StoryEditorOCM
KonavleAUTOSERVIS PUŠIĆ GARAGE|

GEOMETRIJA KOTAČA - Recept za sigurnost u vožnji i trajnost novih guma

Piše dv
25. studenog 2020. - 09:21
Provjera geometrije kotača preporučuje se prilikom svake sezonske promjene guma kako bi automobil bio siguran i kako bi gume trajale dulje. Geometrija kotača izuzetno je važna za sigurnost automobila i trajnost guma. Ako je geometrija nepravilna, vozilo se lakše zanosi, ima dulji zaustavni put, ali i puno više troši gume. Također, povećava se buka.

Ako kupujete nove gume, geometriju svakako treba provjeriti i po potrebi namjestiti kako se gume ne bi odmah počele nepravilno trošiti. To im rapidno smanjuje vijek. Trenutno traje akcija provjere geometrije kotača u autoservisu Pušić garage na Grudi, čime se čuva sigurnost vozila i gume od prekomjernog i nepravilnog trošenja.

Dovoljno je svega 15 minuta za provjeru geometrije. To se radi na tehnološki suvremenom laserskom stroju koji za nekoliko trenutaka mjeri pozicije svih kotača i po potrebi preporučuje podešavanje geometrije. Automobil se stavi na dizalicu, montiraju se senzori na kotače, stroj skenira njihovu poziciju i ispisuje stanje geometrije.

Ključ sigurnosti na cesti je u tvornički zadanim parametrima geometrije. Trag, nagib i zatur svaki proizvođač propisuje za svoje pojedine modele i te se mjere moraju poštivati. Nekadašnje mehaničke i optičke instrumente zamijenili su suvremeni laserski uređaji koji su brži i precizniji. Zato se provjera zove „quick-check“ i najbolje ju je provesti prilikom svake sezonske izmjene guma jer ćete znati jesu li postavke traga i nagiba u tvornički propisanim parametrima.

Provjeru geometrije ne bi smjeli propuštati niti vozači koji koriste cjelogodišnje gume. Tim više jer je poznato da do narušavanja zadanih odnosa dolazi i protekom vremena, kao posljedica trošenja elemenata ovjesa, naročito tzv, selen blokova na vilicama ili sponama, ali i homokinetičkih zglobova, kugli, amortizera…

Zapravo, dovoljno je jedno nespretno penjanje na rubnik ili jači udarac u rupu i geometrija se već može pokvariti. Doduše, tijekom sezone duge šest mjeseci vozaču se to dogodi više puta na našim lošim cestama i zato se preporučuje provjera i, po potrebi, namještanje.

Provjera i namještanje geometrije poslovi su za profesionalce, a cijena je mala u usporedbi s troškovima koje možete imati ako ju zanemarite.

Također, autoservis Pušić obavlja servis automobila, dijagnostiku vozila, geometriju kotača, prodaju i ugradnju auto guma, popravak i servisiranje auto klima, testiranje kočnica na automobilu, prodaju i ugradnju dijelova za širok spektara vozila i sve to s vrhunskim aparatima i stručnim osobljem.

Za potpunu sigurnost vožnje, Autoservis Pušić garage vas poziva i na besplatni preventivni pregled vašeg  automobila!
 
Radno vrijeme: 9 – 17 sati

 
25. travanj 2024 13:51