StoryEditorOCM
KorčulaHVALE VRIJEDNA AKCIJA |

ZAJEDNO ZA ČIŠĆI JADRAN - U 3 sata iz luke Uš u Korčuli izronili 22 kubika smeća

Piše Dora Lozica
28. srpnja 2020. - 20:20
U organizaciji udruge Argonauta, koordinatora akcije, kao i ronilačkih klubova RK Sv. Roko, UPA Rostrum i ERK Korčula, prošlog vikenda Jadran je „osiromašen“ za nevjerojatnih 70 kubika otpada na lokacijama lučice Foše u Zadru, zapadnim dijelu Žnjana u Splitu i luke Porto Uš u Korčuli. U akciji su sudjelovala ukupno 84 volontera kao i komunalna poduzeća Čistoća Zadar, Čistoća Split i Hober iz Korčule. Najmanje otpada izronili su u Zadru, najviše u Splitu, a Korčulani su zauzeli drugo mjesto.
Članovi Ekološkog ronilačkog kluba Korčula osvrnuli su se na akciju putem društvenih mreža.

„ERK Korčula danas je bio dio velike natjecateljske akcije Zajedno za čišći Jadran. Tri ronilačka kluba u Hrvatskoj borila su se za prvo mjesto i nagradu, a pobjedu je diktirala količina izvađenog otpada iz mora. Iako smo se nadali pobjedi, u ovom slučaju drago nam je da smo ipak na drugom mjestu, jer biti na prvom mjestu po količini otpada, pored dva veća grada, za nas bi zapravo bio poraz. Čistili smo Luku Uš i u samo 3 sata, 16 ronioca, uz pomoć volontera na kopnu, izronili smo čak 22 kubika smeća. Iako smo zapravo sami najviše svjesni stvarne situacije pod morem, današnji rezultat je i nas šokirao! Vjerujemo kako je ovo pouka svima, a slike govore same za sebe! Hvala organizatorima koji su prepoznali naše napore i vrijednost projekta te svih proglasili pobjednicima i odlučili ravnomjerno podijeliti nagradu, bitan je cilj. Veselimo se novim druženjima i hvala svima na pomoći“, poručuju iz ERK Korčula.
 
ERK Korčula osnovan je 2002. godine, na čelu s dugogdišnjim predsjednikom Franom Fabrisom najvažniji je čimbenik čistoće podmorja grada Korčule. Korčulanski su ronioci i volonteri iz podmorja prošlog vikenda izvadili stare akumulatore, djelove broda, orgomne količine guma, staklenih i plastičnih boca te sitnih djelova mikroplastike. Nažalost se još jednaput potvrdila činjenica da mnogi u moru vide deponij. Baš zbog toga, ERK Korčula, uz brojne akcije čišćenja podmorja te obuku novih ronioca, sve češće organizira i aktivnosti kako bi se djeci i odraslima podigli svijest o važnosti pravilnog zbrinjavanja otpada i očuvanja prirodne baštine i mora.
25. travanj 2024 20:18