StoryEditorOCM
KorčulaVINA NA SVJETSKOM GLASU

Korčulani opet briljiraju na Decanteru. Evo tko su dobitnici na ovogodišnjem Decanter World Wine Awards 2024.

Piše Dora Lozica
28. lipnja 2024. - 08:37

 

Vinari Korčule već su uklesali otok na svjetsku vinsku kartu i to zlatnim slovima, a njihov vizionarski pristup pomiče granice gospodarenja autohtonim sortama pošip i grk. Potvrdio je to i ovogodišnji Decanter, od 11 zlatnih medalja za Hrvatsku, čak su tri pripale Korčuli.

Da korčulanski vinari igraju jednu od vodećih uloga na najprestižnijem, najvećem, najstrožem i najvažnijem vinskom natjecanju u svijetu, već su nekoliko puta dokazali. Možda najviše 2022. godine kad su čak dvije Decanterove platine, s ocjenom 97 od mogućih 100, dodijeljene Lumbardi i to vinarijama Zure i Bire. Dovoljno je reći da su te dvije Decanterove platine prve u povijesti za Dalmaciju, ali i za sad i dvije posljednje za Hrvatsku. I ove je godine na Decanter prijavljeno više od 18 tisuća vina iz cijelog svijeta, strogo stručno povjerenstvo nagradilo je 362 hrvatska vina od kojih je tek 11 zlatnih. Od tih 11 zlatnih, 3 su pripale otoku Korčuli, dvije Lumbardi i jedna vinariji iz Žrnova.

image

Korčulanska vina na Decanter World Wine Awards 2024.

Vinarije Zure, Casa Boschi, Tasovac/

Vinska Olimpijada

Da bismo uopće razumjeli zašto je Decanter nazivaju vinskom olimpijadom, važno je istaknuti način selekcije i bodovanja. London je drugačiji, ozbiljno napominju vinari, stroži od drugih natjecanja budući da vina iz stotine različitih zemalja svijeta ocjenjuje oko 150 do 200 stručnih, vinskih sudaca, master of wines i sommeliera. Vina se ocjenjuju u nekoliko ciklusa i to „na slijepo“, jedan neoznačeni i potpuno anonimni uzorak kuša više ocjenjivačkih timova, a potom se boduje. Bodovi od 80 do 86 znače Decanterovu preporuku za vina vrlo dobre kvalitete, vina koja dobiju od 86 do 89 bodova osvajaju broncu, od 90 do 94 boda srebro, a 95 i 96 bodova zlato. Vina koja imaju 97 i više glasova ulaze u drugi krug natjecanja, sljedećeg tjedna se ponovno kušaju, ali ovog puta stručni ocjenjivači znaju proizvođača, regiju iz koje vino dolazi, godinu berbe pa čak i raspon cijene butelje. Najbolja vina ocijenjena su platinom, a oni koji imaju 98 bodova ili više ulaze u kategoriju Best in show.

Zato su svi uzorci koja su na Decanteru ocijenjena s 90 bodova ili više izvanredna vina vrhunske kvalitete, ističe Ivan Batistić Zure iz Vinarije Zure, inače predsjednik vitalne udruge Vinara i vinogradara Grk-Lumbarda i ponosni vlasnik prestižne Decanterove platine.

image

Korčulanska vina na Decanter World Wine Awards 2024.

Vinarije Zure, Casa Boschi, Tasovac/

„Prošle je godine Hrvatskoj dodijeljeno 25 zlata, ove godine samo 11. Na Decanteru nije lako doći do dobrih rezultata, svaka medalja puno znači. Hrvatska je imala i 11 srebrnih odličja i to su redom vina ocijenjena s 94 boda, znači nedostajao im je bod do zlata pa je i ova slika za Lijepu našu mogla izgledati drugačije“, objašnjava Ivan koji je, iako mlad, Decanterov veteran s detaljnim znanjem o tijeku natjecanja.

Korčula je tako ove godine na Decanteru osvojila tri zlata, sedam srebrnih i osam brončanih medalja, no neki su nas rezultati itekako iznenadili.

Napuštaju se tradicionalne granice sorti

Poznato je već da otok njeguje, tehnički mudro gospodari i odlično promovira dvije autohtone sorte bijele vinove loze, grk koji tradicionalno raste na pjeskovitom lumbarajskom tlu na istoku Korčule te pošip koji raste u njenom središtu na Čarskom i Smokviškom poju. Otočnim vinarima kao da je dosadilo saditi tradicionalne sorte na tradicionalnim područjima pa su počeli vizionarski pronalaziti nova rješenja u vinogradarstvu i vinarstvu. Donijelo je to i spomenute dvije platine u Lumbardu budući da su Zure i Bire izašli iz okvira glasovitog, ali tek 40 hektara velikog Lumbarajskog poja, a trend se izgleda nastavlja na različite enološke načine.

„S obzirom na prijašnje nagrade, ove smo se godine zaigrali pa smo na Decanter prijavili odležanija vina da vidimo kako funkcioniraju u tom kontekstu. Željeli smo potvrditi da grk ne mora nužno biti jednogodišnje vino, da ne degradira već godinama dobije na kvaliteti“, objasnio je Ivan kroz smijeh budući da je poznata stara izreka da do sv. Roka, a to je sredinom kolovoza, grka u bačvama već nema. Zapravo se grka ne može proizvesti kolikoga se može popiti, zato su visoka Decanterova odličja za odležani grk svojevrsni pogled i budućnost kad će ovaj ženski cvijet vinove loze i vino koje se od njega proizvodi dobiti mogućnost odležavanja, a zlato je osvojio za grk berbe 2021.

Ideja odležavanja moguća je jedino širenjem van Lumbarajskog poja što je vinarija Zure, s više od 20 godina iskustva, na čelu s braćom Ivanom i Markom Batistićem, već davno započela i to na južnim otočnim padinama Defora.

image

Korčulanska vina na Decanter World Wine Awards 2024.

Vinarije Zure, Casa Boschi, Tasovac/

Prvo pa zlato

Uz bok Ivanu i Marku, već naviknute na izvrsne rezultate prestižnog vinskog natjecanja, ove je godine stao Mario Milina Mamo koji sa suprugom Tamarom vodi malu vinariju u središtu Lumbarde romantičnog naziva Casa Boschi. Boschi je u prošlosti bila cijenjena plemenitaška korčulanska obitelj u čijem ljetnikovcu u Lumbardi Mario danas proizvodi vrhunska vina. Zlatnu je medalju osvojio za pošip berbe 2021. koji inače raste u središtu otoka, no većina sirovine došla je baš iz tog dijela, naglašava Mario, budući da grožđe otkupljuje od vinara i vinogradara Mladena Salečića iz Smokvice. Mariju je ovo prva prijava na Decanter i odmah zlatna, osvojio je još i srebro također za pošip berbe 2022.

image

Korčulanska vina na Decanter World Wine Awards 2024.

Vinarije Zure, Casa Boschi, Tasovac/

„Jedne smo večeri Ivan, Marko i ja otvarali bocu po bocu kako bi se odlučili što ćemo poslati na natjecanje. Odlučili smo se za ova dva pošipa, primijetio sam da se ljudi baš zagriju za pošip i to više nego inače pa sam odlučio probati. Zaključili smo da je jedno sigurno dobitno, ali nismo bili sigurni koje, na kraju je berba 2021. bila malo bolja“, priča nam Mario ističući kako je iznimno ponosan na ovaj uspjeh kojeg nije očekivao te da mu mobitel ne prestaje zvoniti.

Nezapamćena suradnja braće Zure i Marija, ali i svih drugih vinara i vinogradara na otoku koji su svoje znanje izbrusili na različitim fakultetima, školama i edukacijama, stvorili su na Korčuli jednu zdravu konkurenciju i enološku scenu kojoj su autohtone sorte u fokusu, a nagrade su potvrda njihove vizija, rada i truda.

Zlatni grk iz Čarskog poja

Međutim, Decanterovo zlato za grk Vinarije Tasovac berbe 2022. odjeknuo je otokom poput bombe. Vinariju vodi bračni par Sanja i Davor Tasovac u prekrasnoj, retro uređenoj, staroj kamenoj kući u bajkovitom žrnovskom zaselku Kampuš. Budući da je obitelj Tasovac podrijetlom iz Čare, upravo u Čarskom poju Davor i Sanja uzgajaju svoje sorte s naglaskom na pošip. Nije presedan da će pošip kao manje osjetljiva sorta rasti i na drugim dijelovima otoka i osvajati izvrsne rezultate, dokazali su to još braća Zure Decanterovom platinom za Pošip Zure berbe 2019. koju je zasadio na padinama Defora, no po prvi put imamo priliku kušati zlatni grk koji je posađen i uzgojen u Čarskom polju, a znamo da najbolje rezultate daje isključivo na pješčanom lumbarajskom tlu.

image

Korčulanska vina na Decanter World Wine Awards 2024.

Vinarije Zure, Casa Boschi, Tasovac/

„Davor je oduvijek želio posaditi grk jer mu je dida pričao kako su u prošlosti sadili nešto malo grka bez obzira na to što je pošip prevladao. Pronašao je poziciju na sredini polja koje je djelomično pjeskovito i gdje se u prošlosti sadio grk, još je tu rasla stara loza grka. Stari grk smo iščupali i posadili cijeli jedan mali, ali vrijedan nasad grka, to je mlada loza stara tek tri godine i izgleda da joj tamo paše“, zadovoljno je istaknula Sanja.

Vizionarsko, riskantno, ali zasluženo zlato što potvrđuju i drugi otočni vinari. Nije lako Lumbarjanima čuti da je grk iz Čarskog poja osvojio Decanterovo zlato, ali kolegama su čestitali na hrabrosti u prvi plan stavljajući sortu i otok kao vinsku destinaciju, ne svoj ego.

„Njihovo zlato samo potvrđuje kvalitetu sorte, onaj tko malo bolje upozna grk može doći do vrhunskih rezultata i ja im od srca čestitam. S druge strane, naravno da smo zadovoljno što smo i mi u Lumbardi obranili boje izvornog grka i ostavili ga na tronu, ali opet imamo i Marijev pošip koji je osvojio zlato. Trebamo gledati otok kao cjelinu s fokusom na naše dvije autohtone sorte, a ne podrijetlo loze. Sorte čuvamo, štitimo i promoviramo i rezultati za Korčulu su u najmanju ruku fantastični, to je jedino važno, a iz kojeg dijela otoka vino dolazi je nebitno“, zaključio je mudro Ivan Zure.

Sudeći prema najavama, ove godine korčulanske vinare očekuje odlična berba na svim poljima pa će Decanter i dogodine izdvojiti zlata, srebra i bronce za jedan mali otok na jugu Dalmacije koji se nagradama može staviti u bok svjetskim vinskim regijama.

Evo i svih dobitnika na ovogodišnjem Decanter World Wine Awards 2024.

ZLATNE MEDALJE

Winery_Tasovac - Grk 2022

Agrotourism & Winery Zure - Bartul Grk 2021

Casa Boschi - Pošip 2021

SREBRNE MEDALJE

Bire - Defora Sur Lie Grk 2020

Agrotourism & Winery Zure - Reventón Sur Lie Grk 2019

Casa Boschi Pošip 2022

Winery_Tasovac - Pošip Sur Lie 2021

Miroslav Stanojević - Tajna Bleuš NV

TODOR winery - Pošip 2022

Opg San Marco - Primo 2022

BRONČANE MEDALJE

TODOR winery - Perla Pošip 2022

Black Island Winery - Merga Victa Pošip 2022

Black Island Winery - Merga Victa Sur Lie Pošip 2020

Radovanović - Plavac 2020

Radovanović - Grk 2022

Radovanović - Heritage 2019

Nerica Winery - Pošip Crni 2022

San Marco - Pošip 2022

28. lipanj 2024 08:41