StoryEditorOCM
KonavleTEŠKA GODINA ZA KONAVLE|

BOŽO LASIĆ OTVORENO Na koljenima smo, samo nas pamet može izvući od ekonomskog šoka

Piše Gabrijela Bijelić
19. srpnja 2020. - 11:54
Lumini u Cavtatu za otpuštene radnike hotela Albatros i Epidaurus, prazni apartmani i sobe u OPG-ovima, nesiguran posao za sezonce u Zračnoj luci Dubrovnik. Zbog korone Konavljani 2020. godinu neće pamtiti po dobru. A turistička sezona, ovako mršava kakva već jest na krajnjem jugu, ne obećava skoro poboljšanje.
Načelnik Božo Lasić još je proljetos poslao dopis upravi Hotela Cavtat s molbom da preispita moguće otkaze usred korona kriza. Nažalost, bez odjeka. Lumini su dogorjeli, a Cavtatom se proširio glas da će i preostala šačica zaposlenika Albatrosa uskoro na burzu rada.

Radije manje plaće

Lasić se teško miri s tim:
- Svojim sam pismom pokušao ukazati na problem koji slijedi. Moje obraćanje nije bilo promidžbeno i nisam želio na bilo koji način sebe izuzeti od odgovornosti, a jednako tako moje obraćanje ne znači da smatram da bi se privatnicima trebalo dekretom nametati što bi trebali činiti. Međutim, kao što je svima jasno, za našu sredinu u vrijeme krize gubitak svakoga radnog mjesta predstavlja veliki socijalni i društveni problem. Stoga, zastupam stav da je u ovom slučaju bolje smanjiti plaće nego otpuštati radnike, što je na tragu politike Vlade koja je svojim mjerama nastojala utjecati na to. Na lokalnoj razini nemamo takvu vrstu mehanizma na raspolaganju, ali svejedno mora ostati prisutna svijest da su i navedeni subjekti dio naše zajednice i da bi trebali imati osjećaja i za tu dimenziju. U ovakvim je kriznim trenucima socijalni senzibilitet jako važan – uvjeren je konavoski načelnik koji potvrđuje da je Cavtat, nositelj niza međunarodnih priznanja za prošlogodišnju turističku sezonu, ovog ljeta izrazito pogođen izostankom turizma:
Pitamo ga je li mu ministar prometa Oleg Butković odgovorio na dopis u kojem ga je u jeku krize s Covidom -19, zamolio da motorizirane turiste oslobodi od plaćanja cestarine ako dođu odmarati na jug:
-Mislim da je to dobra ideja. Ako se osvrnemo 30 ili 40 godina unatrag, sjetit ćemo se da je većina gostiju dolazila svojim automobilima po cestama koje su bile lošije od današnjih, a mi danas do Ploča imamo autocestu. Naravno, u međuvremenu se puno toga promijenilo, cijene su avioprijevoza značajno niže u odnosu na prijašnje. Međutim, u ovoj situaciji, kad su avioprijevoznici u krizi i zbog koronavirusa takav prijevoz nije siguran, mislim da moj prijedlog donekle drži vodu. Poslao sam ga u vremenu kampanje pa možda nije naišao na potrebnu pozornost, no svakako očekujem odgovor – kaže naš sugovornik o inicijativi koja još čeka odgovor iz Banskih dvora.
Zabrinjava i Zračna luka Dubrovnik kao generator gospodarskoga razvoja Konavala bilježi ogroman pad prometa. Svi s nestrpljenjem očekuju sredinu srpnja i najavljeni povratak i inače najbrojnijih britanskih turista, no nakon ljeta opet slijedi zatišje. Načelnik Konavala komentira kako se kriza odražava na standard stanovništva:
- Iako Zračna luka Dubrovnik bilježi veliki pad prometa i prihoda, zahvaljujući upravi, sindikatu i državi koja se odrekla dijela dobiti, svi sezonski zaposlenici imaju ugovore do kraja kolovoza ove godine, što je dokaz socijalne senzibilnosti i odgovornosti. Pandemija je svakako najviše pogodila avioprijevoz putnika. Pitanje je svih pitanja kada će se normalizirati avioprijevoz, što ovisi o mnogo čimbenika; koliko će pandemija i dalje ugrožavati naše živote, kojim mjerama ćemo se boriti protiv nje, koliki su gubici aviokompanija, na koji će se način one oporaviti i kakve će poteze vući. Nažalost, nemoguće je dati jednoznačne i konačne odgovore na ta teška pitanja – priznaje Božo Lasić koji je među prvim lokalnim čelnicima općini i općinskim društvima srezao plaće za 30 posto. Kakvo je sada stanje s proračunom, ima li uopće uplata, zanimalo nas je:

Ekonomija na koljenima

- Kada smo se odlučili na takve mjere, mnogi su mi rekli da je odluka nepromišljena i da to nije dobra mjera. Međutim, alternativu nemamo. U prvom redu, moramo biti realni, koronavirus bacio je na koljena svjetsku ekonomiju, i to već u ovom trenutku, a prognoze za budućnost nisu nimalo bolje. Tko uopće može sagledati sve posljedice onoga što će se događati u sljedećoj godini? U takvim okolnostima prihodi su nam značajno smanjeni, što ima vrlo negativne posljedice za naš proračun. Nastavak je to i na neke prethodne procese, u kojima su naši prihodi smanjeni gubljenjem statusa područja od posebne državne skrbi i nekim poreznim i fiskalnim reformama koje su, po mom mišljenju, financijski štetile lokalnoj samoupravi, što je nažalost tendencija koja je i dalje prisutna. Dakle, lokalna samouprava dijeli stanje u gospodarstvu i neće biti izuzeta od poteškoća globalne krize. U takvim je okolnostima odgovornost voditi promišljenu politiku, reagirati na vrijeme i amortizirati ekonomske šokove – govori prvi čovjek Konavala.
Na upit kako će opstati mnogi Konavljani koji su se kreditno zadužili za opremanje apartmana i kuća za iznajmljivanje koji sada zjape prazni, Lasić će reći:
- Ova je kriza do kraja razotkrila temeljne probleme hrvatskoga gospodarstva, koje je od svih europskih najovisnije o turizmu. Upozorenja su, naravno, bila stalno prisutna, no kada vam ide dobro onda mislite da isti recept može funkcionirati unedogled. Ova je kriza u neku ruku prilika da promijenimo smjer, u prvom redu da do kraja osvijestimo problem jer filozofija rentijerstva ima nesagledive negativne konotacije preko kojih se lako prelazi. Neki ozbiljni analitičari govore da u jednom trenutku i opskrba hranom na svjetskoj razini može biti upitna. Tada se vrlo brzo dođe do potpune promjene perspektive – je li „bogatiji“ onaj s tri prazna apartmana ili netko tko ima funkcionalan OPG? Naravno, tri se prazna apartmana mogu napuniti iduće ljeto, čemu se svi usrdno nadamo, ali upravo ovakve situacije pokazuju da to ne bi trebao biti jedini fokus i da je potrebno imati diverzifikaciju gospodarstva i ekonomije – mišljenja je naš sugovornik.I
26. travanj 2024 09:54