StoryEditorOCM
KorčulaJEDINA IZ NAŠE ŽUPANIJE

Kozji sirevi mljekarice Slavice Nadilo osvojili dvije bronce na Danima hrvatskog stočarstva u Osijeku: ‘Stadu moraš pristupiti s ljubavlju, ali su nam troškovi veliki, čak i voda...‘

Piše Dora Lozica
23. studenog 2023. - 18:48

U sklopu Dana hrvatskog stočarstva koji su se početkom studenog održali u Osijeku, održana je Izložba kozjih i ovčjih sireva na kojoj su se natjecale sve registrirane mljekare u Hrvatskoj. Jedina mljekarica iz Dubrovačko-neretvanske županije bila je Slavica Nadilo iz Žrnova, a na otok Korčulu i u županiju donijela je dvije bronce za svoje kozje sireve.

OPG Nadilo iz malog sela Žrnova nadomak Korčule na Danima hrvatskog stočarstva prisustvovao je prvi put, a vlasnica Slavica Nadilo dobila je izvrsne ocijene od sedam različitih sudaca za svoja dva kozja sira, obični kozji sir i kozji sir s crvenom paprikom. Radi se o jedinstvenoj, stručnoj i edukativnoj manifestaciji na kojoj su se natjecale sve 93 registrirane mljekare u Hrvatskoj u organizaciji Hrvatske organizacije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) te u suradnji s uzgojnim udruženjima, a sireve su ocjenjivali stručnjaci s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

image
OPG Nadilo

- Na ocjenjivanje sam poslala svoja dva najprodavanija sira, obični i s crvenom paprikom, a budući da je konkurencija zaista velika, nisam očekivala nagradu pogotovo jer su me i predstavili kao novaka. Kad sam čula svoje ime, ne mogu vam opisati taj osjećaj, odjednom je sav rad i trud dobio smisao, sve teške i negativne trenutke sam zaboravila, kao da sam dobila krila!“, iskreno nam priznaje Slavica ističući kako je svaka nagrada struke znak da radiš dobro i ideš u dobrom smjeru.

image
OPG Nadilo

Samo se Slavica na cijelom otoku Korčuli može pohvaliti registriranom mljekarom koja prati sve strogo propisane uzgojne, proizvodne i zdravstvene smjernice. Na temeljima vizije i rada njenog oca Branka, OPG Nadilo registriran je u lipnju 2021. godine. U Slavičinoj obiteljskoj kući danas se nalazi mala mljekara sa strojevima, a osim dva nagrađena, proizvodi još i kozji sir s vlascem te kozji sir u ulju mariniran čili papričicom, vlascem i češnjakom. Godišnje proizvede 400 kilograma sira, a njeno stado danas broji 15 koza. Baviti se stočarstvom i mljekarstvom na izoliranom području poput otoka je poseban pothvat. Osim toga, Slavica još i radi u trgovini osam sati dnevno.

- Sve bi to bilo teže bez našeg veterinara Srđa, kad god ga zovem, uvijek je dostupan za savjet i pomoć. Za njega imam samo riječi hvale, sretni smo što ga imamo, najbliži registrirani veterinar za stočarstvo udaljen je od nas 350 kilometara, pohvalila je Slavica Sergija Vilovića, vlasnika Specijalne veterinarske ambulante, jedine na cijelom otoku.

Sav taj težak i zahtjevan posao oko stada i proizvodnje mlijeka ova vrijedna mljekarica ne obavlja sama. Kćer Adriana studentica je odnosa s javnošću u Zagrebu, a zadužena je za prijave na natječaje, ispunjavanje obrazaca, marketing i kreiranje ambalaže. U svakodnevnim poslovima pomažu joj mama Jakica, sestra Kristina i suprug Ante. Osim sireva, OPG Nadilo koje je pravo, malo, ekološko, kružno gospodarstvo proizvodi još i maslinovo ulje, a u narednim godinama planiraju u ponudu uvrstiti i proizvode od grožđa te voćne likere, no tek kad prođu sve analize i procedure.

U stočarstvu u Hrvatskoj problemi su veliki, no Slavica ističe kako su pred mljekarima bolji dani. Na otoku je istaknula rad akcijske grupe LAG 5 koja svojim natječajima i bespovratnim sredstvima uvelike pomaže poljoprivrednicima kao i angažman Dubrovačko-neretvanske županije od koje, kaže, imaju pomoć i potporu u svakom smislu.

image
OPG Nadilo

- Teško bi mi svojim trudom i radom uspjeli zaraditi toliki novac kojeg bespovratno dobijemo putem natječaja manjih vrijednosti, veliki je to vjetar u leđa svim poljoprivrednicima. Osim toga, zalaganje ljudi iz HAPIH-a, njihov pristup proizvođačima svjedoči o tome koliko im je stalo da mljekarstvo u Hrvatskoj napreduje. Problemi su različiti, recimo moje kolege u Slavoniji imaju problema s prodajom. Mi na jugu imamo turizam, ne možemo proizvesti koliko možemo prodati, ali imamo velike troškove jer moramo kupovati hranu za životinje, čak nam je i voda skupa“, objašnjava nam Slavica koja je poslala i poruku svima onima koji razmišljaju krenuti njenim putem.

- Stadu moraš pristupiti najmanje dva puta dnevno, ako se želiš u životu baviti životinjama, moraš ih voljeti. Naš cilj nije obogatiti se, već kulturno zaraditi kako bi mogli ići naprijed i baviti se tradicionalnim poslovima. Sve je u životu borba i ništa nam neće pasti s neba. Svakodnevno me vode riječi oca Branka, jedini neuspjeh je odustati. Žao mi je što nije više s nama, jako bi ga obradovale ove dvije bronce, zaključila je.

01. svibanj 2024 17:38