StoryEditorOCM
KorčulaUOČI SEZONE

Milijana Borojević, direktorica TZ Korčule: Ove godine krećemo ranije,Velom setemanom, a rujan nam je sad ‘high season‘!

Piše Dora Lozica
2. ožujka 2023. - 21:45

Osam je mjeseci prošlo otkad je na dužnost stupila nova direktorica Turističke zajednice Grada Korčule Milijana Borojević čiji se potpis već vidi u aktivnostima i događajima koje najavljuje za predsezonu, sezonu i posezonu 2023.

Više od 15 godina iskustva rada u razvojnim agencijama i turističkim zajednicama je iza Milijane Borojević, prve promjene na čelu TZG Korčule nakon 10 godina. Prije nego je stigla na otok bila je direktorica Turističke zajednice Siska, no to je neusporediva uloga, priznaje iskreno. Otočna se dinamika rada u turizmu također razlikuje od drugih sredina, na Korčuli imamo pet turističkih zajednica koje se u posljednjih nekoliko godina udružuju na razne načine, a ova korčulanska ima status koordinatora. Ako tome pridodamo činjenicu da pozicija direktora turističkih zajednica više nije "vječna", već se natječaj raspisuje svake četiri godine, a Borojević je prije preuzimanja kormila TZG Korčule bila direktorica gradske razvojne KORA-e, pitamo se što je ponukalo da preuzme tu odgovornu i zahtjevnu ulogu.

image

Turisti u Korčuli

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Amerikanci i Britanci

"Treba sebi postaviti pitanje imaš li dovoljno iskustva, znanja, volje, strpljenja i najviše hrabrosti upustiti se u ovu avanturu koja je i osobni izazov. Ističem tim ljudi s kojima radim, njihova podrška je neprocjenjiva", priča nam direktorica Borojević.

Milijana Borojević je ulogu direktorice preuzela netom prije turističke sezone, a ona je bila, barem u brojkama, odlična. Na razini Grada Korčule nešto malo bolja od rekordne sezone 2019. što znači 430 tisuća noćenja. Ono što je definiralo prošlu sezonu, objašnjava direktorica Borojević, je povratak izuzetno važnih tržišta za Korčulu, a to su SAD i UK. Potpora i suradnja sa županijskom Turističkom zajednicom je odlična, direktorica ističe kako se otok brendira kao jedinstvena destinacija, a županija i država ih i zakonski "prisiljava" na suradnju, ali i financijski motivira budući da potpore za neke programe mogu dobiti samo udruživanjem.

image

Turisti u Korčuli

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Početkom korizme na otoku započinje i nervoza koju nosi nova turistička sezona. Direktorica Borojević nam otkriva kako će se ove godine u Korčuli većina hotela otvoriti ranije, već početkom travnja, a ljetna događanja su već dogovorena. Sezona će službeno započeti korčulanskom Velom setemanom koja je nedavno prijavljena kao nematerijalno kulturno dobro RH. Nakon Uskrsa čeka nas još jedno izdanje korčulanskog triatlona Izazov Marka Pola, ali i neke nove manifestacije koje je najavila nova direktorica.

Šarm otočnih festivala

"Imamo u planu održati jednu novu manifestaciju koja će biti cvjetna! Festival viteških igara otoka Korčule ove će se godine predstaviti s nešto drugačijim konceptom. Tijekom srpnja organiziramo niz festivala vina diljem otoka, a ne smijemo zaboraviti ni maškarani doček Pola nove godine za kojeg se nadamo da će ovu sezonu trajati koji dan duže. Početkom kolovoza čeka nas jedan od najvećih gastro događaja u županiji, žrnovska Makarunada, a onda i nekoliko festivala elektronske glazbe, Prvenstvo grada u vaterpolu te još jedna novost, Operni tjedan u Korčuli. Već svi znaju da je naš grad ima svoju operu Opsada Korčule, a ove godine ćemo postaviti još dvije među kojima je i poznata opera Nikola Šubić Zrinski. Rujan u Korčuli nikako nije posezone već "high season" pa nas očekuje renomirani Barokni festival, ali i novosti poput Festivala svjetlosti i Festivala craft piva. Za listopad planiramo postavljanje otočne Camino rute, hodočasničke pješačke staze preko otoka", najavljuje optimistično direktorica.

image

Turisti u Korčuli

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Edukacijom do boljih rezultata

Korčula je kao destinacija već nekoliko godina trend u svijetu, a lokalna ponuda mora pratiti zahtjeve sve brojnijih gostiju pa su u organizaciji TZ-a, dionicima u turizmu na raspolaganju brojne besplatne edukacije. Sljedeći tjedan za privatne iznajmljivače, kojih je na području Grada oko tisuću, održat će se stručna edukacija za podizanje kvalitete smještaja i usluga te informiranje o njihovim pravima i obavezama. Početkom ožujka dogovorene su petodnevne edukacije s certificiranjem za turističke vodiče te za djelatnike muzeja. U suradnji s Gospodarskom komorom i HGSS-om dogovorena je edukacije za voditelje "outdoors" turizma koja će također uključivati i certificiranje. U travnju započinju edukacije vinare koja će biti usmjerena na razvoj njihovih znanja vezano za prodaju vina, za marketing i brendiranje. Isti mjesec dogovorene su i edukacije za turističke djelatnike hotela i agencija koji imaju direktan odnos s turistima kako bi se priča o ponudi na otoku usuglasila na pravilan i kvalitetan način, a nakon sezone započet će edukacije o obnovljivim, zelenim izvorima energije.

18. travanj 2024 02:29