StoryEditorOCM
KorčulaZABAVA I OPUŠTANJE |

VINKA MUŠURA I SANDA TASOVAC DOŠLE SU NA NEOBIČNU IDEJU Velaluški maturanti unatoč koroni virtualno zaplesali maturalni ples!

Piše Dora Lozica
20. svibnja 2020. - 11:43
Budući da su epidemiološke mjere za suzbijanje virusa Covid-19 onemogućile veloluškim srednjoškolcima da se zabave i opuste na maturalnom plesu, dvije su razrednice došle na neobičnu ideju.


Zoom plesanje


Odlučile kako će maturalnog plesa ipak biti, ali virtualno, a one su Vinka Mušura, nastavnica psihologije i Sanda Tasovac, nastavnica tjelesne i zdravstvene kulture Srednje škole Vela Luka, ujedno i razrednice maturantima koji će se ove godine oprostiti od srednjoškolskih izazova.

image
Veloluški maturanti ipak su zaplesali svoj maturalni ples


Maturalni ples važan je trenutak u životu svakog učenika pa je učiteljicama, kako ističu, bilo žao da jedna generacija bude lišena te jedinstvene večeri. Klasični maturalni ples trebao se održati 9. svibnja, no uz pomoć popularne aplikacije Zoom učenici su ipak zaplesali!

- Učenici su unaprijed bili obaviješteni kako će se u navedenom terminu održati virtualni maturalni ples tijekom kojeg, ako žele, mogu biti svečano odjeveni. Sudjelovalo je ukupno 19 učenika, dvije razrednice, ravnateljica škole Ofelija Dragojević, vodič maturalne ekskurzije koji ih se posebno dojmio te Antonio Dragojević, učenik Glazbene škole Luka Sorkočević, kao gost na klaviru. Budući da učenici i nastavnici većinom komuniciraju preko aplikacije Microsoft Teams, prvotna ideja bila je da se ‘ples’ održi preko Teamsa, no pošto navedena aplikacija nudi mogućnost vidljivosti samo četiri učenika, odabrali smo aplikaciju Zoom, koju također koriste, no u manjoj mjeri.

U dogovoru sa učenicima, ‘ples’ je bio zakazan 9. svibnja u 18 i trideset sati - objasnile su nam Vinka i Sanda.
 

'Vjeruj u ljubav'


Kako bi virtualni maturalni ples zaista i bio ples, Antonio Dragojević odsvirao je na klaviru svima poznatu pjesmu Velolučanina Olivera 'Vjeruj u ljubav' kako bi učenici otplesali svoj valcer. Većina je učenika sjedila i slušala, no neki su se odlučili na ples, neki su učenici zaista bili svečano odjeveni i našminkani, a neki su odradili i 'dramatičan izlazak', kao što to i inače rade na maturalnoj zabavi.

Čak i zabavni program
Nastavnice Vinka i Sanda osmislile su i dinamičan program,a prethodno su odradile pripremu te su pripremile sve fotografije koju su tijekom četverogodišnjeg školovanja svojih učenika vrijedno prikupljale. Smislile su i pitanja za Kahoot kviz kojeg su učenici morali riješiti, a sastojao se od pitanja vezanih uz Srednju školu Vela Luka, njihovo školovanje, uspomene i anegdote. I sve to uz nagradu koju će pobjednik naknadno preuzeti. Obje su se razrednice svojim učenicima obratile prigodnim govorom koji je, priznaju nam bio i najemotivniji dio jer su se morali od svojih učenika oprostiti virtualno, barem za sad.
.


Također, prigodnim govorom učenicima se obratila i ravnateljica Ofelija izrazivši nadu kako će se prava i realna maturalna zabava ipak uspjeti organizirati, što su učenici oduševljeno pozdravili. Učenicima je preko aplikacije 'lino.it' postavljeno i pitanje ' Ima li neka neostvarena želja koju si niste uspjeli ostvariti u ove četiri godine?' Većina odgovora odnosila se norijadu i maturalnu zabavu, no spominjale su se i dogovorene kave s pojedinim nastavnicima, kao i nada za izbjegavanjem popravnog ispita, te uspjeh na državnoj maturi. Tijekom kviza i odgovaranja na pitanja u pozadini je cijelo vrijeme svirala glazba, a maturalni je ples trajao je skoro sat i pol. Prema reakcijama učenika, jasno je da su bili iznenađeni realiziranom idejom, otkrivaju nam nastavnice, ali i oduševljeni iako nisu očekivali da će na takav virutalni način obilježiti ono što su čekali posljednje četiri godine svojeg školovanja.

image
Vinka Mušura, nastavnica psihologije i Sanda Tasovac, nastavnica tjelesne i zdravstvene kulture Srednje škole Vela Luka


- Naši se učenici, kao i svi mi nastavnici Srednje škole Vela Luka, nadaju da će svoju maturalnu zabavu ipak zasluženo moći i održati! A, do tad, družimo se virtualno- poručile su Vinka i Sanda.
19. travanj 2024 16:39