StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA

Zakonito otkazani koncesijski ugovori ‘karićarima‘, stižu potpore za ugradnju fotonaponskih sunčevih modula, napreduje Plan upravljanja povijesnom jezgrom

Piše Grad Dubrovnik
16. lipnja 2023. - 13:25

UPRAVNI SUD POTVRDIO

Grad je zakonito otkazao koncesijske ugovore "karićarima"

Upravni sud u Splitu potvrdio je zakonitost postupanja Grada Dubrovnika u rješavanju problematike pretovarne zone, kada je zbog nepridržavanja odredbi preuzetih ugovorima o koncesiji Gradsko vijeće raskinulo ugovore s dotadašnjim koncesionarima za djelatnost opskrbe povijesne jezgre.

U prvom od dva takva postupka Upravni sud u Splitu presudom je odbio tužbeni zahtjev obrta Palma Plus kojim se tražilo poništenje Odluke o jednostranom raskidu ugovora o koncesiji sklopljenog 15. studenog 2019. između Grada Dubrovnika i navedenog obrta. Sud je presudio da je Grad Dubrovnik kao davatelj koncesije za obavljanje komunalne djelatnosti opskrbe trgovina i građana unutar povijesne jezgre grada posebnim vozilima zakonito postupio kada je raskinuo Ugovor o koncesiji s predmetnim koncesionarom radi povrede ugovornih odredbi.

image

Grad je zakonito otkazao koncesijske ugovore “karićarima”

Božo Radić/cropix/Božo Radić/cropix

Naime, zaključak je Suda kako uređenje prostora pretovarne zone "nije učinjeno u namjeri kako bi se koncesionare onemogućilo u obnavljanju za Grad važne komunalne djelatnosti nego u okviru legitimnog prava da se pronađe razumna ravnoteža između općeg interesa za urednom opskrbom i uređenjem prostora koje tome služi". Sud također smatra da Grad preuređenjem pretovarne zone koncesionare "nije doveo u položaj da ne mogu obavljati povjerenu djelatnost".

Rješavajući komunalni nered i neodrživo stanje na predjelu pretovarne zone na Pločama Grad Dubrovnik je u srpnju prošle godine proveo prvu od predviđene tri faze uređenja. Prethodno neugledno područje hortikulturno je revitalizirano i ozelenjeno. U potpunosti su uklonjeni građevinski i ambalažni otpad, kao i pokretne i nepokretne stvari unutar paravana te sami paravani, a površina je podijeljena na prihvatno-pretovarnu zonu i otvorenu javnu površinu. Uvedenim promjenama prostor je rasterećen te je osiguran odgovarajući pristup javnom sanitarnom čvoru, a sami ulaz u područje UNESCO-vog zaštićenog kulturnog dobra poprimio je adekvatan i jedinstven izgled.

Sanitat pruzeo opskrbu

Nakon raskida ugovora o koncesijama s postojećim koncesionarima, Grad Dubrovnik djelatnost opskrbe povijesne jezgre povjerio je društvu Sanitat Dubrovnik d.o.o., a koje društvo danas obavlja istu djelatnost posebno za tu prigodu nabavljenim elektrovučnim vozilima.

JAVNI POZIV ZA KUĆANSTVA

Sufinanciranje projektne dokumentacije za ugradnju fotonaponskih sunčevih modula

Grad Dubrovnik objavio je javni poziv za sufinanciranje troškova izrade projektne dokumentacije za instalaciju i ugradnju fotonaponskih sunčevih modula na obiteljskim kućama. Poziv ostaje otvoren četiri mjeseca, a građani/fizičke osobe s područja Grada u propisanom roku trebaju podnijeti prijave s cjelovitom dokumentacijom, kako bi u slučaju ako zadovolje uvjete mogli ostvariti pravo na dodjelu bespovratnih novčanih sredstava.

image

Sufinanciranje projektne dokumentacije za ugradnju fotonaponskih sunčevih modula

Novčana sredstava za predmetno sufinanciranje troškova izrade projektne dokumentacije mogu se ostvariti do 90% nastalog troška, ali ne više od 930 eura s uključenim PDV-om, po kućanstvu.Mjera poticanja korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama planira se provesti u dva dijela - prvi kroz sufinanciranje troškova izrade projektne dokumentacije (2023. godina) i drugi kroz sufinanciranje troškova nabave, instaliranja i ugradnje opreme fotonaponskih sunčevih (FN) modula do 10 kW (2024. godina), a sve u svrhu povećanja obnovljivih izvora energije u postojećoj potrošnji električne energije u kućanstvima, poboljšanja energetske učinkovitosti na području Grada Dubrovnika, te smanjenja emisije stakleničkog plina CO2.

Planirano 199.084 eura

Za realizaciju predmetne mjere u Proračunu Grada Dubrovnika za 2023. godinu u Upravnom odjelu za turizam, gospodarstvo i more, planiran je iznos od 199.084 eura.

U CILJU VEĆE KVALITETE ŽIVOTA GRAĐANA

Provode se brojne aktivnosti Plana upravljanja

Održana je četvrta sjednica Izvršnog odbora Upravljačke komisije za provođenje Plana upravljanja povijesnom jezgrom kao svjetskim dobrom UNESCO-a na temu upravljanja turizmom. Ovom prilikom predstavljena je "Analiza trendova posjeta staroj gradskoj jezgri Grada Dubrovnika temeljem podataka sustava Dubrovnik Visitor".Izrađen od strane dubrovačkih znanstvenika, čiji su radovi međunarodno prepoznati, verificirala je da su brojne aktivnosti i mjere projekta Poštujmo grad, pokrenutog o strane gradske uprave 2017. godine, rezultirale učinkovitom disperzijom posjetitelja i ublažavanjem negativnih učinaka prekomjernog turizma, odnosno smanjenim indeksom ranjivosti povijesne jezgre na prekomjerne posjete.

image

Provode se brojne aktivnosti Plana upravljanja

Istaknut je nastavak znanstveno-stručne suradnja Grada Dubrovnika i Sveučilišta u Dubrovniku i početak provođenja projekta participativnog budžetiranja u gradskim kotarima i mjesnim odborima (aktivnost Plana "Unaprijediti mehanizam za dijalog s građanima").

U javno savjetovanje upućena je Odluka o davanju u najam stanova u vlasništvu grada Dubrovnika u svrhu rješavanja stambenog pitanja obitelji s više djece na području povijesne jezgre grada Dubrovnika (aktivnost "Osnovati fond socijalnog stanovanja i model zadružnog stanovanja na području pod zaštitom"). Mjerači buke ugrađeni su na dvije lokacije u neposrednoj blizini ugostiteljskih objekata, na Stradunu i na Bunićevoj poljani, čim je ispunjena još jedna aktivnost obuhvaćena Planom upravljanja.

Održivo očuvanje suvremenog života

Plan upravljanja i njegove aktivnosti usmjerene su na stvaranja pretpostavki za upravljanje zaštićenom spomeničkom cjelinom, uz istodobno očuvanje i razvijanje suvremenog života Grada na održivim postavkama.

29. travanj 2024 06:22