StoryEditorOCM
KorčulaGRADSKO VIJEĆE KORČULE |

DIREKTOR IVAN ĆENAN OTKRIVA: „U Hoberu se zapošljava po principu teritorijalne zastupljenosti"

Piše dora lozica
1. prosinca 2020. - 21:39
Kino dvorana Centra za kulturu u Korčuli i dalje je domaćin sjednica Gradskog vijeća Korčule, izdvajamo najzanimljivije s jučerašnje 29. po redu.

Jučerašnja sjednica Gradskog vijeća Korčule sedma je po redu organizirana u kino dvorani s devet točaka Dnevnog reda i tek 10 prisutnih vijećnika. Za sad nema govora o povratku vijeća u Gradsku vijećnicu, no sjednice se održavaju prema rasporedu, donosimo najzanimljivije trenutke.

Aktualni sat ovog je puta trajao samo pola sata, a gradonačelnik Andrija Fabris odgovarao je na pitanja o hortikulturanom uređenju Hobera, zaobilaznice Medvinjak i novog nogostupa od okuke Jukić do groblja.

Nakon usvajanja zapisnika s prošle sjednice, usvojen je i Konačni prijedlog odluke o privremenoj zabrani građevinskih radova u drugoj točki Dnevnog reda. Građevinski radovi će se i 2021. godine privremeno zabraniti tijekom turističke sezone i to za tri zone u Gradu Korčuli. U prvoj zoni, u gradu Korčuli i Gradskom kotaru Sv. Antun, radovi će biti zabranjeni od 1. lipnja do 20. rujna, u drugoj zoni, odnosno u svim okolnim mjestima od Račišća do Pupnata, radovi će biti zabranjeni od 15. lipnja do 15. rujna, u trećoj zoni, dijelovima Žrnova, Pupnata i Čare, radovi će biti zabranjeni od 10. srpnja do 20. kolovoza. Predsjednik Gradskog vijeća Marko Skokandić komentirao je kako Konačni prijedlog nije idealan, ali predlaže njegovo usvajanje dok se ne izradi bolji.

U trećoj točki ispravljena je tehnička pogreška u izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Urbanističkog plana uređenja za GZ Lokva.

Četvrtom točkom donesen je Konačni prijedlog odluke o upravljanju spremnicima za odvojeno prikupljanje otpada. Kako je objasnio zamjenik gradonačelnika Ivan Šale, Grad Korčula je pomoću Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nabavio 140 spremnika za prikupljanje komunalnog otpada, papira i kartona, staklene ambalaže i plastike, nabavne vrijednosti preko 400 tisuća kuna. Gradsko vijeće ovom je odlukom odobrilo KTD-u Hober da upravlja spremnicima sukladno ugovoru s Fondom. Vijećnica Marija Šegedin je pitala gdje će se skladištiti odvojeno prikupljeni otpad dok se ne preda oporabiteljima, a Šale je odgovorio da će se privremeno balirat prije predaje oporabiteljima. Razvrstavanje otpada u budućnosti će umanjiti količinu otpada koju Grad odlaže na Kokojevici za 25 posto, a taj će se postotak s godinama popeti i do 40 posto, kako ističe Šale. Spremnici će uskoro biti postavljeni na 40 zelenih otoka diljem Grada Korčule.

Petom točkom Dnevnog reda jednoglasno su prihvaćene izmjene Odluke o rasporedu sredstava za redovito financiranje političkih stranaka, a šestom Plan djelovanja u području prirodnih nepogoda za 2021. godinu.

Raspravu je izazvala sedma točka u kojoj se razmatralo o sklapanje Predugovora o kupoprodaji gradskog zemljišta s Mladenom Tvrdeićem. Kako je objasnio Ivan Blitvić, v.d. pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i gradnju, Mladen Tvrdeić obraća se Gradu s molbom da otkupi 25 kvadratnih metara zemljišta kako bi formirao građevinsku čestitcu i dobio građevinsku dozvolu za gradnju. Ako Gradsko vijeće pristane, istaknuo je Blitvić, sa čestice će skinuti status javnog dobra, a realna cijena će bit formirana nakon procjene sudskog vještaka. Radi se o zemljištu u Žrnovu, pokraj skretanja za zaselak Brdo.

Vijećnica Marija Šegedin istaknula je kako je stranka već počela s gradnjom na čestici koju pokušava formirati i kako neće dignuti ruku za bespravnu gradnju. U raspravu se uključio i gradonačelnik navodeći da je Mladen Tvrdeić zahtjev predao još 2016. godine, predao je cijeli projekt i dokumentaciju za građevinsku dozvolu koju nije dobio jer je preblizu javnom putu. Vijećnica Šegedin ističe kako je šokirana jer se traži od vijećnika da dignu ruku za bespravnu gradnju, osim toga, ne zna kako će i hoće li stranka uopće dobiti građevinsku dozvolu u budućnosti. Predsjednik vijeća Skokandić ustvrdio je kako je stranka dva puta dobila suglasnost Mjesnog odbora Žrnovo za kupnju čestice i da ne zna zašto bi Gradsko vijeće odbilo zahtjev. Vijećnica Šegedin istaknula je kako ne prihvaća takvo obrazloženje, a v.d. pročelnik Blitvić je zaključio da je bespravna gradnja problem stranke, a ne Grada. Na kraju je Gradsko vijeće sa 7 glasova za i 3 suzdržana dalo suglasnot na sklapanje Predugovora, a o detaljima kupoprodaje će se još jednom raspravljati na sjednici.

Osma je točka bila rezervirana za direktora KTD-a Hober Ivana Ćenana, odnosno Izvješće o poslovanju za 2019. godinu. Direktor Ćenan naglasio je dobro poslovanje Hobera u prošloj godini, prihodi trgovačkog društva bili su veći do 10 milijuna kuna, a rashodi oko 9 milijuna kuna. Predstavio je i obim posla kojeg Hober odrađuje, a najviše se zadržao na problemu gospodarenja otpadom.

Vijećnica Marija Šegedin pitala je direktora Ćenana kako se zapošljava u Hoberu. U proteklih nekoliko mjeseci u Hoberu je zaposleno nekoliko radnika, istaknula je vijećnica Šegedin, pa želi ostalim građanima osigurati informacije kako bi i oni došli u priliku zaposliti se u Hoberu. Direktor Ćenan odgovorio je kako Hober od 2016. godine radi na pomlađivanju zaposlenika, a zapošljava se po principu teritorijalne zastupljenosti. Iako je taj princip zapošljavanja od danas neviđen u Republici Hrvatskoj, direktor Ćenan podijelio je papire na kojima su nabrojeni svi novi zaposlenici Hobera od 2016. do danas, a na tablici je vidljivo da su oni iz različitih mjesnih odbora, odnosno teritorija. Po principu teritorijalne zastupljenosti nedavno je došao red i na Čaru pa je u Hoberu zaposlen nekadašnji član Nadzornog odbora društva. Direktor je odgovorio i na mnoga druga tekuća pitanja vijećnika, a vijećnik Ante Tvrdeić iskoristio je priliku da pohvali njegov rad, pogotovo u kontekstu Pupnata gdje je Tvrdeić predsjednik Mjesnog odbora.

Polemike je izazvala i deveta točka Dnevnog reda, odnosno izvještaj o radu KORA-e za 2019. godinu. Izvještaj je predstavila prokuristica KORA-e Milijana Borojević koja je istaknula svoj nezahvalni položaj budući da je u 2019. godini radila tek šest mjeseci, a izvješće obuhvaća cijelu godinu. Navela je aktivnosti KORA-e, u prvom redu 14 projekata koje je KORA provodila u 2019. godini u iznosu većem od 32 milijuna kuna.

Vijećnica Vinka Lozica istaknula je kako nije zadovoljna radom KORA-e. Razvojna agencija bi se trebala financirati većinom od projekata, kako je istaknula vijećnica Lozica, a KORA se financira iznosom većim od 740 tisuća kuna iz gradskog proračuna, a tek nešto više od 120 tisuća kuna od projekata. Vijećnica je navela i samo dva natječaja u jednoj godini na kojima je KORA uspješno ostvarila potpore za stranke. Vijećnica Lozica zaključila je da KORA ne odrađuje uspješno posao zbog kojeg je osnovana budući da u sedam godina od osnivanja nisu stekli povjerenje ljudi da im pišu projekte za natječaje. 

Prokuristica Borojević odgovorila je kako ne može komentirati posljednjih sedam godina rada KORA-e, navela je i da je agencija tiskala dvije knjige i ogranizirala dvije radionice. Problem slabijeg poslovanja agencije vidi u neprestanoj smjeni zaposlenika, kako bi se ostvarili veći rezultati, KORA-i su potrebni radnici s iskustvom, istaknula je. U raspravu se vrlo burno uključio i gradonačelnik Fabris navodeći kako nije u redu da se na takav način govori o aktivnostima i radu agencije, KORA radi izvrsno, istaknuo je, upravo administrativno provode 34 milijuna kuna u projektima za Grad Korčulu. Smatra da su sve druge agencije u usporedbi s KORA-om „maglice“ te je naveo kako su bivši zaposlenici KORA-e našli poslove na izvrsnim pozicijama.

Svaku sjednicu Gradskog vijeća Korčule možete uživo slušati u eteru Radija Korčule ili putem live streama.
26. travanj 2024 01:32