StoryEditorOCM
Korčula„UČI DALJE!“ IDE DALJE

U Korčuli održan drugi krug radionica u sklopu europskog projekta "Uči dalje!"

Piše Dora Lozica
26. listopada 2020. - 20:08
Nakon što je u ožujku održan niz radionica o poduzetništvu u kulturi, u sklopu eurpskog projekta „Uči dalje!“ nedavno je u Korčuli održan drugi krug radionica kojim su obuhvaćene izrade mobilnih aplikacija te odgovori na pitanja kako se baviti kulturnom kreativnom industrijom u izazovnim vremenima svjetske pandemije. Nositelj projekta je udruga Novi otok iz Vela Luke u partnerstvu s LAG-om 5 i Sveučilištem u Dubrovniku.
 
Kulturna kreativna industrija jedna je od prvih djelatnosti koja je osjetila značajne restrikcije tijekom pandemije, a struka predviđa da će biti jedna od posljednjih koja će se od posljedica oporaviti. Radionicu na tu temu, kao i u ožujku, održala je istaknuta kulturna stručnjakinja Nora Krstulović kao nastavak uspješnog prvoga ciklusa radionica na temu poduzetništva u kulturi i kulturne politike otoka Korčule, održanog prije proglašenje pandemije.
 
Na dvodnevnoj radionici koja je u Gradskoj vijećnici održana 13. i 14. listopada sudjelovalo je 12 polaznika, od nezaposlenih mladih kao predstavnika ciljane skupine projekta, do zaposlenika u kulturnim institucijama otoka Korčule, u kombinaciji online i fizičkog formata izvedbe radionice.
 
„Kovid je otkrio veliki dio publike koja konzumira kulturu, tijekom lock down-a ljudi su gledaki jako puno filmova, kazališnih predstava i slično. Nove su okolnosti poticaj da se pozabavimo tom publikom, publika je pokazala da ima apetita i vremena istraživati, a u ovim okolnosti kultura se ne mora boriti s drugom estradnim događajima koja odvlače pažnju od kulture. Radionicu smo usmjereili načinima na koje možemo ovu situaciju okrenuti u našu korist. Jako je važno da se organizatori kulturnih događaja na otoku i u županiji povežu. Nadam se da je ova radionica, kao i okrugli stol o mogućnostima financiranja, ohrabrila ljude da vrijeme pandemije vide kao prednost, a ne kao manu“, istaknula je Nora Krstulović koja je među najboljim stručnjakinjama za kulturno poduzetništvo u Hrvatskoj budući da se može pohvaliti s 30 godina dugom karijerom u kulturi s niti jednim danom rada u javnom sektoru. Osim toga, Nora je i rođena Korčulanka koja razumije i uži kontekst kulture i poduzetništva i kulturnih politika na otoku s tek nešto više od 16 tisuća stanovnika.
 
Tijekom radionice predstavila je primjere općeg nesnalaženja struke sadržajem i formom, neadekvatnog forsiranja tehnologije kao i rijetke primjere dobre prakse. Primjere djelovanja politike, negativne na primjeru Velike Britanije i pozitivne na primjeru Njemačke kroz „data based policy“, subvencije, povećanje proračuna za kulturu, prilagođene micro grantove i slično. Istaknula je problem ignoriranja sustava posljedicama koje će nastati zbog nekonzumiranja, odnosno nedostatka kulture, iako ohrabruje ogromna zabilježena gledanost, slušanost i čitanost tijekom pandemije koja je pokazala da je publika „svjetlo na kraju tunela“, reagiravši ogromnom potrebom za kulturnim sadržajima. Interakcija na radionicama je ponovno bila i više nego vitalna te, kako je Nora prognozirala, na proljeće možemo očekivati poplavu kreativnih događaja u ogranzaciji domaćih ljudi.
 
Osim odgovora na pitanja vezano za kulturu, održana je i online radionica osnova izrade mobilnih aplikacija i to 7. i 8. listopada. Radionicu je vodio stručnjak i programer specijaliziran za Android operativni sustav Tomislav Smrečki uz aktivno sudjelovanje 11 polaznika različitih generacija, predznanja i statusa zaposlenosti.
 
Prvi dan radionice ponudio je iscrpan teorijski uvod u razvoj mobilnih aplikacija kao i pregled elemenata koji čine dio razvoja mobilne aplikacije. Sudionicima koji nisu imali određeno predznanje ili uopće nemaju ambiciju da postanu programeri, ali imaju ideju za aplikaciju kojom bi neki svoj problem ili izazov mogli riješiti, bilo je detaljno predstavljeno kako kvalitetno strukturirati i pripremiti ideju koja se prosljeđuje dizajnerima i razvojnim programerima kako bi njihov rad rezultirao kvalitetnom aplikacijom. Drugi dan radionice usmjerio se na praktičan rad gdje su polaznici sami izradili i testirali jednostavnu aplikaciju.
 
Dora Lozica  FOTO Nina Đurđević
 
19. travanj 2024 13:50