StoryEditorOCM
KorčulaZASTRAŠUJUĆE SAZNANJE|

Incident na Korčuli: Samozadovoljavanje pred djevojkom na javnom mjestu je remećenje javnog reda i mira?! Evo što kažu pravni stručnjaci i aktivisti

Piše Dora Lozica
13. studenog 2021. - 10:06

Otočani su u šoku, samozadovoljavanje muškarca ispred maloljetne djevojke sankcionirano je prekršajem remećenja javnog reda i mira. Nije li to poruka nasilnicima da napadju djecu bez ozbiljnih sankcija, pitaju se Korčulani?

Korčulane je nedavno potresao nesvakidašnji incident. Prije dvadesetak dana, u popodnevnim satima, ženska osoba iz Korčule, kojoj nećemo otkriti identitet, začula je krik dok je šetala uz more pokraj jednog korčulanskog hotela. Kraj nje je protrčao nepoznati muškarac, produžila je do dječjeg igrališta pored bazena gdje je pronašla uplakanu djevojku. Djevojka je navodno priznala da se muškarac svukao, izvadio spolovilo i samozadovoljavao se ispred nje. Nakon što je počela vrištati, seksualni predator je pobjegao, a svjedokinja je istog dana hrabro prijavila cijeli slučaj policiji.

Policija potvrdila

Da istražuju događaj uskoro nam je potvrdila i Policijska uprava dubrovačko-neretvanska.

- Možemo potvrditi da je nadležnoj policijskoj postaji prijavljen događaj kojeg navodite u upitu. Kriminalističko istraživanje je u tijeku zbog čega Vam u ovom trenutku, iz objektivnih razloga, nismo u mogućnosti dati dodatne podatke vezane za ovaj događaj, međutim obavještavamo Vas da ćemo Vam po završetku kriminalističkog istraživanja dostaviti nadopunu odgovora", odgovorili su iz PU dubrovačko-neretvanske.

Tako su i napravili, prije nekoliko dana PU dubrovačko-neretvanska obavijestila nas je o provedenom kriminalističkom istraživanju, odgovor prenosimo u cijelosti.

„Obavještavamo Vas kako su provedenim kriminalističkim istraživanjem policijski službenici Policijske postaje Korčula utvrdili identitet muškarca koji se 22. listopada ove godine neprimjereno ponašao na javnom mjestu u blizini mlađe ženske osobe. Radi se o muškarcu u dobi od 43 godine koji je zbog navedenog ponašanja prekršajno sankcioniran sukladno članku 14. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, objasnili su iz PU dubrovačko-neretvanske.

image
Ilustracija
Niksa Stipanicev/Cropix

Prema UN-ovoj Konvenciji o pravima djeteta, definicija djeteta je „ljudsko biće mlađe od 18 godina“, djetinstvo je u Republici Hrvatskoj društveni, ali i zakonski pojam. Pitamo se kako je moguće da se za samozadovoljavanje ispred maloljetnice određuje prekršajna kazna i to za remećenje javnog reda i mira..

Iznenađeni ovakvim odgovorom upitali smo PU dubrovačko-neretvansku zašto seksualnog predatora nisu sankcionirali sukladno člancima Kaznenog zakona koji uključuju bludne radnje i zadovoljavanje pohote pred djetetom mlađim od 15 godina, evo što su odgovorili.

„Obavještavamo Vas kako se provedenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Policijske postaje Korčula, a u konzultaciji s nadležnim državnim odvjetništvom nisu utvrdili elementi kaznenog djela po službenoj dužnosti iz kojeg razloga je podnesen optužni prijedlog i posebno izviješće nadležnom državnom odvjetništvu. U odnosu na dostavljene članke iz Vaših upita, obavještavamo Vas kako se isti ne odnose na konkretnu žrtvu kaznenog djela, obzirom na njenu dob“, objasnili su iz PU dubrovačko-neretvanske.

Riječ odvjetnika

,Za objašnjenje i tumačenje zakona zamolili smo poznatog dubrovačkog odvjetnika Dragana Pištala.

„Ako je osoba starija od 15 godina, a dogodio se samo jedan čin koji nije uključivao navođenje osobe da na svojem tijelu radi određene bludne radnje, onda nema kaznenog djela. Da je počinitelj naveo osobu da bez pristanka vrši bludne radnje s trećom osobom ili da nad sobom vrši bludnu radnju možda bi se moglo kazneno sankcionirati sukladno članku 152. Kaznenog zakona i vezanom članku 155. istog zakona kaznom zatvora do jedne godine. Sudska praksa u kontekstu bludnje radnje je također dosta šarolika, no u ovom se slučaju prvenstveno radi o prekršaju. Osoba može reći da nije znala da ga druga osoba vidi ili da je voajer. I kaznena i prekršajna odgovornost je individualna, važno je uzeti u obzir okolnosti, ne radi se o volji, već o procjeni pojedinačnog slučaja. Volja zakonodavca je da donese pravila ponašanja, sudova da ih primjenjuju u skladu sa zakonima, a policije da ih otkriva. Moguće je, ako počinitelj ponovi prekršaj, da mu se odredi vještačenje, no to su hipotetska pitanja“, objasnio nam je odvjetnik Pištalo.

To je pofesionalno tumačenje očito manjkavih zakona Republike Hrvatske koji dopuštaju muškarcu koji bludniči ispred djevojke da se bez većih posljedica iz, pretpostavljamo, novčanu kaznu danas, sutra, ponovi svoj čin ili ga nadopuni dodatnim nasiljem.

image
Strah se uvukao među otočane, posebno ženskog spola
Duje Klaric/Cropix

Što misli o ovom slučaju pitali smo i Nevu Tolle, jednu od najpoznatijih aktivistkinja za ženska, ljudska prava u Hrvatskoj te osnivačicu Autonomne ženske kuće Zagreb koja se već desetljećima bavi tematikom nasilja nad ženama i skandalozno blagim kaznama za nasilnike u Hrvatskoj.

„Ne samo kad govorimo o seksualnom nasilju protiv djevojčica i žena, već kad govorimo i generalno o nasilju protiv djevojčica i žena, Autonomna ženska kuća Zagreb već dugo vremena traži sveobuhvatnu i generalnu reviziju i pravnu reformu svih zakona koji se odnose na ženska i dječja prava. Godinama to tražimo i godinama smo od Republike Hrvatske i ministara pravosuđa sustavno odbijeni, kažu nam da je to vrlo opsežan posao koji nije nepohodan niti nužan. Baš ovaj slučaj pokazuje da je ta reforma i nepohodna i nužna“, zaključuje Neva Tolle.

Manjkavi zakoni

Poruka je vrlo jasna, tvrdi Tolle, Ustav RH, ali i drugi djelovi sustava, šalju jasnu poruku nasilnim muškarcima da njihovo nasilje država i njene institucije ne smatraju ozbiljnim pa će takva i slična djela interpretirati kroz Zakon o prekršaju kao da ste prešli preko crvenog ili sjedili na klupi u parku i pili pivo na javnom mjestu. Tolle smatra da je ova presuda generalno vrlo loša poruka države svim nasilnim muškarcima.

„Kako se žene onda trebaju osjećati kad država šalje ovakvu poruku zlostavljačima? Imaju li žene nakon ovakve i slične situacije koju dožive, vide, čuju ili pročitaju u medijima uopće ikakav osjećaj sigurnosti u državi u kojoj žive? Svi smo kao silno osjetljivi na djecu, ali kad je u pitanju malodobna djevojka starija od petnaestak godina onda smo na strani zlostavljača? Moje skromno mišljenje je, s naglaskom na činjenicu da nisam odvjetnica, da je postojala volja moglo se unutar Kaznenog zakona naći rješenje za ovaj slučaj“, oštro je poručila Tolle.

K‘o žena: Što je sljedeće?

Slučaj su komentirale i Korčulanke, članice kolektiva nagrađivane radijske emisije K'o žena koja se više od osam godina bavi ženskim pravima i ravnopravnosti spolova.
„Zastrašujuće je saznanje da u Korčuli imamo seksualno poremećene predatore i da nema zakonskih načina da naše maloljetne kćeri od istih zaštitimo. Istovremeno, 30 godina traju napori udruga koje su posvećene zaštiti žena i sprječavanju rodno i seksualno motiviranih zločina protiv žena, koje temeljem prakse i empirijskih dokaza stalno traže da se izmijene sporni članci Kaznenog zakona kako bi se omogućila bolja zaštita i učinkovitije kažnjavanje i rehabilitacija počinitelja. Ostaje nejasno zašto se zakonodavac tako grčevito opire izmjenama koje bi značile jedino bolju zaštitu i veću pravnu sigurnost žena? U ovom slučaju vidimo istu nevoljkost kad su u pitanju ženska djeca. I inače, a pogotovo nakon ovog slučaja, iskreno se brinemo za sigurnost naše djece. Ovog puta pričamo o samozadovoljavanju ispred djeteta, što je sljedeće?“, pitaju se K'o žene.

25. travanj 2024 00:35