StoryEditorOCM
NeretvaLete poletarci

Što učiniti kada pronađete mladu pticu? Nemojte je dirati osim ako nije u neposrednoj opasnosti

Piše Stanislav Soldo
25. svibnja 2024. - 10:19

Svibanj i lipanj su mjeseci kada mladi ptići brojnih vrsta ptica postaju – poletarci. To znači da postaju preveliki za gnijezda u kojima su se izlegli, a istovremeno još nisu dovoljno stasali da bi samostalno krenuli u život. U ovom periodu stoga bilježimo i povećan broj dojava o pronađenim mladim pticama, naglašavaju u udruzi Biom.

  U trenutku kada poletarci napuštaju svoja pretijesna gnijezda često im letno perje još nije u potpunosti izraslo i vrlo su nespretni i šlampavi letači, koji veliku količinu vremena provode  na tlu, u grmlju ili na nižim granama stabala, razvijajući vještine preživljavanja. U tom periodu, iako još ne znaju letjeti, jačaju svoja krila, uče gdje pronalaziti hranu i kako izbjegavati opasnosti prateći i oponašajući svoje roditelje. Roditelji su čitavo to vrijeme negdje u blizini svojih ptića te ih nastavljaju hraniti, štititi i podučavati. U želji da pomognu poletarcima, mnogi građani traže savjete kako pronađene ptiće othraniti ili ih pak odnose na zbrinjavanje kod veterinara i u prihvatilišta za divlje životinje.

image
Ivana Nobilo/Cropix
No, većina poletaraca je potpuno zdrava i pod punom skrbi svojih roditelja te uzimanje iz prirode može smanjiti njihove izglede za preživljavanje. Roditelji ptica iznimno rijetko napuštaju svoje mlade; ako ih u trenutku ne vidimo, to ne znači da nisu prisutni. Najčešće skupljaju hranu u blizini, ili se drže skriveni od naše prisutnosti, čekajući da se udaljimo. Stoga je najbolje poletarce ostaviti tamo gdje jesu, u brizi roditelja. Ako se ptica nalazi na opasnom mjestu, poput ceste ili nogostupa, opravdano je premjestiti je na najbližu granu ili grm. Pri tom je važno pripaziti da se ptić ne premješta daleko, kako bi roditelji i dalje mogli čuti svoje ptiće. Ptice ne odbija ljudski miris, pa rukovanje s ptićem neće nagnati roditelje da ih napuste. Naravno, postoje situacije kada je potrebno zbrinuti ptića. To su rijetki slučajevi kada je ptica vidno ozlijeđena, u izravnoj opasnosti od grabežljivaca ili automobila, ili je riječ o goluždravcu – mlađem ptiću koji nije u potpunosti prekriven perjem te se ne može samostalno kretati. Nažalost, priroda je nerijetko okrutna, pa dio ptića iz legla obično ne preživi. Razlog može biti nedostatak hrane, bolest, napad grabežljivca i sl. 

Oprez – neke ptice brane svoje poletarce 

image
Ivana Nobilo/Cropix

Ovaj je period također vrijeme kada bilježimo i veći broj slučajeva zalijetanja odraslih ptica na ljude. To se prije svega odnosi na sivu vranu, koja je uobičajeni stanovnik gradova i naselja, što povećava šanse za susretanje njihovih poletaraca. Naime, pojedine sive vrane štite svoje ptiće poletarce zalijetanjem na prolaznike ili njihove ljubimce koji se ptićima nađu u blizini. Vrane ovime prolaznike nastoje zastrašiti ili im zasmetati dovoljno da se udalje od poletarca. Zalijetanje velike ptice kao što je siva vrana može biti zastrašujući i onima kojima su vrane drage, stoga je važno znati kako se ponašati u slučaju zalijetanja: 

  • panika može dovesti do ozljede – zadržite smirenost 
  • nemojte trčati, bježati ili nastaviti voziti bicikl jer se uslijed pada lako možete ozlijediti
  • siđite s bicikla ili nastavite hodati i polako se udaljite s lokacije
  • podignite ruke, torbu, kišobran ili drugi predmet iznad glave
  • gledajte prema vrani (vrane se ne zalijeću ako gledate prema njima)

Važno je spomenuti da samo manji broj sivih vrana brani svoje ptiće na ovaj način. Naposljetku, posebno bismo pozvali na oprez građane koji provode mnogo vremena u šetnji ili planinarenju šumama. Naime, pojedine vrste sova (šumska sova i jastrebača) mogu posebno agresivno braniti svoje poletarce te njihovi napadi mogu dovesti do ozbiljnih ozljeda. Stoga, ako na tlu u prirodi pronađete ptiće ovih sova, najbolje je da im se ne približavate i da ih ne dodirujete ili uzimate, osim ako primijetite da su ozlijeđeni ili u neposrednoj opasnosti, savjetuju u udruzi Biom

17. lipanj 2024 09:33