naroda trajno usidre sjećanje na žrtvu hrvatskih vojnika, prvi su se spomenici posvećeni Domovinskom ratu počeli podizati istodobno s njegovim okončanjem. Od tog vremena do danas podignuto je na stotine spomenika koji materijaliziraju uspomenu na Domovinski rat, kao temelj hrvatske države. U današnjem društvenom kontekstu oni imaju posebnu važnost, kao mjesta sjećanja i bastioni koji podupiru hrvatski nacionalni identitet.

image

 
Ante Šunjić

 

Smion i ponosan

Spomenik koji se podiže u Rogotinu najnoviji je biser u niski suvremene spomeničke baštine vezane uz ovaj ključni događaj hrvatske povijesti. Posvećen je svim hrvatskim vojnicima koji su se, na častan, viteški i vojnički način, borili za hrvatsku državu. Njihove zasluge obvezuju nas i na ovakve iskaze počasti i njegovanje kulture sjećanja. Autor Spomenika hrvatskom vojniku je umirovljeni časnik Hrvatske vojske Ivan Pavić Mrgud, dok je sredstva za njegovu izradu prikupio don Petar Mikić. Spomenik je visok 1,5 metar, s postoljem 2,20 metra. Prikazuje donekle stilizirani lik, srastao s planinom, zemljom, rodnom grudom, koji, bez puške, ali smion i ponosan s krunicom u ruci, iskazuje obrambeni karakter Domovinskoga rata i višestoljetne borbe za hrvatsku državu. Na čeonoj strani u obliku stupa veliko slovo H–Hrvatska, čvrsta, neuništiva poput kamena, u koju je uronjena ruka hrvatskoga vojnika s krunicom Zaštitnice Hrvata, prožeta porukom: U ovom je znaku pobjeda tvoja! Izrađen je od bijeloga kamena i bit će postavljen u Parku Puntin u Rogotinu. Iz dostupnih informacija zasad takav spomenik u Republici Hrvatskoj ne postoji. U samom parku već postoji spomenik nazvan Zahvala predcima koji predstavlja rogotinsku, neretvansku tradicionalnu težačku obitelj. Tako bi novi spomenik postavljen nasuprot njemu zatvorio identitetski krug svakog Rogotinjanina i Neretvanina, a i šire, jer bi promovirao vrijednosti obitelji, vjere i Domovine. - Hrvatski vojnik, skroman čovjek velika duha, kojemu u ostvarenju djela ljubavi pomaže vjera koja se manifestira krunicom u ruci. Isus je izliječenog gubavca, koji mu se došao zahvaliti, upitao: „Ta, gdje su ostala devetorica, zar i oni nisu ozdravili?“. Zaboljela ga je nezahvalnost. Kad je Bog stvarao svijet prosuo je svoje biserje nad ovim našim prostorima koje nazivamo svojom domovinom. Blagostanje i imanje se brani i čuva. I dok ti mirno spavaš, netko bdije nad tobom i tvojom domovinom. U Božjoj providnosti, u njegovoj stvaralačkoj moći, ne postoji slučaj. Stvara nas povjeravajući nam određene zadatke. Na nama je da otkrijemo svoje poslanje, te ga izvršimo zahvaljujući Svevišnjem na tom povjerenju. Hrvatski vojnik nikada nije osvajao tuđe teritorije, već je svoje štitio pod cijenu vlastitog života, znajući da je život vrijedan samo života za drugoga-za voljene. Ovaj spomenik je samo mali znak zahvalnosti čuvarima zemaljske domovine, koji na taj način zaslužuju vječnu domovinu na nebesima- poručuje don Petar. U ovaj projekt od samog je početka uključen legendarni zapovjednik 4. Gardijske brigade HV-a i bivši ministar obrane Damir Krstičević, koji želi zahvaliti don Petru Mikiću, Rogotinjanima i svim onima koji su doprinijeli izgradnji Spomenika hrvatskom vojniku.

image

 
Ante Šunjić

Zahvala generala Krstičevića

- Mnoge generacije našeg naroda sanjale su o slobodnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj. Mnogi hrvatski vojnici borili su se u raznim ratovima i pod tuđim zastavama. Ali hrvatskim braniteljima pripala je čast da tijekom devedesetih godina izgrade iz temelja Hrvatsku vojsku i da uz tadašnje mudro političko vodstvo predvođeno prvim predsjednikom Dr. Franjom Tuđmanom ostvare modernu i demokratsku Hrvatsku. Zato uvijek kažem kako je temelj današnje Hrvatske Domovinski rat, a njen kamen temeljac upravo su hrvatski branitelji. Drago mi je da će spomenik biti postavljen baš u Rogotinu, nedaleko od Ploča gdje smo 2018. godine vratili Hrvatsku vojsku. Neretvani su se uvijek borili za samostalnost i hrvatske nacionalne interese, tako je bilo i u Domovinskom ratu. Nažalost, mnogi od njih su i poginuli u Domovinskom ratu i zato neka nas ovaj spomenik uvijek podsjeća kako je sloboda u kojoj danas uživamo skupo plaćena. Hrvatski vojnici danas su jamac sigurnosti, stabilnosti i opstojnosti našega naroda na ovim područjima. Hrvatski vojnik postao je brend i to ne samo u Hrvatskoj, nego i u cijelom svijetu. Naš narod najviše povjerenja ima upravo u Hrvatsku vojsku i hrvatske vojnike. I zato mi je drago i što se izgradnjom spomenika odaje priznanje i zahvalnost svim hrvatskim vojnicima na svemu što su učili za Hrvatsku! Na ovaj način čuvamo i vrijednosti Domovinskog rata na kojima je stvorena današnja Hrvatska - istaknuo je Krstičević. Svečano otvaranje Spomenika bilo je planirao u studenome, ali je zbog situacije s koronavirusom odgođeno za proljeće, kada će, uz prigodni kulturno-umjetnički program, koji će financirati Dubrovačko-neretvanska županija, biti prikazan kratki dokumentarni film o ulozi 3. pločanske bojne 116. Brigade HV-a u Domovinskome ratu. Pomoć su najavili i Grad Metković i Grad Opuzen. - Cijeneći trud i želju za podizanjem Spomenika hrvatskom vojniku, gospodinu Paviću, don Petru Mikiću, ostalim inicijatorima i izrađivačima u svoje osobno ime i u ime cijele Dubrovačko-neretvanske županije izražavam veliku zahvalnost. Hrvatski vojnik, naši branitelji koji su branili svoju Domovinu od raznih osvajača, a osobito u nedavno izvojevanoj slobodi u Domovinskom ratu zaslužili su uz ostale i ovakav spomenik. On će u mjestu Rogotinu, odati i još jedno priznanje neretvanskim braniteljima, kao i svim braniteljima iz ove županije od kojih su mnogi dali svoj život za domovinu. Naša obveza je čuvati sjećanje na njih, u slobodi koju danas uživamo!Neka ovaj spomenik hrvatskom vojniku s krunicom u ruci, bude motiv svim mladima u našoj Neretvi i cijeloj županiji za čvrsto stajanje na braniku naše Domovine! – ističe župan Nikola Dobroslavić.
19. travanj 2024 09:07