StoryEditorOCM
KorčulaNE ZABORAVLJAJU PETRINJU|

Pod motom ‘Kad je tmuran dan, budi nečije sunce‘, korčulanski osnovci razveselili petrinjske mališane!

Piše Dora Lozica
2. ožujka 2021. - 19:24

Nakon prvog vala dobrote koji je razveselio i ohrabrio stanovnike Petrinje, Siska i okolnih naselja nakon razarajućeg potresa, Hrvatska pomalo zaboravlja na stanovnike Banovine. Humanitarnih je akcija sve manje, a pogotovo za one najmlađe koji su se nedavno vratili u školske klupe. Kako bi ih razveselili, učenici i djelatnici Osnovne škole Petar Kanavelić iz Korčule pripremili su 279 paketića ljubavi koje su pomno zapakirali i poslali na adresu Prve osnovne škole Petrinja.

image
Poklon paketi oduševili su petrinjske školarce
Dora Lozica

Paketi prijateljstva i ljubavi

-Odmah nakon potresa u Petrinji, nije bilo upitno hoćemo li, nego na koji način ćemo pomoći učenicima iz područja pogođenog potresom. Pustili smo neko vrijeme da ljudi osvijeste, znali smo da će im pomoć biti potrebna još dugo, a ne samo prve dane, prikupljali smo informacije koje škole su najviše oštećene, pratili nastavničke grupe na društvenim mrežama i njihove akcije pomoći, povezali se s ravnateljem I. OŠ Petrinja i krenuli u akciju- otkriva nam Ružica Žuvela, pedagoginja Osnovne škole Petar Kanavelić u Korčuli. Humanitarnu akciju nazvali su 'Kad je tmuran dan, budi nečije sunce', učenici i roditelji su napunili šarene paketiće prijateljstva školskim priborom, igračkama i slatkišima, a svaka je pošiljka sadržavala i pismo podrške. Kako doznajemo od pedagoginje Ružice, odaziv je bio velik, akciji su se pridružili učenici iz matične škole, ali i iz područnih škola Račišće i Lumbarda, a rezultat je 279 šarenih paketa prijateljstva i ljubavi.

image
U svakom poklon paketu nalazi se i osobna poruka
Dora Lozica

Svaki je paket jedinstven, s pomno odabranim poklončićima i brižno umotan, a dug put iz Korčule do Petrinje prešli su iz pomoć DVD-a Korčula i Gradskog društva Crvenog križa Korčula. Pokloni su male Petrinjce ostavili bez daha, ističe pedagoginja, ravnatelj škole priznao je da su taj dan, kad su pokloni podijeljeni, učenici zaboravljali ponijeti kući školske torbe. - Prvog dana nastave, u područnoj školi u Hrastovici za dva prva i dva druga razreda, učenike su u klupama dočekali pokloni. Ne trebam objašnjavati koliko su se razveselili! U svakom je poklonu bila i lijepa poruka podrške za naše učenike, posebna hvala i 'dostavljačima' koji su prešli toliki put i dovezli paketiće. Jako smo zahvalni na poklonima, ostat ćemo u kontaktu s našim novim prijateljima, nadamo se da je ovo početak jedne lijepe suradnje - zahvalio se Robert Groza, ravnatelj I. OŠ Petrinja.

U planu poziv na ljetovanje

Učenici i djelatnici OŠ Petar Kanavelić, kaže nam pedagoginja Ružica, redovito se priključuju humanitarnim akcijama, ili pokreću svoje na razini škole i razreda. Često sudjeluju u akcijama Crvenog križa Korčula ili inicijative Korčulansko srce, uvijek su spremni uskočiti kad se pokaže potreba pomoći nekome djetetu i njegovoj obitelji što obogaćuje one koji primaju, ali i one koji daju. - Sudjelovanjem u humanitarnim akcijama učenike učimo empatiji, pomaganju te ih oplemenjujemo za život. Pomaganje drugima stvara osjećaj zadovoljstva jer smo učinili nešto korisno, uči nas zahvalnosti, osvještava nam sve ono što mi imamo, a često se toga ni ne sjetimo.

image
Korčulanski osnovci u akciji 'Kad je tmuran dan, budi nečije sunce'
Dora Lozica

Stvara nove veze s drugim ljudima, stvara osjećaj da smo i mi bitni- istaknula je Ružica. Osim obostranog osjećaja sreće i zadovoljstva, korčulansko – petrinjsko prijateljstvo nastavit će se konkretnim planovima i dogovorima. Sigurno je da će se suradnja sa školom u Petrinji nastaviti, kaže Ružica, Korčulani imaju u planu ugostiti učenike iz Petrinje i u ljetnim mjesecima, no o tome će nekom drugom prilikom, poručuju iz škole. Idejom je oduševljen i ravnatelj OŠ Petar Kanavelić Velebit Veršić, ovo je, kaže, tek početak jednog velikog prijateljstva. - Nadam se da smo uspjeli barem malo olakšati ionako tešku i nezahvalnu situaciju u kojoj su se našli učenici i djelatnici I. OŠ Petrinja. Uvjeren sam da je ovo početak jedne duge i dobre suradnje te jednog velikog prijateljstva između dvije škole. Od svega im najviše želim da se što prije vrate normalnom životu - poručio je ravnatelj Veršić.

25. travanj 2024 06:35