StoryEditorOCM
KorčulaŽivot im je skup, a ni smrt nije jeftina

Korčulani za ukop iskeširaju i do tisuću eura, a za novu grobnicu treba im stambeni kredit

Piše Dora Lozica
8. studenog 2023. - 12:11

Na početku mandata u veljači prošle godine, “starog-novog” direktora korčulanskog Trgovačkog komunalnog društva Hober Marka Milata dočekale su brojne pritužbe građana na pogrebne usluge. Ukop je organizirala obitelj što znači da su na crno angažirali ljude spremne obaviti taj neugodan posao, plaćali su ih bez računa, tri mjesna groblja zakonski uopće nisu bila pod Hoberovim upravljanjem, a grobna evidencija nije odgovarala stanju na terenu. Godinu i pol nakon, Hober je napravio iskorak u smislu pogrebnih usluga, a najavljuju i širenje mjesnih groblja.

Puna usluga na račun

Hober je nedavno na službenim stranicama objavio cjenik s nizom starih, ali i novih pogrebnih usluga što je Korčulanima uvelike olakšalo najtužnije trenutke u životu. Značajan iskorak napravljen je u organizaciji pogreba, opremi i ponudi, a groblja u Pupnatu, Knežama i Račišću zakonski su dio Hoberovog upravljanja.

“Zaposlili smo dva pogrebnika koji obavljaju sve usluge koje ta djelatnost obuhvaća. Danas će obitelj, kad izgube člana, u Hoberu riješiti sve potrebno za ukop osim cvijeća i osmrtnica i za sve će dobiti račun”, ističe Marko Milat, direktor Hobera koji se pridružio drugim otočnim komunalnim društvima s uređenim pogrebnim uslugama.

Hober tako nudi sve što za ukop treba, od preuzimanja tijela pokojnika u bilo kojem gradu u Hrvatskoj i transport na otok, premještanje u mrtvačnicu, organiziranje ispraćaja, sprovoda i sam čin ukopa, kupnju lijesa i ukrasnih križeva, limenog uloška, do dodatnih usluga poput godišnjeg održavanja grobnog mjesta, sanacije, ekshumacije, čišćenje polica i slično. Pogrebnici su jednoobrazno uniformirani, a moguće je unajmiti i uređenje pokojnika za ukop. Osim usluga, nabavljena je i nova oprema.

image

Ispraćaj pokojnika na groblju svetog Vida u Žrnovu

“Hladnjača je bila problem pa smo kupili novu koja je postavljena na gradskom groblju sv. Luke u Korčuli. Radi se o komori s dva mjesta, kupljena je prošle godine, a koštala je oko 100 tisuća kuna s PDV-om. Dogodine ćemo nabaviti i novo pogrebno vozilo, sadašnje je tehnički ispravno, ali ne zadovoljava zahtjeve modernog vremena, npr. nema klimu”, najavio je direktor Milat.

Hladnjak 33,18 eura

Na vama je samo da umrete, našalio se jedan Korčulanin, ali i da pogreb platite, a čini se da je lakše umrijeti, nego platiti sprovod u Korčuli. Recimo da je tijelo pokojnika u OB Dubrovnik što je česti slučaj, kilometar transporta platit ćete 0,93 eura, korištenje mrtvačnice 33,18 eura, korištenje hladnjaka prvi dan također 33,18 eura, a svaki sljedeći 10,62 eura, drveni lijes košta 199,08 eura, limeni uložak 132,22, a najam specijalnog vozila i radne snage po satu nešto manje od 60 eura. Ako čekate npr. rodbinu van otoka samo dva dana i ne uzmete baš nikakve dodatne ukrase i usluge, ukop će vas doći oko 800 eura, a Korčulani kažu da iskeširaju otprilike tisuću eura.

image

Mjesno groblje u Čari pokraj crkve Gospe od Čarskog polja

Ako kojim slučajem nemate grobno mjesto, pripremite se na puno veće troškove ili čak dizanje stambenog kredita za vječno počivalište budući da je kvadrat groba skuplji od kvadrata stana. Milat ističe kako u ovom trenutku ne može točno reći koliko će koštati nova grobna mjesta jer su projekti širenja mjesnih groblja tek u izradi, ali cijena će biti vjerojatno malo veća nego u Zagrebu, a to je oko 11 tisuća eura. Svima je poznato da je na otoku život skuplji nego drugdje zbog transporta materijala i usluga, no izgleda da je skuplja i smrt.

“Projektant izrađuje nekoliko verzija širenja groblja u Korčuli, zadatak je procijeniti ima li prostora za širenje, a znamo da ga nema puno, te vidjeti koliko bi novih grobnih mjesta stalo i što bi to značilo u prostoru. Odabrat ćemo najbolju verziju, a nakon Čare i Korčule osvježit ćemo listu i za Žrnovo”, najavio je Milat.

Širenje mjesnog groblja u Čari?

Interesa za širenje ima, prema Zakonu o grobljima razgovorno rečeno kupnja grobnice naziva se dodjela korištenja s pravom nasljedstva, a trenutno je u tijeku prikupljanje interesa za širenje mjesnog groblja u Čari. Uređuje se i evidencija, gotovo svakodnevno se građani javljaju s primjedbama i pritužbama, dokazima o nasljedstvu ili promjenom vlasničkog udjela. Najurednija evidencija je na korčulanskom groblju, ali i najveća potreba za širenjem, a onda će na red doći i druga mjesna groblja Grada Korčule.

01. svibanj 2024 22:26