StoryEditorOCM
KorčulaŽRNOVO

10 GODINA VEČERI MATEMATIKE - Zabava za djecu i roditelje. Ni korona ih nije zaustavila

Piše Dora Lozica
30. studenog 2023. - 15:51

Kako zloglasnu matematiku učiniti zanimljivijom i lakšom učenicima i roditeljima dosjetila se još prije deset godina Snježana Ćenan, nastavnica u žrnovskoj Osnovnoj školi Ante Curać Pinjac, a veliku obljetnicu Večeri matematike proslavili su zanimljivim i edukativnim programom u krcatom Domu kulture u Kampušu.

Da će matematika dupkom napuniti Dom kulture u Žrnovu prošlog četvrtka djecom, učiteljima, roditeljima, ali i smijehom, plesom i dobrom atmosferom, teško je povjerovati. Ipak, baš je tako protekla dinamična, interaktivna, zabavna i prije svega edukativna večer posvećena desetogodišnjici održavanja Večeri matematike u žrnovskoj školi.

Večer matematike je skup interaktivnih radionica koje potiču izgradnju pozitivnog stava učenika prema matematici, a organizira ih Hrvatsko matematičko društvo u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja. Godinu po godinu, nastavnica matematike s više od 30 godina radnog iskustva uspjela je motivirati djecu da zavole tu tešku matematiku ili makar da je ne vole vlas manje.

"Sjećam se prve godine održavanja Večeri matematike, neki učenici kojima sam predavala uključili su se u matematičke radionice kao roditelji, priznali su mi da su naučili ono što im je bilo teško kad su sjedili u klupama. To me dodatno motiviralo, cilj mi je bio stvoriti pozitivan stav prema matematici, možda nije laka, ali nije ni dosadna i bez mašte. Željela sam da se učenici zaljube u matematiku makar nakratko, današnje su veze ionako takve, kratke", priča nam nastavnica Snježana kroz smijeh.

Večeri matematike postale su omiljena zabava za djecu i roditelje pa ih čak ni korona nije zaustavila. Za vrijeme pandemije matematičke zadatke rješavali su online te su nastavnici slali fotografije iz kućne izolacije. U deset godina nakupilo se fotografija, kaže nam suznih očiju nastavnica Snježana, koje je povezala u kratki video, svojevrsni matematički vremeplov emitiran u sklopu programa, a najemotivniji trenutak je bio vidjeti reakciju osmaša, danas cura i djevojaka, kad su skužili svoja dječja lica na fotografijama u prvom ili drugom razredu.

Večer je započela s nastupom sportsko-plesnog kluba T Dance, a nastavila se uz vrlo profesionalne voditelje i moderatore, sedmaše Moniku Šegedin i Mate Luku Cebala. Posebnu pozornost, koncentraciju i muk u dvorani izazvao je matematički kviz za roditelje nakon kojeg su se nagrađivali najbolji. Uspjeli smo uhvatiti Margaritu Šegedin koja je na kvizu osvojila visoko drugo mjesto zdušno braneći matematiku.

"Na Večerima matematike sudjelujem već godinama, prvo s nećacima, a sad i sa svojom kćeri. Kako sam osvojila drugo mjesto? Bila su laka pitanja, kad imaš djecu onda su u tome, a i mi svi volimo matematiku, Antonia ide na natjecanja", priča nam ova pametna mama. Da jabuka ne pada daleko od stabla potvrdila nam je i njena šestašica - "Jako volim računanje, zna biti teško, ali drago mi je naprezati mozak. Natjecanja su teška, ali dobro će mi doći, matematika je potrebna u životu, trebat će mi za izračunati kune", zaključuje Antonia Šegedin. Teško da ćeš računati u kunama, nadodat ćemo, ali mudra će glavica sigurno nastaviti biti na ponos roditeljima i otoku.

Učiteljica - Ivice, u jednoj ruci imam 8 jabuka, a u drugoj isto 8, što ja imam?

Ivica - Velike ruke učiteljice!

Cijelom dvoranom širio se zarazan smijeh tijekom izvedbe matematičkih šala i viceva, a kad je roditelje već trbuh zabolio od smijeha na pozornicu je stupio najpoznatiji stand up komičar žrnovske osnovne škole Vojko Šale koji se, uz pomoć Nikol Skokandić, pokušao domoći tableta za matematiku. Zanimljivo je da ni jedan ni drugi nisu posebni ljubitelji matematike, no društvenjaci su koje vole scenu i publiku, kaže nastavnica Snježana pa su pronašli svoje mjesto u matematičkoj večeri.

"Uf, ne bih rekao za sebe da sam matematičar, ne znam uopće što bih rekao. Reći ću da je nastavnica Snježana dobra, kakav si ti prema njoj, ona je takva prema tebi, a to je uglavnom dobro", mudro zaključuje Vojko koji je od publike izmamio gromoglasan pljesak.

"Za mene je matematika dosadan predmet, nepotreban u školi, to gradivo jednostavno ne mogu podnijeti. Mislim da je matematika gubljenje vremena", kratko je i iskreno zaključila Nikol koja je rado sudjelovala u programu, no ne i u računanju.

Potom su na pozornicu izašli prvaši koji su nastavnici Snježani ozbiljno odgovarali na matematička pitanja nakon čega su i zapjevali, a onda je uslijedilo čašćenje i druženje uz kolače koje su pripremili roditelji te ponosne bake i djedovi. Što o matematici misle djeca?

"Matematika je do petog razreda laka, a onda odjednom postane teška", priznala nam je osmašica Mia.

"Matematika mi nije najdraža, ali dobro ajde, što je tu je, sigurno se neću u životu baviti matematikom", već zna šestaš Josip.

"Učiteljica je dobra i draga, dajem joj ocjenu pet! Ali matematika je teška, svi idemo na repeticije", priznaje nam sedmašica Daria.

Nastavnicom Snježanom zadovoljan je i šestaš Mihael - "Učiteljica nas je puno toga naučila, trudi se da nam objasni i sve dopusti da je pitamo. Nije da posebno ne volim matematiku, ali nije baš ni da je volim", zaključuje zagonetno.

"Volim matematiku iz puno razloga, nije mi teška, čak mi je i zabavna, kad shvatiš kako riješiti zadatak, onda je laka", objasnila nam je voditeljica Monika ističući kako je matematika važna i kako je treba voljeti i znati.

Da je važna potvrdio nam je i ravnatelj Osnovne škole Ante Curać Pinjac iz Žrnova, Ivan Fabris. Pitali smo ga što on misli o matematici budući da je nastavnik hrvatskog jezika i književnosti.

"Sve najgore!" - priznaje nam smijući se te nastavlja - "Ja sam društvenjak, očito nam mozak na drugačiji način shvaća svijet, ali da je matematika potrebna, moramo se složiti da jest, a večeras smo vidjeli da nas može i nasmijati, spojiti, opustiti i to sve zahvaljujući nastavnici Snježani. Večeras imamo punu dvoranu, fantastičan odaziv roditelja, gotovo cijela škola sudjeluje u programu kao i brojni drugi nastavnici koji su pomogli Snježani... Netko je trebao povući i skupiti sve te ljude u čast matematici, a za tako povući treba imati ljubavi, treba povući srcem. Nastavnica Snježana nas vuče srcem, njeno podučavanje nije suhoparno, njena je matematika topla s humanističkim pristupom", zaključio je ravnatelj Fabris.

Zaista ćemo se morati složiti i najzloglasnijem predmetu dati i pokoji kompliment i lijepu riječ. Nakon 32 godine u žrnovskoj školi u kojoj predaje matematiku i fiziku, nastavnicu Snježanu smo pitali bi li što promijenila?

"Ne bih ništa mijenjala, uvijek sam bila ista. Kad učenici imaju loše ocjene i mene boli stomak, svaku njihovu ocjenu proživljavam. Oko matematike se treba truditi, onda ona uzvraća, a mladim nastavnicima poručujem da što više djecu izvedu iz razreda. Kad su djeca vani onda im prorade klikeri - aha to je to učiteljice, sad nam je jasno što ste nam objašnjavali! Matematika je zaista svugdje oko nas", poručila je za kraj.

Dora Lozica

02. svibanj 2024 23:33