StoryEditorOCM
NeretvaNa Vltavi

Opuzenci na svečanosti u čast češkom svecu Janu Nepomuku

Piše Ante Šunjić
22. svibnja 2024. - 13:43
Središnja svečanost posvećena češkom svecu Janu Nepomuku – NAVALIS, održana je 15. svibnja na pontonima na Vltavi podno Karlovog mostaAnte Šunjić/Ante Šunjić

Središnja svečanost posvećena češkom svecu Janu Nepomuku – NAVALIS, održana je 15. svibnja na pontonima na Vltavi podno Karlovog mosta. Na svečanosti je sudjelovala Udruga za očuvanje neretvanske baštine Opuzen, uz potporu Udruge umirovljenika Opuzen. Program obuhvaća svečanu povorku s konjima od Nadbiskupijske palače, misu u Katedrali sv. Víta, Václava i Vojtěcha te procesiju vjernika uzduž Karlovog mostu, do završne molitve pred Crkvom Sv. Franje.

Završetak svečanosti obilježavaju vatromet, skokovi padobranaca i ophod lađa oko glavnog pontona na kojem je orkestar. Uz predstavnike Grada Praga i nadbiskupije te uz venecijanske lađare, okupljenima su se obratili i veleposlanici Hrvatske i Italije koji su pobjednicima regate lađara podijelili staklene pehare. Neretvanski lađari ponovno su predstavili svoju gastronomsku ponudu, sudjelovali u natjecanju lađa, a neretvanska je lađa kružila oko pontona zajedno s venecijanskim gondolama i praškim drvenim brodovima. Program je uz pozvane uzvanike pratilo i više tisuća ljudi na obližnjim mostovima te sprudovima Vltave.

16. lipanj 2024 19:26