StoryEditorOCM
NeretvaSLAVLJE NA PRIŠNICI|

FOTO: Dobri duh Ploča konačno je dobio adresu, Stanko Sršen uselio u obnovljeni stan!

Piše Ante Šunjić
14. srpnja 2021. - 12:54

Veliko slavlje na Prišnici. Stanko Sršen legenda Ploča, uselio je u obnovljeni stan. I to na kakav način! Uz pjesmu, harmonikaša, bengalke i u društvu prijatelja.

image

Ekipa ide prema stanu
Ane Šunjić

Stanko je dosad živio u stanu koji je bio u jako lošem stanju. Povučen kakav jest, nije se žalio. Onda se dogodila prometna nesreća, nakon koje je završio u splitskoj bolnici na liječenju i u opuzenskome domu na oporavku.

Svi su se odazvali

Tada se među ekipom iz kultnog pločanskog kafića Tropicana rodila hvalevrijedna ideja da se stan obnovi i da se Stanku poboljšaju životni uvjeti nakon povratka kući. Odmah su se u akciju uključili i već dokazani humanitarci iz Ploča. Brojni pojedinci dali su novčane priloge ili su radili na uređenju stana. Pomogli su i Grad Ploče, u čijem je vlasništvu stan, Pločanska plovidba i Lučka uprava Ploče. Na stanu su promijenjeni dotrajali prozori i vrata, keramika u kuhinji i WC-u, skinuta je stara žbuka sa zidova, stradala od vlage, kao i laminat s podova, promijenjene su instalacije za struju…

image
Slavlje ispred stana
Ane Šunjić

Nakon nešto više od mjesec dana, stan je osvanuo u potpuno novom ruhu, na neskriveno zadovoljstvo stanara. Prije samoga ulaska, na Prišnici su se pjevale pjesme posvećene splitskome Hajduku i pločanskome Jadranu LP, čiji je Stanko fanatični navijač. Svečanost je uveličao župnik Kraljice Neba i zemlje don Ante Bitunjac, koji je tijekom blagoslova, poželio Stanki da još dugo unosi radost i veselje među svoje sugrađane. Vidno uzbuđeni Stanko Sršen zahvalio se svima koji su pomogli da od sada živi u puno boljim uvjetima.

Pomaže na trajektima

Stanko je, kao član Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Radost, godine 2005. na hodočašću u Vukovar, u organizaciji Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama, imao čast položiti vijenac poginulim hrvatskim braniteljima u ime svih 32 udruga saveza.

image
Blagoslov stana
Ane Šunjić

Za njega slobodno možemo reći da je dobri duh Ploča, koji je saživio ne samo sa Pločama nego i s Trpnjom. Znaju to najbolje tisuće putnika koji plove trajektom na relaciji Ploče – Trpanj, vlasnici pločanskih kafića koje Stanko svako jutro uredno snabdijeva novinama, nogometaši Jadrana, čije utakmice kod kuće i u gostima ne propušta, kao i rukometašice Dalmatinke i nogometaši Gusara iz Komina. Stanko je već desetljećima na raspolaganju svojim sugrađanima i osoblju na trajektima, gdje im pomaže u svakodnevnim aktivnostima. Kakav se odnos s njima razvio, tijekom godina govori činjenica da je Stanko puna dva desetljeća spavao na trajektu Pelješčanka. A što Pločani misle o svemu, najbolje je pokazala ova akcija!

25. travanj 2024 18:44