StoryEditorOCM
KonavleKreće berba maslina

Očekuje se dobar urod: doznajemo koliko će koštati litra domaćeg ‘tekućeg zlata‘

Piše Kristina Filičić
3. listopada 2024. - 18:36

- Kakva će biti kvaliteta maslinovog ulja znat će se kod prerade maslina, ali svi elementi koji su zastupljeni u maslinama pokazuju da bi moglo biti dobro – kaže Mato Čupić, konavoski maslinar iz Vodovađe. Maslinari kreću u berbu maslina, a kakav će biti urod maslina?

- Jako dobri su urodi pogotovo gornja strana od Zvekovice do Dubravke, a Vitaljina, Molunat, Poljice čak i Vodovađa slabije je rodilo. Što se dogodilo ne znam, jesu li to uvjetovale klimatske promjene, došlo je i do kiše i grada u cvatnji oko 15. svibnja do lipnja. Možda se tu dogodio neki poremećaj – kaže sugovornik ali i dodaje:

- Bila je suša, a kad je velika suša onda su dobri i radmani, odnosno postotak ulja u maslini.

Maslinar Čupić ima 300 maslina oko kojih se intenzivno radi. Rekordne godine su imali čak 16 tona maslina, bilo je godina s urodom od šest tona, a ove godine očekuje bolji urod od lošeg lanjskog - do deset tona maslina.

image

Mato Čupić, konavoski maslinar

Privatni album

- Za litru maslinovog ulja treba otprilike 10 kilograma maslina, to je minimalna granica. U mom masliniku je pretežno sorta oblica. U dogovoru sa strukom unijeli smo oprašivače za i postigli dobar efekt. U kratkom vremenu se maslina opraši na ovaj način, a ako nema oprašivača treba joj duže vremena, a ako se potrefe kišni dani i lošije vrijeme, ne opraši se.

Kad maslina cvjeta najviše joj odgovara suša i vjetar koji nosi pelud masline. Navodi primjer kako je 95 posto maslina uz cestu dobro rodilo jer ‘veća vozila stvaraju vrtlog zraka koji nosi pelud i oprašuje masline‘.

- Maslini nakon oprašivanja treba vlaga. U kolovozu je treba natapat da se maslina razvije do prve kiše. Također, maslinu treba brati ranije, ne kasno, da ne bi došlo do štetnika koji će plodu nanijeti štetu – savjetuje Čupić.

A za kvalitetno ulje plod treba biti zdrav. Mnogi čimbenici negativno utječu na maslinu, a među većim su problemima klimatske promjene na koje maslinari ne mogu utjecati.

U masliniku našeg sugovornika masline se beru ručno jer ‘tako se plod, lišće, grane odnosno cijela maslina ne oštećuje što je slučaj sa beračem‘.

image
Bozo Radic/Cropix

- Taj berač maslinu udara i ona pada oštećena, ako stoji dan ili dva ona oksidira. A oksidiranje ulja nije dobro ni poželjno, ne smije maslina oksidirati. Kad se maslina udari po grani, a pretežno se beru mladi izboji, mlade grane, to je oštećuje. Najbolje branje je na ruke i po mogućnosti ispod staviti mrežu a ne najlone i tvrde prostirke koje se trenutno mogu naći u prodaji – kaže maslinar Čupić i nastavlja:

- Stalno vodim računa o maslini, u moj se maslinik unose plovke za muhu i to se svakodnevno prati. Ove godine nije bilo potrebe na ovom području prskat maslinu, ni jedan put nisam vršio zaštitu jer je maslina bila dobra a izostala je maslinova muha. Vjerojatno će se to odrazit i na ulje, bit će sigurno još kvalitetnije, može se reći pravo ekološko ulje. Maslinovo ulje, ono domaće, oduvijek je na cijeni. Ovaj maslinar litru ulja lani je cijenio 16 eura.

- Vjerojatno će doći do povećanja cijene. Pa u dućanima se litra maslinovog ulja, onog kvalitetnijeg, prodava za 18, 20 eura. Došlo je do porasta cijena repromaterijala, gnojiva, prerade, pa i cijena radne snage raste i moj rad raste. U mene ne postoji ulje niže kategorije jer se bere danas, prerađuje danas. Ne stoji doma u nekim hrpama, najbolji način prerade je sad ubrat i sad preradit što radim – kaže Čupić.

Cijena litre maslinovog ulja bi, dodaje, mogla biti 20 eura, ako ne dođe opet do kakvih divljanja cijena.

Dosta je elemenata od kojih ovisi kako će maslina roditi, oko maslina treba raditi, od košnje ispod maslina, gnojidbe...

image

Ivo Konsuo

Bozo Radic/Cropix

Maslinar Ivo Konsuo inače vlasnik Uljare Topolo u Dubrovačkom primorju očekuje prosječan urod koji je lani izostao, a ‘od prosječnog uroda radman je od 13 do 16 posto ulja‘.

- Bilo je 15 do 20 tona maslina, a sad bi moglo biti 50 do 60 tona. Primjerice, preklani je bilo odličan urod, 100 tona maslina. Sve ovisi o klimatskim uvjetima, jednu godinu bude 15, jednu 100 tona.

U primorskom selu Topolo je otprilike šest tisuća maslina, a prosječni godišnji urod je od 40 do 60 tona.

- Ove godine su bili jako loši vremenski uvjeti za maslinu, od kiša u cvijetu do sušnog ljeta. Klima se promijenila da to više nije normalno ni za maslinu ni za čovjeka.

Konsuo ima svojih 200 stabala, prosječan godišnji urod, kojeg očekuje i ove godine je tri tone ploda.

Njegova uljara je probno radila dva dana a starta od idućeg tjedna. U uljari se prerađuju masline s velikog dijela Dubrovačkog primorja, dobar dio Neretve, masline donose i pelješki maslinari. Pred njim je mjesec i pol dana intenzivnog posla u uljari u kojoj se godišnje obradi dvjestotinjak tona maslina.

Pitamo ovog domaćeg proizvođača za cijenu svojim rukama proizvedenog ‘tekućeg zlata‘.

- Cijena litre maslinovog ulja se kretala oko 15 eura. Budući da je došlo do poskupljenja svega, vrlo vjerojatno će cijena ići gore. Par godina Vlada je zaštitila velike potrošače struje, sad ćemo ostati bez toga što će se reflektirati na cijenu. Otprilike cijene će se kretati od 15 do 20 eura za litru domaćeg maslinovog ulja – zaključuje Konsuo.

03. listopad 2024 18:40