StoryEditorOCM
NeretvaSIMBOL VJERE U PLOČAMA/

DONEŠENA ODLUKA O ‘SVETOJ BARACI‘: U rujnu počinje obnova kako bi u novom sjaju dočekala 60. obljetnicu Blažene Djevice Marije Kraljice neba i zemlje

Piše Ante Šunjić
30. srpnja 2020. - 21:14
„Sveta baraka“ nezaobilazno je mjesto pločanskog vjerničkog puka. Obična, drvena građevina, na periferiji grada punih je 16 godina bila utočište i nada vjernicima koji su je, često i poluilegalno pohodili. Bilo je to vrijeme komunizma, kada su Ploče bile jedini grad u državi bez crkve, a baraka je vremenom postala i simbol otpora i simbol jednog bezumnog vremena.

Privremena javna kapelica

Baraku je 1954. godine izgradilo građevinsko poduzeće Majevica za svoje radnike, a 26. kolovoza 1967., nakon što mu je odbijen niz molbi za izgradnju crkve, kupio je od Branke Vrankića prvih 57 metara četvornih upravitelj župe Blažene Djevice Marije Kraljice neba i zemlje don Ante Meštrović, tadašnji župnik Rogotina. Naime, nakon odlaska građevinskih radnika u baraku su se uselili članovi Sekretarijata za unutrašnje poslove NOK-a Makarska, a 15. travnja 1959. je Ivan Šeparović, opunomoćenik od strane načelnika Sekretarijata unutrašnjih poslova NOK-a Makarska, u stanici Narodne milicije Ploče sklopio je ugovor sa Vrankićem za prodaju spomenute barake. Temeljem prijave biskupskog ordinarijata Split 23. studenoga 1967. otvorena je privremena javna kapelica u Pločama, a 8. prosinca iste godine župnik Petar Zdravko Blajić započeo je sa službom Božjom u kapeli. Drugi dio barake veličine 41 metar četvorni kupio je, vrijeme će pokazati, legendarni pločanski župnik Petar Mikić od Jelene Stojanović 15. siječnja 1971. U produžetku barake stanovao je Stipe Musulin. Kad je odselio, pokušali su njegov dio barake srušiti buldožderom bojeći se da se župnik ne proširi i na taj dio i tako poveća crkveni prostor. Tada je pred buldožder stao don Petar Mikić i nije dopustio rušenje na taj način, jer bi se srušio i ostali dio barake, pa su „višak“ barake uklonjen pilom.


image
Iz vremena kada se baraka preuređivala u privremenu javnu kapelicu



Planirano rušenje

Kad se gradio Vatrogasni dom, pokraj barake, tadašnje vlasti su poslale dopis br. 53/74 od 18. travnja 1974. o uklanjanju barake. Don Petar je u Zagrebu intervenirao kod Ivana Lalića predsjedniku Komisije za vjerska pitanja i uručio mu molbu metropolita dr. Frane Franića, nakon čega je zaustavljeno planirano rušenje. Tako je, danas već 66-ogodišnja drvena „starica“ služila za održavanje službe Božje sve do 27. veljače 1983., kada je prvi put održana misa u novoj kući u Birini. Kasnije je izgrađena veličanstvena crkva na pločanskoj rivi, a „Sveta barka“ pomalo je tonula u zaborav i propadala, pa je danas u izuzetno lošem stanju. Vremenom su se povećale i potrebe Javne vatrogasne postrojbe u Pločama. Temeljem Procjene ugroženosti od požara i tehnoloških eksplozija za Grad Ploče, trebala bi između ostalih vrsta vatrogasnih vozila raspolagati i s vatrogasnim vozilom za spašavanje s visina i gašenje, jer se u Pločama nalaze 11-katni neboderi pa bi u slučaju požara i opasnosti od širenja, njegovom upotrebom bilo omogućeno spašavanje većeg broja osoba i s najviših katova. JVP Ploče planira u ovoj godini nabavku polovnih auto-ljestava za intervencije na visini do 34 metra koje moraju biti ''garažirane'', no garažni prostori u vatrogasnom domu nemaju odgovarajuću visinu. U vatrogasnom domu, inače, nalaze samo tri garažna mjesta, a postrojba raspolaže sa sedam vatrogasnih vozila tako da su četiri vozila smještena na otvorenom prostoru.

image
Ruševna baraka simbol je pločanskih vjernika


Kapelica sv. Florijana

Kao najbolje rješenje nametnuo se prostor unutar kompleksa vatrogasnog doma gdje se nalazi „Sveta baraka“, pa su se posljednjih nekoliko godina, potvrdio nam je to i zapovjednik JVP Eduard Barbir, vodili razgovori sa dvojicom župnika, bivšim don Antom Antunovićem i sadašnjim, don Antom Bitunjcem. Razmatrala se mogućnost uklanjanja urušene barake, na čijem bi se mjestu osigurao garažni prostor za novo vozilo, te ujedno osigurao i kružni tok oko Vatrogasnog doma, dok bi se u neposrednoj blizini sadašnje barake izgradila kapelica svetog Florijana od desetak kvadrata s posvetom na ''Svetu baraku''. - Ako se ne udovolji našoj zamolbi i ne prihvati predloženo, pokušat ćemo iznaći druga rješenja koja zasigurno neće biti bolja od predloženog.U svakom slučaju poštivati će se odluka Crkve i ništa se nadalje neće postupati i poduzimati bez blagoslova Crkve - rekao je Barbir. Višegodišnji pregovori oko sudbine „Svete barake“ okončani su nedavno, kako nas je izvijestio don Ante Bitunjac. Naime, iduće godine, slavi se 60-ta obljetnica pločanske župe, koja je osnovana Dekretom dr. Frane Franića 21. studenoga 1961. Poštujući potrebe pločanskih vatrogasaca, ali i duhovni i emotivni značaj barake, don Ante je, nakon konzultacija sa Pastoralnim vijećem, don Petrom i samim vjernicima, odlučio krenuti u potpunu obnovu zapuštenog objekta. Obnova bi trebala započeti već u rujnu ove godine, a plan je da vrijednu obljetnicu župe dočeka u novome ruhu.
17. travanj 2024 09:42