StoryEditorOCM
KorčulaVELA LUKA

Laskavu titulu ‘Zlatne lumblije 2021.‘ ove godine pripalo Ani Mariji Maričić, drugo mjesto osvojila Sanela Franulović , a ‘brončana lumblija‘ otišla u ruke Gordane Prižmić

Piše Dv
6. studenog 2021. - 16:18

Veloj Luci je završeno peto izdanje manifestacije Stajun od lumblije. Kao i prethodnih godina, i ove je godine manifestacija privukla velik broj posjetitelja. Cilj manifestacije jest promoviranje ove autohtone slastice koja je od ove godine ponosna vlasnica zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla, donosi Slatkopedija.

U suradnji Turističke zajednice Vela Luka, Općine Vela Luka te Udruge maslinara Vela Luka organizirana je višednevna manifestacija na kojoj su posjetitelji mogli poslušati brojna zanimljiva predavanja i radio emisije, sudjelovati u poučnim radionicama za različite dobne uzratse, gostovati u renomiranom šibenskom restoranu Pelegrini te uživati na Slatkom festivalu, no najvažniji događaj manifestacije bilo je nezaobilazno natjecanje za „Zlatnu lumbliju 2021.“.

Na natkrivenoj terasi hotela Korkyra, izložbeni prostori prijavljenih natjecatelja dekorirani jesenskim ozračjem stvorili su autohtonu, prirodnu i najljepšu kulisu za prezentaciju ove jedinstvene slastice. Na natjecanju je sudjelovalo 15 vrijednih domaćica koje su uložile svoje vrijeme i trud i dale najbolje od sebe kako bi predstavile svoju verziju limblije.

Svaki od stolova pričao je svoju priču pa su se na stolovima našli rogač, šipak, naranče i brojni drugi plodovi jeseni. Prema mišljenju žirija, ovogodišnje izdanje natjecanja nadmašilo je sva prethodna, a mirisi su ih vratili u djetinjstvo obilježeno bakinom kuhinjom.

U žiriju su ove godine bili: Iskra Vlašić, Radenka Barčot, Marko Barčot, Mladenka Padovan te Vedran Bošković, a pred njima je bio težak zadatak – odabrati najbolju lumbliju.

Budući da su ove godine sve lumblije bile izvrsne, presudile su nijanse. Prilikom ocjenjivanja članovi žirija pazili su baš na sve: izgled, oblik, boju, miris, teksturu i okus koji je bio i presudan u odluci, piše Slatkopedija.

Treće mjesto na natjecanju, odnosno „Brončanu lumbliju“ osvojila je Gordana Prižmić, drugo mjesto i „Srebrnu lumbliju“ Sanela Franulović, dok je laskavu titulu „Zlatne lumblije 2021. godine“ dobila ovogodišnja debitantica Ana Marija Maričić.

Osim najbolje lumblije i ove se godine nagrađivala kreativnost, i iako su se svi natjecatelji uistinu potrudili, teško je bilo nadmašiti one najmlađe koji ovu titulu osvajaju već treću godinu pa je tako nagrada za najbolje izložbeno mjesto ponovno otišla u ruke Dječjeg vrtića „Radost“.

Iako je Stajun od lumblije iza nas, pripreme za sljedeći sigurno već počinju jer u ovom mjestu lumblija je puno više od slastice.

18. travanj 2024 19:55