StoryEditorOCM
NeretvaVRIJEDAN JUBILEJ|

Dvadeset godina Udruge radost za radosne!

Piše Ante Šunjić
3. studenog 2020. - 09:25
Pločanska Udruga Radost slavi hvale vrijedan jubilej, 20 godina djelovanja! Udrugu je, u ožujku 2000., osnovalo 29 roditelja djece s teškoćama u razvoju i osoba s intelektualnim teškoćama.
 

Podizanje kvalitete življenja


Cilj im je bio podizanja kvalitete življenja njihovih ovisnih članova kroz pružanje rehabilitacije, savjetovanja, pružanja nedostatnih usluga socijalne skrbi u lokalnoj zajednici,ostvarivanja prava kroz zakone i konvencije,senzibiliziranja javnosti o potrebama, mogućnostima i problemima osoba s invaliditetom i njihovog uključivanja kao ravnopravnih članova u aktivnosti zajednice u kojoj žive. Udruga trenutno skrbi o preko sto korisnika, djece s teškoćama u razvoju,odraslih osoba s intelektualnim teškoćama i starijih nemoćnih osoba kojima se pružaju besplatne socijalne usluge.

image
Pločanska udruga Radost slavi 20 godina rada


Provedeno je preko sto projekata i pet trogodišnjih programa. Udruga Radost je temeljna članica Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama i Saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, te ima licencu za provođenje socijalne usluge Poludnevni boravak i Psihosocijalna podrška. Također, Udruga trenutno provodi 2 EU projekta financirana od Europskog socijalnog fonda: uslugu osobne asistencije za 6 osoba s najtežom vrstom invaliditeta kroz projekt Osobna asistencija i uslugu pomoći za 48 starijih i nemoćnih osoba kroz projekt Zaželi i ostvarimo bolje sutra.Od ostalih brojnih aktivnosti, pločanska Udruga provodi od 2011. godine uslugu Pomoćnika u nastavi za pet učenika s teškoćama u razvoju u Osnovnoj školi Orebić i Srednjoj školi Metković koje financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

image
Pločanska udruga Radost slavi 20 godina rada



Radost Ploče trenutno ima 25 djelatnika.Stručni tim se sastoji od edukacijskog rehabilitatora, 3 logopeda, socijalnog radnika, voditelja i koordinatora Osobne asistencije, voditelja i koordinatora projekta Zaželi, 6 osobnih asistenata, 8 žena gerantodomaćica, 5 pomoćnika u nastavi i projekt menadžera kojeg financira Nacionalna zaklada kroz Institucionalnu podršku a kroz trogodišnji program „Radost je u različitosti-jednakost je u Radosti“ financiran od Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike zaposlena je socijalna radnica, voditeljica poludnevnog boravka, domaćica i tri honorarna stručna suradnika logopeda i edukacijski rehabilitator.
 

Imaju pozitivniju sliku o sebi


-Kroz četvrti po redu trogodišnji program se pružaju usluge poludnevnog boravka za 20 odraslih osoba s intelektualnim teškoćama i 40 djece s teškoćama u razvoju kroz logopedske i edukacijsko rehabilitacijske terapije.Veoma značajnu podršku udruzi pruža Grad Ploče i Dubrovačko neretvanska županija kroz programe za zdravstvo i socijalnu skrb, Centar za socijalnu skrb Ploče, Osnovna škola Vladimir Nazor, Osnovna škola Orebić, Srednja škola Metković i Ploče, mediji, sportske udruge, klape, umjetničke udruge, poslovni sektor, donatori,građani i volonteri.Provodeći aktivnosti uključivanja osoba s intelektualnim teškoćama u život zajednice i senzibiliziranja javnosti o problematici, potrebama i mogućnostima tih osoba, udruga Radost je u ovih 20 godina postojanja postala ravnopravan partner institucijama lokalne zajednice koje se bave poboljšanjem kvalitete života osoba s intelektualnim teškoćama.

image
Pločanska udruga Radost slavi 20 godina rada


Također su korisnici provođenjem programa udruge stekli nove socijalizacijske vještine, osjećaju se korisno i imaju pozitivniju sliku o sebi. Uključen je veliki broj suradnika i volontera što je doprinijelo promicanju vrijednosti volonterizma i humanosti u lokalnoj zajednici - rekla je Nada Boras, predsjednica Udruge. - Posebno nas veseli što su mnogi mladi ljudi kroz srednju školu uz mentorstvo prof. Marije Kalabe u S.Š.A.Kačić Miošić naučili da poštuju različitost i pomažu svojim vršnjacima s teškoćama u razvoju. Posebno ističemo Andreu Gašpar Čičak, mag.educ.rehab.doktorandicu na ERF-u koja je motivirana volonterstvom u udruzi postala vrsni stručnjak i naš vanjski suradnik, te Rafaela Dropulića Rafu i Nedu Parmać Klačar koji su svojim pjevačkim talentom osvojili novčane nagrade i nesebično ih donirali za rad naše udruge.

image
Pločanska udruga Radost slavi 20 godina rada


S obzirom da ove godine udruga obilježava 20 godina djelovanja želimo kroz nekoliko manifestacija i priredbi prezentirati postignuća koje smo svojim radom ostvarili u svom području djelovanja a time potaknuti lokalnu zajednicu na partnerstvo i pomoć u daljnjim planiranim aktivnostima.Projektom „20 godina radosti za Radosne“, koji financira Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike sve aktivnosti će biti u cilju aktivnog socijalnog uključivanja djece s teškoćama u razvoju i osoba s intelektualnim teškoćama - istaknula je voditeljica europskih projekata u pločanskoj udruzi Dajana Boras. Neke aktivnosti već su obavljene, poput Likovne kolonije. U planu je edukativno predavanje, obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom 3. prosinca i 5.prosinca Dana volontera, te izložba radova i svečana Skupština povodom 20 godina djelovanja udruge. Buduće aktivnosti će biti uvjetovane trenutnom situacijom pandemije Covid 19, pa će se provodite sve mjere i preporuke Nacionalnog stožera i resornog ministarstva.
 
16. travanj 2024 01:43