StoryEditorOCM
KorčulaZapočela manifestacija "Advent u Korčuli"

Uživajte u nastupima Daleke obale, DJ Markaya i Zookey i Dubrovačkog simfonijskog orkestra uz humanitarne manifestacije i sportske turnire

Piše dora lozica
3. prosinca 2021. - 17:07

Nakon prošlogodišnje pauze i dužeg vremena bez koncerata i društvenih događanja, u skladu s važećim epidemiološkim mjerama i uputama, od 1. prosinca do blagdana Tri kralja u Gradskom parku trajat će manifestcija Advent u Korčuli, a gotovo svakodnevne priredbe i koncerti započinju od 17. prosinca.

Spomenik ove godine neće biti središte blagdanskih događanja, kako doznajemo od direktorice Turističke zajednice Grada Korčule, program se seli u Gradski park koji je, kako ističe, dovoljno malen i dovoljno velik za održavanje manifestacije. Kao i svake godine, dio programa održat će se i na boćalištu Pod Sv. Antunom.

Pripreme su započele već u listopadu zajedničkom organizacijom Grada Korčule, Turističke zajednice i Centra za kulturu Korčula. Ovogodišnji adventski program Korčulu će koštati oko 120 tisuća kuna, otrkiva direktorica, a evo što sve nudi otočanima željnima druženje i zabave.

Program je započeo paljenjem adventske svijeće što će se i nastaviti svake nedjelje na fontani, a od 1. do 10. prosinca u Gradskom muzeju možete pogledati izložbu starih božićnih fotografija i razglednica u vlasništvu obitelji Marinović. Na istoj lokaciji 8. prosinca održat će se radionica izrade lutkica i božićnih ukrasa od tkanine, a 10. prosica Božićno klupsko plivačko natjecanje na bazenu Gojko Arneri. Božićna priredba plesne škole Tdance u Domu kulture održat će se 12. prosinca, a božićna radionica za djecu u organizaciji GK Ivan vidali i GD Crvenog križa Korčula 13. prosinca. Na Ferijalnom od 16. do 26. prosinca održat će se Malonogometni Božićni turnir Sv. Antun, 17. prosinca Crveni križe će u Gradskom parku prodavati prikle, a istog dana održat će se dječja radionica u

Domu kulture kao i kratki nastup HGD-a Sv. Cecilija u Gradskom parku. Također 17. navečer rezerviran je za finale Boćarskog turnira Pod Sv. Antunom, a sutradan će Matica umirovljenika Korčule prodavati prikle u humanitarne svrhe u Gradskom parku. Božićni koncert HGD-a Sv. Cecilija bit će 18. prosinca, 20. prosinca Adventski koncert i prodaju božićnih ukrasa održat će sestre dominikanke i mladi župe Sv. Marka u atriju gradske vijećnice. Gastro spektakl Bakalarijada SŠ Korčula održat će se 21. prosinca kao i koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra u Domu kulture. Božićnu priredbu održat će učenici OŠ Petar Kanavelić 22. prosinca u Gradskom parku, istog dana djeca i odrasli moći će uživati u Pričama s božićnim motivima u Gradskom muzeju, a večer je rezervirana za koncert dvojca Sabioncella u parku. Klapska večer bit će 23. prosinca, u parku će nastupiti klape Pulena, Moreška i Koštil, na Badnjak bit će izvlačenje Božićne lutrije kao i popularna Torta. Na Sv. Stjepana 26. prosinca dijelit će se darovi za djecu na boćalištu Pod Sv. Antunom, a poslijepodne je već tradicionalno rezervirano za koncert KUD-a Moreške u Gradskom parku dok će se navečer i službeno zatvoriti Malonogometni turinir na boćalištu Pod Sv. Antunom. Doček Dida Mraza organiziran je 30. prosinca u parku.

Ono što Korčulane posebno zanima su koncerti u Gradskom parku, koncert dvojca The Borderlines 27. prosinca, Daleke obale 28. prosinca, nastup DJ-a Markaye 29. prosinca te doček Nove godine uz DJ-a Zookeyja.

Napominjemo da u Božićnoj lutriji možete sudjelovati kupnjom karte za kino projekciju na kojoj trebate napisati ime, prezime i broj mobitela te je ubaciti u kutiju koja stoji na ulazu u Dom kulture. Osim toga, možete sudjelovati i u nagradnoj igri Gradske knjižnice Ivan Vidali na društvenim mrežama,12 dana-12 knjiha, a program prate i brojne kino projekcije za djecu i starije. Cijeli program pronađite na stranicama Grada Korčule, Turističke zajednice i Centra za kulturu.

Program je odličan, napokon neki koncert, ali dokad će koncerti trajati, pitaju se Korčulani? Epidemiološka situacija se poboljšava, ističe direktorica Turudić, sve više Korčulana je cijepljeno ili su prebolili koronavirus. Trenutno dopušteno okupljanje na otvorenom je za najviše sto osoba bez COVID potvrde, no lokalni Stožer civilne zaštite prati epidemiološku situaciju te se nadamo, kaže direktorica, da će mjere malo popustiti tijekom blagdana i da će koncerti trajati i iza ponoći.

Bina za nastupe, kako doznajemo, bit će na terasi nekadašnjeg restorana Liburna okrenuta u smjeru osnovne i srednje škole, dok će adventske kućice biti na popločanom, kamenom dijelu parka. Do utorka 7. prosinca ugostitelji se mogu javiti za najam kućica, a ponuda će biti uobičajena za božićne blagdane. Jedna manja kućica bit će smještena i na boćalištu Pod Sv. Antunom.

Iako su drugi gradovi već odavno okićeni, u Korčuli božićno ukrašavanje još uvijek traje, no pripisat ćemo to lošem vremenu ove godine. Direktorica ističe kako će uz uobičajenu božićnu rasvjetu stići i neka nova, a dodatno će se ukrastiti Gradski park budući da se promenuto u središte zbivanja.

„Ova pauza nikom nije bila dobra, želimo se zabaviti i opustiti u društvu većeg broja ljudi. Prošle se godine ništa od ovog nije moglo organizirati, a novu godinu od koje toliko puno očekujemo ćemo dočekati nadam se na lijep i ugodan način, ukoliko nas posluži vrijeme. Od malog smo budžeta izvukli najviše što smo mogli, svi su dali svoj doprinos i želim se zahvaliti svima koji su se uključili“, poručila je Hana Turudić.

26. travanj 2024 06:19