StoryEditorOCM
KorčulaORIGINALNO I LOKALNO |

STRUČNO POVJERENSTVO ODABRALO 19 NAJBOLJIH Korčula dobila prve certificirane suvenire

Piše Dora Lozica
25. srpnja 2020. - 10:52
U moru plastičnih suvenira proizvedenih u Kini, Turistička zajednica Grada Korčule uvidjela je važnost originalnog, lokalnog suvenira koji će u pravom svjetlu predstaviti grad i otok

S ciljem promocije i poticanja inicijative za kvalitetnim osmišljavanjem izrade lokalnih suvenira i proizvoda, Turistička zajednica Grada Korčule raspisala je Javni poziv za prijavu rješenja suvenira Grada Korčule u 2020. godini. Poziv je bio javan, a pravo sudjelovanja imale su sve pravne i fizičke osobe s prebivalištem na području Hrvatske. Na natječaj su prijavljena čak 32 suvenira, a odabrano ih je 19. Certificirani korčulanski suvenir predstavlja odraz kontinuiteta umjetničkog, kulturnog, kulturno-povijesnog ili tradicijskog nasljeđa grada i otoka Korčule, odnosno prezentira njegovu materijalnu, nematerijalnu ili prirodnu baštinu.

image
Dea Botica


„Cilj javnog poziva je da Certificirani korčulanski suvenir postane službeni suvenir Grada Korčule. Na javni poziv za prijavu rješenja pristigla su ukupno 32 suvenira, odabrano je njih 19. Turistička zajednica Grada Korčule planira objavu javnog poziva svake godine. Nadamo se da ćemo potaknuti što veći broj proizvođača, a posebno u Gradu Korčuli, da prijave svoje umjetničke, umjetničko-obrtničke, gastro-proizvode, odjevne i uporabne predmete te grafičke materijale i multimediju poput fotografija i video materijala“, objasnila je Hana Turudić, direktorica TZ-a Korčula.

Suveniri su prijavljeni u pet kategorija, Kulturno povijesna baština Grada Korčule (Statut grada i otoka Korčule, spomenici, znamenitosti...),             Nematerijalna baština Grada Korčule (Moreška, Kumpanije, Moštra, brodogradnja, kamenoklesarstvo, korčulanske bratovštine, tradicije....), Marko Polo/ Marco Polo, Gastronomija i enologija te Prirodna baština. Jedan autor može dobiti rješenje za najviše tri suvenira.

image
Dea Botica


Suvenire je ocjenjivalo stručno povjerenstvo kojeg čine Tonka Lujanac, diplomirana dizajnerka, Irena Matić, profesorica likovne kulture, dr.sc. Marija Hajdić, ravnateljica Gradskog muzeja, Frano Cebalo, učitelj likovne kulture i mr.sc. Mihajlo Grgić, direktor prodaje HTP-a Korčula. Ocjenjivali su likovnu i dizajnersku originalnost, cjelovitost u postignutoj prepoznatljivosti Grada i otoka Korčule, kvaliteta izrade, visoki estetski standardi, poštivanje ekoloških načela, ekonomska pristupačnost, praktičnost i moguća primjenjivost u svakodnevnoj upotrebi te ambalaža. Odabrani su sljedeći suveniri:

Drvene lutke moreškanata, Neven Fazinić, Korčula
Slikovnica Legenda o vilama iz Žrnova, OŠ Ante Curać-Pinjac, Žrnovo
Kovanica i magnet Marco Polo, Strojarske tehnologije Balić i Balić dizajn, Zagreb
Ogrlica, BS Art - Nina Selman Hrvatić, Zagreb
Torbica moreška, Armorin d.o.o. Kristina Fazinić, Zagreb
Slatka Korčula, Franica Tasovac, Korčula
Šumski med, OPG Komparak Vlaho, Korčula
Dva Kamena reljefa Korčule, 3 Desing Šanell, Viškovo
Slagalica tropismene glagoljičke puzzle i Prozor Marca Pola, 3 Desing Šanell, Viškovo
Tri srebrna privjeska, Seba dizajn d.o.o., Korčula
Magnet i naušnice s motivom tlocrta grada Korčule, Obrt Xani, Ksenija Ančić, Zagreb
Korčulanski smokvun, OPG Vedrana Katić, Korčula
Slika na drvu, Davorka Puzjak, Bistra
Slikovnica i puzzle Marco Polo, Gradska knjižnica Ivan Vidali, Korčula

image
Dea Botica


Oznaka Certificirani korčulanski suvenir se aplicira na ambalažu ili na suvenir, a autorima će ostvariti mnoge prednosti. Osim što će TZ certificirani suvenir koristi kao službeni suvenir za promociju Grada Korčule, otkupit će i suvenire u maksimalnom iznosu do tri tisuće kuna bruto, atu je i dodatna promocija i vidljivost proizvoda, TZ posebno promovira Certificirane korčulanske suvenire na mrežnoj stranici www.visitkorcula.eu.

Što za njih znači službena oznaka prokomentirali su i neki od autora najviše ocjenjenih suvenira.

- Odlučila sam se prijaviti na natječaj jer sam željela potvrdu da imam dobar proizvod. Drago mi je da sam dobila oznaku jer sam sad još sigurnija da radim nešto dobro i kvalitetno, zaključila je Vedrana Katić, autorica korčulanskog smokvuna, tradicionalne slastice od smokve natopljene u čokoladu s paprom i soli.

- Drago mi je što smo među odabranima i što će se dio žrnovske kulturne baštine prenijeti na otok i svijet. Već me dosta ljudi kontaktira kako bi kupili slikovnicu, posebno me vesele iseljenici. Ovom slikovnicom mogu svoju baštinu prenijeti na unuke koji možda nikad nisu ni bili u Žrnovu, budući da postoji izdanje i na engleskom jeziku, istaknula je Anamarija Radovanović, jedna od autorica slikovnice Legenda o vilama iz Žrnova koja je napravljena u suradnji s učenicima OŠ Ante Curać-Pinjac iz Žrnova.

image
Dea Botica


„Moram biti iskrena i reći da sam bila uvjerena da će moja kuharica Slatka Korčula biti odabrana, imala sam veliko samopouzdanje jer mislim da je to dobar izbor. U planu je da kuharica, uz hrvatski i engleski, dobije i talijansko i njemačko izdanje. Što slijedi nakon Slatke Korčule i Slatke Hrvatske je za sad još uvijek tajna, ali nešto se kuha“, najavila je Franica Tasovac, autorica vrlo popularne kuharice tradicionalnih korčulanskih kolača „naših nona“ Slatka Korčula.

- Slikovnica je objavljena 2005. Ima sedam izdanja, pet svjetskih jezika i povijest koja je prilično zanimljiva, a nalazi se u sveučilišnim knjižnicama u Pekingu i diljem svijeta. Slikovnicu su oslikala djeca Korčule, oni koji su nositelji baštine i identiteta i drago mi je da je to prepoznato jer takva vrsta suvenira nosi jaku emociju, ispričala nam je kustosica Sani Sardelić, jedna od autorica glasovite slikovnice Marco Polo koja je nastala u suradnji s Gradskom knjižnicom Ivan Vidali iz Korčule.

Direktorica Hana Turudić i ovim putem poziva sve zainteresirane suvenirnice iz grada i otoka Korčule da direktno kontaktiraju autore suvenira čiji su kontakti objavljeni uz slike suvenira na stranicama TZ Korčule. Suveniri se mogu i pregledati u Turističkom uredu Korčule na novoj adresi Trg 19. travnja 1921., br.40 na Plokati.

image
Dea Botica


- Sa zadovoljstvom možemo istaknuti da se dio suvenira već može kupiti na prodajnim mjestima koja su također istaknuta na istoj poveznici. Zadovoljna sam što već sada imamo ukupno 19 certificiranih suvenira, svih kategorija i različitih cjenovnih razreda, kvalitetni su i originalni, nadahnuti Korčulom. Zahvaljujem se autorima i proizvođačima na sudjelovanju i pozivam ih da se ponovno jave.Slijedeći javni poziv planiramo u studenom ove godine, nakon usvajanja Programa rada TZ Grada Korčule za 2021. godinu, poručila je direktorica Turudić.
26. travanj 2024 07:27