StoryEditorOCM
KonavlePREDATORI U KONAVLIMA

Nisu ih tajno spustili helikopterima, nisu ih čipirali. Oduvijek su tu!

Piše Gabrijela Bijelić
5. ožujka 2023. - 08:03

Blog Muzeja i galerija Konavala ovih dana se pozabavio temom suživota Konavljana i - vukova. Uz mrkog medvjeda, vuk (Canis lupus) je najveći grabežljivac na europskom kopnu, a o njegovoj trajnoj prisutnosti u Konavlima svjedoče zapisi o hajkama te brojni toponimi na temu predatora.

Država protiv lovaca

Podsjeća se u Samoniklim pričama iz muzeja i iz prirode kako se zbog intenziviranja poljoprivrede broj vukova značajno smanjio do 20. stoljeća, a kazivači tvrde da su nakon Drugoga rata jedno vrijeme iščezli zbog trovanja.

image

Izlov ne dolazi u obzir, kaže zakon

 

Goran Sebelic/Cropix

- Do Domovinskog rata državna vlast poticala je ubijanje vukova koji su 1995. pod zaštitom kao ugrožena životinja. Ponovna pojava u Konavlima vezuje se uz njihov silazak iz obližnje Hercegovine. Nastanili su se na neobrađenom i šumom obraslom polju, napadajući stoku. U novije vrijeme nije zabilježen napad na čovjeka. Osim vlasnika stoke koji štetu na blagu nastoje nadoknaditi državnom potporom, nezadovoljni su i lovci koji tvrde da vukovi ubijaju previše divljači. Ministarstvo za zaštitu okoliša pak tvrdi kako je broj vukova i dalje prenizak – detektirali su ‘blogeri’ problem kojega je itekako svjestan i načelnik Konavala Božo Lasić koji je i sam nekoliko svojih radova posvetio zvijeri uz koju žive naraštaji Konavljana. Više je puta Lasić negodovao zbog ‘širitelja panike’ koji su medijima dojavljivali priče o navodnim napadima životinja danju i noću. Tvrdili su da su svojim očima vidjeli kako se čipirane vukove iz zaleđa spušta helikopterom u Konavle, da tamo onda straše ljude i kolju blago. Kao protuargument ovim ZF pričama ponudio je povijesne podatke koji svjedoče o životu vukova u Konavlima o kojima još u 16. stoljeću javlja talijanski teolog i pjesnik, dominikanac Serafino Razzi, pišući o lovu na vukove u Konavlima daleke 1589.

image

Božo Lasić, načelnik općine Konavle

Bozo Radic/Cropix

Predatori predahnuli

Načelnik Lasić kaže kako mu se u posljednjih pola godine nitko od sumještana nije žalio na štetu od vukova, zaklane životinje i slično. Zadnja ozbiljnija dojava, pisao je i naš medij, stigla je koncem 2021. kad je čopor od pet životinja viđen u pograničnom području prema BiH. Konavoski lovci izvijestili su tad o napadu predatora na ovce i janjad u Dubravki, noćnom zavijanju iza Jagnjila, a kolala je neko vrijeme i priča o vuku kojega je snimila granična kamera u BiH. Kretanje vukova inače je teško pratiti jer se konavosko lovište prostire na 21 tisuću hektara. Na blizinu vuka može ukazati promjena ponašanja divljih svinja čiji su praščići omiljena hrana vukovima koji se kod nas odstrela ne moraju bojati, ističu iskusni lovci.

image

Vučji čopori od davnina su u ‘suživotu’ s Konavljanima

Cropix/

Vučja glava, okolište, ždrijelo...

O postojanju vučjih čopora osim hajki scvjedoče i toponimi diljem Konavala.

- U Pavljem Brdu nalazimo Vučju glavu, u Gabrilima Vučino okolište, u Čilipima Vučku njivu i Vučje ždrijelo, u Đurinićima Vučinu njivu, a u Brotnicama Vučetinu lazinu još u 15. stoljeću. Neki od ovih toponima žive i danas, a u međuvremenu su nastali i neki drugi. Naravno, treba imati na umu da su neki toponimi vezani uz osobno ime Vuko i njegove izvedenice, a ne za životinju - podsjećaju Samonikle priče.

23. travanj 2024 12:59