StoryEditorOCM
DubrovnikOŽIVIO INFO PULT TURISTIČKE ZAJEDNICE

Živahno je na recepciji Grada na Brsaljama: Gosti se ljute što žičara još ne vozi i što je pivo skuplje nego u Pragu, neki bi letjeli dronom, a jedan turist je pitao hoće li pasti bomba na BiH?

Piše Kristina Filičić
5. travnja 2022. - 08:08

- Koliko se plaća ulaz u Grad? – pita Britanka Brenda baš pristigla na Pile s peteročlanom ekipom

Uz osmijeh na licu Daria odgovara:

- Besplatno je.

U prostorijama smo Turističke zajednice Grada Dubrovnika. Točnije na info pultu.

- Krenulo je prije dva tjedna. Svako jutro bude posla, popodne nešto manje, ali pokrenulo se napokon nakon dužeg perioda – kaže nam turistička informatorica u TZ-u Daria Mitrović. Dosta je grupa koje u grad stižu izletničkim autobusima, ne izostaju ni turisti koji odsjedaju u gradu, a dolaze i kruzeri, kaže nam Daria. I 'kruzeraši' navrate, iako su ovdje tek nekoliko sati, pomalo začuđeno pitamo?

image

Daria Mitrović, turistička informatorica

Svaki dan ujutro bude posla, popode nešto manje, ali pokrenulo se napokon nakon dužeg perioda

 

Tonći Plazibat/Cropix

- Navrate, dosta često kupuju dnevnu karticu DuCard za zidine i za muzeje jer im je to najjeftinija opcija. Za jedan dan je to 250 kuna,  a uključuje zidine, sve muzeje, dvije galerije, Dom Marina Držića i 24-satnu autobusnu karticu što im je isplativije jer same zidine sa Lovrjencom su 250 kuna – priča uvjerljivo Daria. Da smo stranci i mi bismo je sigurno kupili.

Let dronom!?

Turisti znaju za DuCard, prije se kupovalo online sad je samo gotovina i kartice tako da se u prostore TZ-a na Brsaljama osim po informacije dolazi i po karticu. Prodaja ide dobro, kaže, za sada je super. Zanima nas što turisti najčešće pitaju:

- Većinom su to pitanja tipa gdje je ulaz na zidine, što možemo vidjeti u Dubrovniku, gdje je Knežev dvor..., a bude i neobičnih, recimo, koliko košta grobno mjesto u Dubrovniku – kroz osmijeh će Daria. Zanima ih i smiju li letjeti dronom, interesiraju se za pojedino zemljište, žele znati čiji su ljetnikovci... a pitanje 'gdje je wc' je posebno često.

- Trenutno je najviše Španjolaca i Francuza, često budu i grupe starijih Nijemaca, a dosta dolaze Amerikanci. Otkad su uvedeni izravni letovi dosta ih je, neki dan su bili iz Seattlea – kaže nam turistička informatorica.

image

Turisti često navrate po prospekte i mapu grada

Tonći Plazibat/Cropix

Spominju li covid, rat u Ukrajini?

- Rijetko tko. Jedan turist me neki dan pitao što mislim hoće li pasti bomba na BiH – simpatično će Daria. Za pretpostaviti je da je čovjek planirao izlet u susjednu zemlju jer se turisti često dolaze informirati o izletima u BiH pa ih oni upućuju na najbliže agencije.

- Nitko nije očekivao da će već početkom travnja biti ovoliko gostiju, baš je neka opuštena atmosfera, nitko ništa ne spominje. Ni covid, a prije bi bila panika, maske, distanca, sad su svi opušteni. Tu i tamo kad idu iz države pitaju gdje mogu napraviti antigenski test i to je to.

Koliko podijele prospekata, teško je procijeniti. Najtraženije su ipak Mape grada.

- Po smjeni ode 500 komada jer uzimaju ih i vodiči za grupu, a i privatni iznajmljivači navrate po materijale za apartmane. Paket od 200 mapa podijeli se nekad u sat vremena – kaže Daria koju ugodno iznenađuje opseg posla proteklih dana.

- Travanj 2019. bilo je specifičan, bilo je više prometa nego u srpnju i kolovozu. U zadnje četiri godine koliko sam ovdje, to je bio jedan od najjačih mjeseci koje sam odradila. Ide u tom smijeru ovih zadnjih dana, stvarno sam iznenađena, ima dosta posla.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Skalini i cijene

Kaže nam kako bude i nervoznih gostiju, a 'trenutno ih nervira što ne vozi žičara i ne ide brod za Lokrum'.

- Smetaju ih skalini, cijene. Cijena zidina im je bolna točka. Pogotovo ovi koji su bili unazad pet, deset godina. Pa počnu uspoređivati, govoriti da to ne može tako.

Onda im informatorice znalački, s osmijehom na licu, objasne kako smo turističko središte i da jednako toliko plaćaju i znamenitosti u Barceloni ili Parizu, pa živčanost brzo splasne.

image

Ida Bulić, turistička informatorica

Volim komunikaciju s turistima, drago mi je pomoći i olakšati im u odabiru što je najvažnije za posjetiti

Tonći Plazibat/Cropix

Za info pultom je i Ida Bulić. Tu je od prvog dana travnja. Budući da se bavila sličnim poslom, nije bio problem uklopiti se.

- Volim komunikaciju s turistima, drago mi je pomoći koliko god mogu i predstaviti im Dubrovnik, olakšati im u odabiru što je najbolje i najvažnije za posjetiti. A ako gost ima vremena onda se raspričamo o čemu već imaju poseban interes. Jednog gospodina je, recimo, zanimalo kada će biti koncerti klasične glazbe – kaže nam Ida.

Turističke informatorice trebaju biti upoznate s dosta toga jer nikad ne znaju što će turist pitati. Treba poznavati svaku dubrovačku ulicu, javni gradski prijevoz imati u malom prstu. Kao pomoć ponekad uskoči i internet. A vremenska prognoza, i tu se moraju iskazati, pogotovo kad zareda kiša na što su gosti posebno osjetljivi. Naše sugovornice tada poput Vakule imaju spreman odgovor jer se i same informiraju kada će proviriti sunce. Valja biti u toku i s vremenskim (ne)prilikama.

image

Daria Mitrović
 

Tonći Plazibat/Cropix

- Moramo pogledati kakvo će vrijeme biti sutra, preksutra da oni mogu isplanirati svoje aktivnosti – kaže nam Ida. I ona spominje kako turisti dosta uzimaju Dubrovačku karticu jer  'dobro je osmišljena, pokriva im dosta toga i gostu se isplati uzeti je nego plaćati sve pojedinačno'. Engleski je najčešći jezik kojim komuniciraju s posjetiteljima jer većina turista, pogotovo mlađe životne dobi, vlada engleskim dovoljno za sporazumjeti se.

Reći će naše informatorice kako je ovo tek zagrijavanje pred posao, jer prostor info ureda zna biti potpuno popunjen turistima. Tome ćemo nadodati kako je u sat vremena koliko smo bili pored info pulta, otprilike 50-ak turista svratilo po neku informaciju.

Je li im dosadi pričati, kažu, navikne se čovjek ali od tolike priče ožedniš pa voda spašava.

image

John, Brenda i Harry iz Velike Britanije
 

Tonći Plazibat/Cropix

Vino jeftinije, piva skuplja 

Peteročlana ekipa iz Velike Britanije u Dubrovniku ostaje tjedan dana. Brenda nam je otkrila što je pitala i doznala na info pultu.  

- Djelatnica nas je upoznala koliko stoje ulaznice za zidine, muzeje. Zanimale su nas i autobusne veze i kako možemo doći do otoka u blizini grada. Rekla nam je da ne voze, a baš smo se tome veselili – kaže Brenda pa će o razlozima dolaska u grad:

- Ovaj grad ostavlja bez daha, apsolutno prekrasno. Malo je hladno, ali toplije nego u UK, pa je dobro. Definitivno ste i jeftiniji. Išli smo u trgovinu kupili domaće vino, danas ćemo uzeti još, jeftinije je a i dobro – kroz osmijeh će Brenda.

image

Vladimir i Vladimir iz Praga

Tonći Plazibat/Cropix

- Volim Hrvatsku pa smo odlučili doći. Ostajemo četiri dana. Malo je hladno, očekivali smo kad idemo na more da će biti toplije, a evo nas navučeni - kaže Vladimir iz Praga kojemu je majka porijeklom iz Zagreba pa zna i pokoju hrvatsku riječ. Covid i rat u Ukrajini nisu poljuljali njihovu želju za putovanjem.

- Što možemo, navikli smo putovati i mi putujemo. U Ukrajini jest teška situacija, ali čovjek ako može, jedino može pomoći financijski i moliti da to sve stane. Jer ovo pogađa cijelu Europu, pogledajte samo cijene nafte, plina – kaže Vladimir a njegov suputnik imenjak također spominje rast cijena baš svega svugdje pa i u Češkoj.

- Tko će znati što nas čeka. I ovdje su cijene vrlo slične onima u Pragu. Ali primjerice, pivo vam je skuplje. Kad uzmem pola litre prvoklasnog piva u Pragu, dođe me 10 kuna – kaže ovaj Čeh, a drugi će, kako je hrvatsko vino bolje i cijenom pristupačnije nego u Češkoj.

image

U Info uredu TZ Grada Dubrovnika protekla dva tjedna navraća sve više turista

Tonći Plazibat/Cropix

Odsjeli su na Nuncijati u privatnom smještaju, malo dalje ali jeftino. Nije luksuz ali im i ne treba jer vrijeme provode u šetnji. Noćenje ih dođe oko 100 kuna.  U Turističkom uredu su tražili mapu grada i pitali za žičaru, pa ih je iznenadilo što još ne vozi. Doznali su i za mjenjačnicu i spremni krenuli u đir.

- Sad bumo šetali, jesam dobro rekao – pita nas Vladimir, onaj hrvatskih korijena. Uz naš odgovor 'odlično' poželjeli smo da im šetnja bude okupana suncem umjesto kišnim kapima.

Iako smo opravdano oprezni kada su u pitanju turistička očekivanja, viđenim u info uredu dubrovačkog TZ-a, može se reći kako sezona ipak obećava.

28. travanj 2024 11:04