StoryEditorOCM
KonavleRIJETKI HRANE, MNOGI PROIZVODE

Krenula sezona sušenja mesa u Konavlima: Znate li što su ‘žmiri‘? Ukusni su i rijetki, ali zato svinjske bedre ima u izobilju

Piše Kristina Filičić
29. studenog 2021. - 21:01
Sad je vrijeme za nabaviti kvalitetnu sirovinu i napraviti dobre kobasice - kažu u Agroturizmu KonavleAgroturizam Konavle

S hladnijim danima studenog i prosinca tradicionalno kreće kolinje i priprema proizvoda od svinjskog mesa koji će na sušenje, dimljenje pa konzumaciju. Iako u Konavlima jako malo obitelji uzgaja svinje, jer ima profitabilnijih poslova od stočarstva, ipak sve više ih se bavi proizvodnjom svinjskih suhomesnatih proizvoda.

image
'Gusti od kobasica' 
Agroturizam Konavle

- Svi agroturizmi koji se pripremaju za manifestaciju 'Mirisi Božića' su to već napravili prije desetak dana, čim je vrijeme dopustilo, kako bi imali na vrijeme dovoljno kvalitetne kobasice, svinjske nogice, glave... sve ono što je dio zelene menestre i priče o 'Mirisima Božića' – kaže Ivo Mujo, predsjednik Udruge Agroturizam Konavle koja godinama organizira brojne aktivnosti s ciljem razvoja ruralnog turizma Konavala. Ključ uspjeha je, dodaje, da 'onaj tko drži do svoje proizvodnje i kvalitetnog suhomesnatog proizvoda nabavi i kvalitetno meso iz domaćeg uzgoja, domaću sirovinu', a to su u Konavlima usvojili.

- Tome su doprinijele i edukacije koje je Agroturizam Konavle zadnjih nekoliko godina organizirao u okviru projekta 'Gusti od kobasica'. Dakle, sad je vrijeme za nabaviti kvalitetnu sirovinu i napraviti dobre kobasice, kako bi mogli doći na natjecanje u kobasicama koje ćemo organizirati 15. veljače.

image
'Mirisi Božića' i 'Gusti od kobasica' idealna su prezentacija konavoskih okusa i umijeća u pripremi suhomesnatih proizvoda
Agroturizam Konavle

Iako, kaže nam, u Konavlima nema puno mjesta gdje se dobro suši meso 'jedna od najboljih posta za sušenje su konavoska brda i Kuna konavoska'.

- Čeka se Nikolji dan da se upale ognjišta tako da je ovih dana baš vrijeme za posolit meso, a za tjedan će se ono iznosit u ognjišta.

Zanima nas koliko se Konavljana bavi proizvodnjom suhomesnatih proizvoda, a Mujo odgovara protupitanjem:

- Koliko ima vinara u Konavlima? Ima ih 20-ak registriranih, a svi prave vino. Dio naše tradicije je da gotovo svaka konavoska obitelj u ovo doba godine za svoje potrebe radi i suši meso. Jedan od ciljeva Udruge Agroturizam Konavle je da podignemo na veću razinu taj segment, da što više ljudi ima registrirane objekte koji će onda moći proizvoditi suhomesnate proizvode i s njima izaći na tržište. Veseli nas što se jedan takav objekt radi, a vjerujemo da će uskoro i drugi – kaže ovaj Konavljanin.

image
Soljenje mesa pred sušenje - kako to Konavljani rade prikazano je na 'Mirisima Božića'
Agroturizam Konavle

Čvarci, tradicionalni slavonski proizvod, u Konavlima su žmiri, 'može ih se naći ali ne puno'. Ipak, top proizvod u Konavlima je svinjska bedra, poznatija kao pršut.

- To je najreprezentativniji suhomesnati proizvod u Konavlima i najcjenjeniji komad suhog mesa koji se soli o Božiću, a konzumira se za najmanje godinu i pol do dvije godine. Suši se dva mjeseca i onda u prostoru za zrenje zri još godinu i pol dana, da bi bio kvalitetan. A sad, za Božić, nezaobilazne su sušene svinjske nogice, glave i kobasice, suše se 15 do 20 dana. Uvijek se govorilo da je bura dobra za sušenje, međutim, pitamo li struku bura je štetna za proizvodnju suhomesnatih proizvoda. Vlažnost mora biti 70 do 80 posto u prostoru za sušenje mesa – pojašnjava Mujo.

A koliko Konavljani uspješni u pripremi kvalitetn ih suhomesnatih svinjskih proizvoda, znat će se, odnosno kušat će se, kroz 15-ak dana, na još jednim u nizu 'Mirisima Božića' u Konavlima.

20. travanj 2024 13:11