StoryEditorOCM
KorčulaKorčulani na Međunarodnoj smotri folklora

Moreškanti ‘pokorili‘ Zagreb, publiku oduševio i drugi otočni mačevalački ples, nadaleko poznata Kumpanija!

Piše Dora Lozica
24. svibnja 2022. - 20:29

U sklopu Međunarodne smotre folklora Zagreb, prošle subote, ispred zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta, publika je uživala u baroknoj moreški u izvedbi Kulturno umjetničkog društva Moreška i Hrvatskog baroknog ansambla.

"Suradnja KUD-a Moreška i Međunarodne smotre foklora dogodila se na incijativu profesora dr.sc. Tvrtka Zebeca, naravno da smo je odmah prihvatili i bila nam je velika čast nastupiti ispred HNK pred tolikom publikom zajedno s Hrvatskim baroknim ansamblom s kojim dugo surađujemo. Nastup je unatoč visokim temperaturama protekao izvrsno, moreškanti su zadovoljni, a ovo je inače prvo izvođenje barokne moreške van otoka Korčule", ispričala nam je Bojana Krstulović, predsjednica KUD-a Moreška.

Etnolozi vole Korčulu

Nakon tri godine pokuša, prof. Tvrtko Zebec iz Instituta za etnologiju i fokloristiku, inače i umjetnički ravnatelj Međunarodne smotre foklora, napokon je doveo mitski mačevalački ples morešku u Zagreb, i to baroknu izvedbu. Dirigent Josip Skender je 2012. godine na postojeću koreografiju moreške napravio rekonstrukciju sačuvanih baroknih melodija, a barokna se moreška inače izvodi samo jedanput godišnje u rujnu na Korčulanskom baroknom festivalu. Kao etnologu teško je ne voliti Korčulu, priznaje nam prof. Zebec, plesovi s mačevima je tradicija po kojoj je otok poznat u svijetu, a moreška se u povijesti već nekoliko puta batila u srcu Zagreba.

image

Moreška na otvaranju prve Međunarodne smotre folklora 1966. u Zagrebu

"Moreška se prvi put izvodila na otvaranju prve Međunarodne smotre 1966. godine na Trgu bana Jelačića, tog dana na trg više nije mogla stati niti igla, brojna publika je bila zahvalna i sretna što je mogla vidjeti morešku uživo. Batila se onda još 1982., 1985., 1988., posljednji put 2010. također na trgu i sad 2022. Ove smo je godine, budući da se radi o baroknoj izvedbi, premjestili ispred HNK, u pravi ambijent pokraj Meštrovićevog Zdenca života. Iako je bilo pakleno vruće za moreškante, njihova je izvedba bila besprijekorna, publika je bila oduševljena. Teško mi je reći koja je bolja, Skenderova ili Odakova, svaka ima svoj čar, svoju draž, barokna je možda više plesna, a Odakova uz pratnju orkestra limene glazbe daje jači osjećaj čvrstoće i bitke između dvije vojske. Iako, ni baroknoj ne nedostaje snage, potvrđuju to i četiri šava na prstu jednog moreškanta nakon nastupa", istkanuo je uz smijeh prof. Zebec.

Čarska kumpanija

I dan prije na generalnoj probi ispred HNK bilo je krcato, ponosni mačevalački ples koji Korčulani ljubomorno čuvaju i besprijekorno izvode izazvao je ovacije, kako Zagrepčana, tako i brojnih Korčulana s adresom u glavnom gradu. Generalna proba je, tvrdi prof. Zebec, ogolila promatračima ples bez sjajnih kostima kao i izvrstan spoj s glazbom.

Osim moreške, na Međunarodnoj smotri foklora u Zagrebu nastupila su otočna kulturna društva koja izvode i drugi poznati mačevalački, lančani ples Korčule, kumpaniju.

image

Korčulanski moreškanti oduševili su metropolu

"Čarska kumpanija nastupila je 1969. godine, a do danas gostovale su kumpanije iz Pupnata i Smokvice dok je kumpanija iz Blata nastupila čak deset puta. Nismo imali tu sreću još ugostiti Kumpaniju iz Vele Luke, ali nadamo se da će nam gostovati ove godine u lipnju", najavio je prof. Zebec.

Mobilna plesna izložba

Najavio je prof. Zebec i mobilnu izložbu Moreška i kumpanije-plesovi s mačevima na otoku Korčuli, koja se temelji na višegodišnjim arhivskim i terenskim istraživanjima nematerijalne baštine. Provodi ih Gradski muzej Korčula na poticaj prof. em. Elsie Ivancich Dunin kojoj su, kao svjetski značajnoj etnokoreologinji, otok Korčula i njegova nematerijalna blaga trajna inspiracija.

Izložba je prošle godine bila postavljena na Spomeniku, a ove godine seli u Zagreb, na Trg bana Jelačića ili na Cvjetni trg, a onda i na Zrinjevac te ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu kako bi studenti mogli naučiti više o plesovima otoka Korčule. Radi se o jedinstvenoj tradiciji koju treba promovirati", poručio je Zebec.

29. travanj 2024 07:51