StoryEditorOCM
NeretvaZAŽELI DANAS

Ivanka Šunjić, dobra vila neretvanskih umirovljenika: Kad šetnja, razgovor i smijeh postanu važniji od svega

Piše Ante Šunjić
24. listopada 2021. - 15:07

Nakon odlaska u lokalnu trgovinu i kupnje dnevnih potrepština, Ivanka Šunjić pokucala je na vrata starije gospođe iz Rogotina, 89-godišnje Dinke Žderić, uručila joj kupljeno i dogovorila prioritete za taj dan. Ivanka je jedna od 30 zaposlenica u projektu „Zaželi danas za bolje sutra II – Grad Ploče“, a Dinka je jedna od 180 korisnica toga projekta.

Šećemo, smijemo se...

Ivanka je već iskusna u ovome poslu, ovo joj je treći put da sudjeluje u projektu, zadovoljna je, a zadovoljni su i korisnici o kojima ona brine. Gospođa Dinka za njen angažman ima samo riječi hvale. „Jako sam zadovoljna, Ivanka je dobra i pažljiva, stalno mi je na raspolaganju i, zaista, nisam mogla poželjeti bolju osobu. S obzirom na moje godine, jasno je da mi treba pomoć u mnogim stvarima. Moje dvije kćerke se brinu o meni i pomažu mi kad god stignu, ali one imaju svoje obitelji i obveze. S Ivankom sam razvila sjajan odnos, odlazi u trgovinu kad god treba, pomaže mi u kućanskim poslovima, šeta sa mnom i priča. To mi je posebno bitno, jer smo mi stariji potrebni pažnje, strpljenja i razumijevanja“, govori nam gospođa Dinka. Ovaj odnos ispunjava i Ivanku.

image
Ivanka i Dinka šeću, pričaju i smiju se
Ante Šunjić

„Šetamo, pričamo, smijemo se. Dinka je jako vedra i zanimljiva osoba, s velikim životni iskustvom. Obavimo u kući što treba, u slučaju potrebe odem u obližnje Ploče po lijekove, obavimo poslove u kući. Sve stignemo i ništa nam nije teško“, kaže Ivanka, koja se, osim o Dinki, brine o još petero starijih osoba. „Svi oni imaju svoje potrebe, ali svima je zajedničko da žele razgovarati, družiti se i imati nekoga tko će ih saslušati. A od njih se ima što čuti. Nije mi teško raditi ovaj posao i osjećam se korisno i zadovoljno“, kaže Ivanka. A koliko ovaj posao utječe na njegove sudionike, pokazuje i činjenica da se Ivanka nastavila brinuti o Dinki u periodu nakon završetka prošloga projekta i početka novoga. Zato što se među njima razvio prijateljski odnos.

Zapošljavanje žena

Projekt „Zaželi danas za bolje sutra II- Grad Ploče“provodi Grad Ploče a financiran je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz sredstava Europskog socijalnog fonda (85 posto).Vrijednost projekta je gotovo 2,8 milijuna kuna, a preostalih 15 posto osigurano je iz državnog proračuna. Nositelj projekta je Grad Ploče, a partneri su Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Dubrovnik i Centar za socijalnu skrb Ploče.

Cilj je omogućiti pristup zapošljavanju i tržištu rada ženama pripadnicama ranjivih skupina s naglaskom na teško dostupna i ruralna područja Grada Ploča. Specifični ciljevi su osnažiti i unaprijediti radni potencijal teže zapošljivih žena zapošljavanjem u lokalnoj zajednici koje će ublažiti posljedice njihove nezaposlenosti te potaknuti socijalnu uključenost i skrb za 180 starijih i/ili nemoćnih osoba.


Svima je zajedničko da žele razgovarati, družiti se i imati nekoga tko će ih saslušati. A od njih se ima što čuti, poručuje Ivanka

28. rujan 2024 00:44