StoryEditorOCM
KorčulaS POČETKA 20. STOLJEĆA

Obnovljena kapelica Gospe Lurdske kao simbol zajedništva Žrnova i Pupnata

Piše dora lozica
29. lipnja 2021. - 07:56

U nedjelju je u bajkovitom, šumskom ambijentu održana sveta misa u obnovljenoj kapelici Gospe Lurdske koja se nalazi između dva sela, Žrnova i Pupnata nadomak Marmontovog puta, u predjelu Dubrova.

Kapelicu se podigla početkom 20. stoljeća žrnovska obitelj Jakova Tasovca Gundulića pok. Donka na svom imanju koje se danas nalazi u katastarskoj općini Pupnat. Kapelica je 50-ih godina prošlog stoljeća, za vrijeme progona don Pavla Poše od strane komunističkog režima, gotovo u potpunosti uništena, a nedavno je obnovljena zajedničkim zalaganjem župljana Žrnova i Pupnata.

Blagoslov kapelicu i svetu misu održao je don Robert Karačić, župnik Žrnova i Pupnata naglasivši kako je kapelica simbol zajedništva Pupnaćana i Žrnovaca, što je u konačnici najvažniji dio ove priče.

Blagoslovu je prisustvovala i Marita Sardelić, unuka graditelja koja je sačuvala stari križ te ga je ovom prilikom vratila u kapelicu. Nakon mise, okupljeni vjernici družili su se uz hrstule koje je napravila Žrnovka Rina Skokandić.

20. travanj 2024 04:45