StoryEditorOCM
KorčulaTRK ZA GRK 2024.

Održana jedinstvena utrka koja je privukla ljubitelje trčanja i vina iz cijele Dalmacije

Piše Dora Lozica
2. lipnja 2024. - 16:52

Drugo izdanje jedinstvene utrke koja spaja zaljubljenike u trčanje i vino ove je godine u Lumbardu privukla gotovo 170 natjecatelja koji su prošle subote istrčali skoro osam kilometara dugu dionicu tijekom koje su u svakoj od 12 vinarija popili po 0,4 dcl vrhunskog bijelog vina grk.

image

Trk za grk 2024.

Domagoj Miletić Photography, Dora Lozica/

Sad je već svima jasno da će Trk za grk u narednim godinama biti središnji događaj u Lumbardi i to ne predsezone, već čitave godine. Start na kojem je s nestrpljenjem Žunjetov znak za početak utrke čekalo gotovo 170 natjecatelja okupio je najneobičniju i najraznolikiju trkačku ekipu, od 18 do skoro 70 godina, jedni su došli trčati i pobijediti, a drugi su došli uživati u ljepotama najistočnijeg otočnog naselja i u vrhunskoj kapljici.

Kad su pučke fešte u pitanju, Lumbarda prednjači na otoku. Njihove su ribarske večeri petkom sinonim za dobru zabavu, spizu i još bolje vino, da ne spominjemo folklorne i vinske večeri i još niz drugih zabavnih događanja. Ipak, Lumbarjani su uspjeli nadmašiti sami sebe i to utrkom koja spaja zaljubljenike u trčanje i vino. Trk za grk je utrka koja se sastoji od 12 kontrolnih točaka, odnosno 12 vinarija sa svjetski poznatim bijelim vinom grk napravljenim od istoimene, autohtone sorte vinove loze koja raste na lumbarajskom pješčanom tlu. Staza kroz šarmantnu Lumbardu u poslijepodnevnim satima po jakom suncu nije bila nimalo jednostavna, nešto manje od osam kilometara s uzbrdicama i nizbrdicama, kroz male kamene štrade, kroz Lumbarajsko polje do Bilin žala, a onda preko Glavice na Tatinju te nazad na cilj u središte mjesta. Kad tome pridodamo 0,4 dcl vina koje su natjecatelji obavezni popiti u svakoj vinariji, računica je jasna – oko pola litre vina po osobi, neki su popili i više, sunce, trčanje uzbrdo i nizbrdo, rezultirali su na kraju crvenim licima, širokim osmjesima i fantastičnom zabavom do jutarnjih sati.

image

Trk za Grk 2024.

Domagoj Miletić Photography, Dora Lozica/

Svoju ljubav prema grku Lumbarjani su odlučili prezentirati svijetu pa su lokalni vinari unatrag nekoliko godina osvojili brojne nagrade za vino zlatnožute boje, voćne i umjereno herbalne arome u kojoj se osjeti pijesak Lumbarajskog polja, ali ne i jačina alkohola što rezultira čuđenjem kad već nakon nekoliko čaša ne osjećate noge i sve vam je smiješno. I ne samo to, Udruga vinara i vinogradara Grk - Lumbarda jedna je od najorganiziranijih otočnih udruga iza koje su brojni napori da se grk zaštiti kao sorta, ali i da se promovira kao proizvod. Želja za promocijom rezultirala je idejom o utrci. Kako nam otkriva direktor TZO Lumbarda Ante Šestanović, ideju o utrci prije nekoliko godina predložio mu je poznati i nagrađivani otočni vinar i predsjednik Udruge Grk - Lumbarda Ivan Batistić Zure, a on je objeručke prihvatio. Prošle su godine bili nervozni, nadali su da će se prijaviti makar petnaestak natjecatelja, prijavilo ih se gotovo 60. Samo je jedna godina bila dovoljna da se utrka utrostruči, zbog velikog interesa organizatori su pokušali ograničiti broj natjecatelja na 150, na kraju ih se prijavilo gotovo 170.

image

Trk za grk 2024.

Domagoj Miletić Photography, Dora Lozica/

I dionica je bila nešto duža od prošlogodišnjih šest kilometara, ali duža je bila i lista nagrađenih pa su se kartonima vina osim najbržeg muškog i ženskog trojca, nagradili i oni s najvećom prisutnosti alkohola u dahu što se mjerilo dregerom na cilju kao i najsporiji natjecatelj. Osim toga, na utrku su se prijavili natjecatelji s cijelog otoka, ali i iz Dubrovnika, Zatona, Splita, Zadra, Zagreba, Makarske, Marine, Trogira, čak i nekoliko oduševljenih turista iz SAD-a koji su zaključili da je život na ovom otoku – Woodstock.

Vinarije koje su natjecatelji posjetili tijekom utrke su redom Lovrić, Zure, Bire, Cipre, Casa Boschi, Popić, Vitis, Sabulum, Luče, Cebalo, Nobilo i Fides, perjanice otočnog vinarstva koje su već dokazale kako se mudro i tehnički stručno gospodari autohtonom sortom. A nakon cilja uslijedila je fešta. Kako doznajemo od direktora Šestanovića, popilo se 200 butelja vina, a Lumbarjani nisu štedjeli ni na hrani pa su i ove godine svi posjetitelji uživali u fantastičnom crnom rižotu, žrnovskim makarunima, pečenoj ribi i hrstulama, a za dobru muziku zadužen je bio idejni tvorac utrke Ivan Batistić Zure, ovog puta u ulozi DJ-a.

image

Predsjednik Udruge Grk. Lumbarda i idejni tvorac utrke Ivan Batistić Zure u ulozi DJ-a

Domagoj Miletić Photography, Dora Lozica/

Prošlogodišnji pobjednik u ukupnom poretku i muškoj konkurenciji Tonći Borovac (34:33) okrunio se prvom mjestom i ove godine, a u stopu ga je pratio lumbarajski zet Boris Koračak (36:45) koji je prošle godine na cilj stigao treći. Njegovo je mjesto ove godine zauzeo Mario Franić (37:42). Prošlogodišnja pobjednica u ženskoj konkurenciji i lumbarajska nevista Maja Skokandić Nobilo nije nastupila iz opravdanih razloga pa je u cilj prva stigla policajka iz Vele Luke Jelena Surjan (40:20), drugo mjesto osvojila je Vlasta Glučina Vela (44:27), a treća je stigla još jedna Velolučanka Jelena Barčot. I ove je godine najviše alkohola zabilježeno u dahu Nikole Markovine Zeca, no moramo biti pravedni i istaknuti kako nisu svi „puhali“. Najstariji natjecatelji bili su supružnici Hamid i Vonnie Rejae rođeni 1956. iz SAD-a.

image

Direktor Ante Šestanović zna sve o grku

Domagoj Miletić Photography, Dora Lozica/

Osim TZO Lumbarda i Udruge vinara i vinogradara Grk – Lumbarda, u organizaciju ovako zahtjevnom događaja uključili su se i članovi Udruge mladih Lumpar, brojni volonteri koji su pazili da natjecatelji ne skrenu krivim putem te su nudili vodu i pomoć tijekom utrke, kuhari, lovci, Hitna medicinska služba, Ispostava Korčula, DVD Korčula, caffe bar Maestral, KTD Mindel i slastičarnica Škatula. Posebne zahvale direktor Šestanović uputio je Organizacijskom odboru koje su osim njega činili još Mario Milina, Marin Milina, Ivan Batistić i Ante Šestanović. Ne smijemo zaboraviti ni potporu Općine Lumbarda, TZ Dubrovačko-neretvanske županije i Dubrovačko-neretvanske županije. Za organizaciju su

dobili pohvale i od pobjednika, inače poznatog trkača koji je nedavno na popularnoj utrci Pelješkim mostom osvojio visoko drugo mjesto.

image

Vinarku Luciju Cebalo uskoro čeka predsjedanje Udrugom Grk - Lumbarda

Domagoj Miletić Photography, Dora Lozica/

„Sudjelujem na brojnim utrkama diljem Hrvatske i moram reći da je organizacija u Lumbardi bila vrhunska, staze su fantastično označene, ideja je detaljno realizirana, uživali smo u svakom trenutku. Utrka je zahtjevna jer treba i trčati i piti, no ove smo godine odmah u startu krenuli dosta brže nego prošle, a to pokazuju i ciljna vremena. Osim toga, utrka je jedinstvena zbog fešte, inače, na drugim utrkama sudionici nakon natjecanja idu doma, preozbiljni su. U Lumbardi toga nema, svi se druže“, istaknuo je Tonći Borovac.

Utrka je možda bila brža i zbog razlike u datumima, prošle je godine Trk za grk održan sredinom lipnja, a ove krajem svibnja pa su i temperature bile barem malo ugodnije. Koliko je zapravo teško pronaći slobodan datum za utrku otkrio nam je direktor Šestanović ističući da se svim silama trude ne preklopiti s drugim utrkama, a pogotovo s Vela Luka Outdoor koja se održava ovog vikenda.

image

Trk za Grk 2024.

Domagoj Miletić Photography, Dora Lozica/

„Sretni smo što se sve prošlo u najboljem redu i što su se svi odlično zabavili. Dobili smo puno pohvala, ali i neke konstruktivne savjete, pogotovo od naših suotočana, ekipe koja organizira Vela Luka Outdoors budući da imaju više iskustva. U narednim izdanjima poradit ćemo na preciznijem odvajanju rezultata trkača i vinoljubaca, a sad već možemo najaviti Trg za grk 2025.! Održat će se 31. svibnja dogodine, sačuvajte datum!“, poručio je Ante Šestanović.

Oni koji su sudjelovali sigurno će se vratiti i dogodine, a vi ne propustite ovu jedinstvenu utrku za koju se vrijedi otisnuti i do juga Dalmacije.

19. lipanj 2024 11:40