StoryEditorOCM
KorčulaNOVI ALBUM |

KORČULANIN BRUNO FILIPOVIĆ Prvi samostalni album ‘O čemu sanjaš?‘ ispunjenje je Brunovih snova

Piše Dora Lozica
8. srpnja 2021. - 11:17

Nakon više od 30 godina intezivnog bavljenja glazbom, Korčulanin Bruno Filipović danas se može pohvaliti ugovorom s diskografskom kućom Dallas Records, u kolovozu izlazi njegov prvi samostalni album O čemu sanjaš za koji je napisao, aranžirao, otpjevao i odsvirao sve pjesme.

Donekle zadovoljan pjesmama

Točno 32 godine su prošle otkad je Bruno, danas 45-godišnjak, uzeo prvi put gitaru u ruke. Stari se bavio sviranjem, prisjetio se Bruno, iako mu nije baš išlo, ali njegove su gitare potaknule u njemu urođeni talent.
„Otkad znam za sebe petljao sam s nekom muzikom, ljubav prema glazbi osjećam oduvijek, no ona se razvija i to sporo. Imaš faze kad si početnik, faze kad si amater, nisam htio objaviti svoje pjesme jer nisam njima bio zadovoljan. Pitaju je me je li trebalo baš ovoliko godina proći do prvog albuma, pa jest, trebalo je, ja sam sad sa svojim pjesmama donekle zadovoljan“, priča nam Bruno.
Bruno je glazbeno krštenje imao u Dubrovniku s kultnim bendom Atlantida s kojima je svirao nešto više od šest godina i u tom periodu su izdali dva albuma. Život ga potom vodi u Zadar na studij psihologije gdje je upoznao suprugu Ivanu, a onda nazad u Korčulu gdje je brusio i nadograđivao svoje glazbeno umijeće s lokalnim bendovima i brojnim suradnjama. Glazbena scena na otoku je dinamična i šarolika, kaže Bruno, Korčula je fenomen, uvijek možeš naći nekoga za svirku, mnogi glazbenici koji nemaju razvikane karijere dolaze na Korčulu svirati.
Najplodonosniju suradnju ostvario je s Antom Duževićem. Ante je također poznati korčulanski glazbenik, autor, vokal i svirač koji je svoju dugogodišnju ljubav prema glazbi pretočio u kvalitetni glazbeni studio. U tom su studiju, kojeg kroz smijeh nazivaju Apartman Studio, Bruno i Ante provodili zime stvarajući Brunov album, a prvi je singl i spot izašao krajem prošle godine.
„Iznenadio sam se pozitivnim rekacijama na pjesmu Za tebe, pjevuši se i dobro je prihvaćena, danas ima gotovo tri tisuće pregleda na YouTube-u. Ante me doslovno tisnuo u cijelu priču, dolazio bih u studio jer mi je bio gušt snimati, eksperimentirali smo i uživali u tome. Rekao je da te pjesme treba pustiti vani, iskreno, nisam o tome niti razmišljao. Kad smo masterirali i ušminakali pjesmu za radijske postaje, shvatili smo da bi trebali snimiti spot i okupiti bend. Sretko Silić je naravno na basu, Franko Silić na bubnju, spot je snimao Andro Tasovac“, prisjetio se Bruno.

image
Korčulanin Bruno Filipović izdaje album ' O čemu sanjaš'

Obitelj najveća podrška

Spot i pjesma oduševili su korčulansku publiku, a prvenstveno Gordanu Šuperak, urednicu i voditelju Radija Korčule koja je snimku poslala Milu Kravaroviću za Radio Dubrovnik. Pjesma je potom došla do Dinka Fazinića, još jednog uspješnog korčulanskog glazbenika, koji je pogurao Brunove stvari do Dallas Records-a, a oni su odlučili Brunu pružiti šansu i objaviti njegov album.
„Album se zove 'O čemu sanjaš' i izlazi u kolovozu. Već je snimljen, sve smo napravili Ante Dužević i ja, bubnjeve su odsvirali Ante i Franko Silić, ja potpisujem gitaru, bas gitaru, sve vokale, autor sam i aranžer svih pjesama. Produkciju također potpisujemo Ante i ja. To je pop rock album, a najbolje bih ga opisao kao introspektivni kantautorski rad, pjesme su pripovjedačke s dosta teksta. Iskreno, nisam u potpunosti zadovoljan zvukom, to je kao da sam sebi popraviš auto pa nešto uspiješ, ali poslije umireš od straha hoće li izdržat vožnju“, priznaje nam iskreno kroz smijeh.
Od albuma, kaže Bruno, ne očekuje ništa spektakularno, smatra kako neće zanimati šire mase i to mu ni najmanje ne smeta. Često dobije komentare kako su mu pjesme lijepe, ugodno ih je slušati, ali nisu mega hitovi. Nikad nije prodavao svoju izvornost i viziju za slavu, jedino što želi postići su bolje i kvalitetnije mogućnosti rada na pjesmama. Za pjesmu je najteže napisati tekst, otkriva Bruno, melodija dolazi sama od sebe. Inspirira ga život, ljubav, okolnosti, neke pjesme nastaju i par minuta, a o nekima duže razmišlja. Tu raznolikost primijetio je i njegov kolega Ante Dužević koji ga je pratio tijekom cijelog procesa.
„Mi smo prije svega prijatelji, doživljavam ga kao brata. Njegova glazba nije mainstream, nije za širu publiku, ali opet ima sasvim dovoljno naznaka hitova da bude slušna i ugodna uhu. Ono što mene oduševljava je činjenica da mi je svaka pjesma drugačija, album je jako dinamičan. Dok radim s njim uvijek se sjetim nekih bendova koji su napravili jedan hit i onda po njemu, na isti đir, snimili još puno albuma. Nema toga kod Bruna, gušt je s njime radit jer kad me nazove i kaže mi, slušaj, imam nešto novo, to stvarno i bude novo, a to je meni najveći izazov“, ispričao nam je Ante.
Osim Anta, Bruni je najveća podrška njegova obitelj, u prvom redu supruga Ivana, brat Kruno, ali i dva sina Noa i Kristijan. Naravno, i majka Rada, majke su uvijek najveći navijači.

Apartman pretvorio u studio

Bruno kaže kako se u trideset godina glazba promijenila iz temelja:
- Bolje su tehničke mogućnosti, lakoća produkacije i snimanja je svakako plus, međutim, izgubila se pažnja za detalje, dubina, poruka, ne uživamo u glazbi kao nekad. Sluša se brzo i površnije, još od CD-a i skip opcije. Prije si imao poštovanje prema albumu, slušao se od početka do kraja. Zato volim slušati ploče, ali ne slušam ih koliko bih hti, priznaje Bruno.
Onaj tko živi od glazbe u Hrvatskoj, nije mu lako, a pogotovo u Korčuli. Treba naći ravnotežu i glazbu shvatiti kao hobi za uživanje. Bruno je privatnik koji u Lumbardi ima školu za sufranje, iznajmljuje kajake i vodeni park. Novci mu nisu imperativ, a to dokazuje i činjenica da je vlastiti apartman u obiteljskoj kući, koji je nekoć iznajmljivao turistima, prenamijenio u mali, priručni glazbeni studio. Najavni singl za album je hit 'Za tebe'.

25. travanj 2024 16:30