StoryEditorOCM
KorčulaFOTOGALERIJA |

KORČULANI, SRETAN VAM DANA GRADA I SV. TODOR! - Svečana sjednica pod maskama, evo tko su laureati

Piše Dora Lozica
29. srpnja 2020. - 21:44
Stolica više tražila se svake godine u kino dvorani Centra za kulturu u Korčuli povodom svečane sjednice Gradskog vijeća koja se održava na blagdan suzaštitnika Korčule Sv. Todora 29. srpnja, odnosno na Dan Grada Korčule. Sasvim drugačija slika dočekala je ove godine malobrojne okupljene na svečanoj sjednici, gradski vijećnici i uzvanici Korčulanima su njhov dan čestitali pod maskama, a u kino dvorani izbrojili smo tek dvadesetak ljudi.

Ipak, epidemija Covid-19 virusa nije zaustavila Gradsko vijeće i Grad Korčulu da i ove godine uruče priznanja onima koji su ostavili traga u sportskom i društvenom životu grada.

Sportska priznanja za 2019. godinu uručena su u 10 sati. Najbolji sportaš Grada Korčule je Dinko Šegedin, najbolja sportašica je Irena Šegedin, oboje članovi TKD Forteca. Plivačka ekipa KPK je najbolja ženska ekipa, a ove godine su dvije momčadi osvojile titulu najboljih, Mini rukometaši RK Korčula i Mlađe vaterpolske nade KPK. Osam mladih sportaša nagrađeno je nagradom za najperspektivnijeg sportaša Grada Korčule i to rukometaši Toni Bonifačić i Lovro Jurjević iz RK Korčula, borkinja Josipa Curać iz TKD Forteca, plivačica Hana Muminagić iz KPK, plivač Dino Šain iz KPK te vaterpolisti Beris Peručić, Danijel Caktaš i Marin Čumbelić iz KPK. Priznanja su uručili predsjednik ZŠU Grada Korčule Ante Bojić i tajnik ZŠU Zlatko Todorović.

Svečana sjednica Gradskog vijeća započela je u 11 sati s jednom točkom Dnevnog reda, uručivanje priznanja ovogodišnjim dobitnicama nagrada. Sjednicu je otvorio i zatvorio predjednik Gradskog vijeća Marko Skokandić, a okupljene su redom pozdravili i čestitali Dan Grada gradonačelnik Korčule Andrija Fabris, načelnik Lumbarde Igor Kršinić i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić. Među uzvanicima bili su i ostali otočni načelici te zamjenik župana Joško Cebalo.

Osobna godišnja nagrada Grada Korčule uručena je Nenadu Kosoviću za dugogodišnji doprinos u promociji grada i otoka u kategoriji sportskog novinarstva. Nenad Kosović novinarstvom se počinje baviti početkom 80-ih, a do danas je svoje tekstove i fotografije objavio u svim renominarin tiskovinama i portalima Hrvatske. Prije 10 godina osniva Marko Polo Sport portal na kojem je objavljeno više od 8 tisuća tekstova, foto i video priloga, a portal je do danas zabilježio gotovo 10 milijuna prikaza. Nedavno je ustanovio i prvu sportsku nagradu Sportski Markopolist za područje otoka i šire, a svojim nesebičnim radom na portalu zabilježio je sportske i životne sudbine korčulanskih sportaša.

„Doista sam ponosan i sretan što sam dobio nagradu. Posebno mi je drago što je prijedlog za nagradu krenuo od profesionalnih novinarki s Radija Korčule, a želim se zahvaliti i sportašima Korčule. Da nije bilo njih, ne bi bilo ni portala“, zahvalio se Kosović.

Osobna godišnja nagrada Grada Korčule uručena je Doris Jurjević za dugogodišnji humanitarni rad. Aktivno sudjeluje u radu Gradskog kotara Sv. Antun gdje već 17 godina organizira doček Djeda Mraza, osnivačica je neformalne grupe Korčulansko srce s gotovo tisuću članova kojoj je namjera pomoći obiteljima slabijeg imovinskog statusa na otoku Korčli i poluotoku Pelješcu, a u suradnji s CZSS Korčula dugi niz godina prikuplja božićne poklone za djecu iz socijalno ugorženih obitelji. Organizatorica je brojnih humanitarnih akcija. 

„Kad sam osnovala Korčulansko srce nisam se nadala da će to krenuti ovim smjerom, želim zahvaliti svim članovima grupe jer da nema njih, ja ne bih bila ovdje i ne bih primila ovu nagradu. Hvala ljudima koji su prepoznali naš trud i nominirali nas za ovu nagradu, hvala Gradu Korčuli jer podržava svaku našu akciju, hvala mojoj obitelji. Ovom nagradom ste mi dali veću motivaciju za daljnji rad“, poručila je Doris Jurjević.

Kolektivna godišnja nagrada uručena je Županijskom zavodu za hitnu medicinu, Ispostavi Korčula, za 40 godina rada. Hitna pomoć ušla je u kolektivnu svijest ljudi kao institucija od koje očekuješ i dobiješ pomoć u svako doba dana i noći. Povik „zovite hitnu!“ daje sigurnost brze pomoći, umanjuje strahove i neizvjesnost nemilog događa ili situacije. Nagrada je uručena dr. Josipi Mićunović, ravnateljici Županijskog zavoda za hitnu medicinu, Ispostava Korčula i Liljani Vučković Leleković, glavnoj sestri.

„Zahvaljujem se, u ime svih sadašnjih djelatnike hitne, liječnika, sestara i vozača, svim onim djelatnicima u proteklih 40 godina koji su odradili  sate i sate dežurstva kako bi se očuvala sigurnost i zdravlje naših otočana. Hvala županiji koja je prepoznala potrebe hitne medicine i bez koje bi vrata hitne bila zatvorena, ali i građanima koji su prepoznali naš rad i odgovornost. Hvala i djelatnicima MUP-a, DVD-a i posadama trajekta, svi smo zajedno odgovorni za čuvanje zdravlja otočana. Neka nas svih blagoslovi i čuva Sv. Todor!“, zahvalila se dr. Mićunović.

Kolektivna godišnja nagrada uručena je i Korčulanskom plivačkom klubu za 90 godina postojanja i brojnih uspjeha. Od samog osnutka do danas, klub okuplja najveći broj omladine svih društvenih slojeva bez obzira na socijalni status i političko opredjeljenje. U dugoj povijesti, klub je dao veliki broj plivačkih i vaterpolskih reprezentativaca, olimpijaca i sportskih dužnosnika. Najveći uspjeh kluba je osvajanje Kupa pobjednika kupova Europe 1978. godine. U ime kluba, nagrada je uručena predsjedniku KPK Mariju Sardeliću.

„Nemoguće je nabrojiti sve kapekaše koji su zadužili klub, a da nekoga ne izostavim. Teško je nabrojiti i sve uspjehe koje klub postigao u ovih 90 godina. U maloj sredini poput naše, s organičenim ljudskim resursima, uspjeli smo postići što ni puno većim klubovima nije uspjelo, a to je imati europskog rekordera u plivanju, imati četvrtu plivačicu na Olimpijadi i biti Europski prvak u Kupu u vaterpolu, mislimo da je to za grad veličine Korčule veliki uspjeh. Nadamo se još puno takvih ili sličnih uspjeha u budućnosti“, poručio je Mario Sardelić.

Svečanog domjenka ove godine nije bilo, a tradicionalnu i najvažniju morešku u godini ove će godine Korčulani moži gledati uživo online u izvedi KUD-a Moreška. Za sve vjernike, misa i procesija u čast Sv. Todoru će se održati u popodnevnim satima.
23. travanj 2024 17:49