StoryEditorOCM
NeretvaAmerikanka iz Neretve

Nekad je služila u marincima, a onda je potražila hrvatske korijene: Bivšu američku dočasnicu Kelli Zmiarovich očarao zavičaj predaka

Piše Ante Šunjić
3. ožujka 2024. - 08:07

“Do you know where Plina is?”, ove riječi koje je uputila Kristini Zmijarević Mrdalj iz Stabline kod Ploča američka Plinjanka Kelli Renee Zmiarovich, sada zna i na hrvatskom, a uskoro će na našem jeziku znati puno više! Odlučila je to ova bivša 45-godišnja američka vojnikinja nakon što je prvi put u životu posjetila rodni kraj svojih predaka. Oduševila se i donijela važne odluke za budućnost.

A za sve je “kriv” Facebook. I zainteresiranost Kelli i Kristine, dvije mlade žene na dva kraja svijeta, o svojim korijenima.

U zajedničkom istraživanju Kelli i Kristina počele su od odlaska četvorice braće Zmijarević u Ameriku. Kristinin pradjed i njegova tri brata otišli su trbuhom za kruhom, a kući se vratio samo jedan. Preostala trojica ostali su u “obećanoj zemlji” i zasnovali obitelji. Kelli je unuka Nikole Zmijarevića, po kojem je Kristinin otac dobio ime. A Kelli je prvi put čula za Plinu od svoga oca Thomasa, jer je on na nju i njenu sestru Mariju, želio prenijeti sve što je “primio” od svoga oca.

 

Više o ovoj dirljivoj priči pročitajte u novom broju Dubrovačkog vjesnika

 

27. travanj 2024 05:12