StoryEditorOCM
DubrovnikNakon dva izdanja

‘Zagonetka pobjede‘ i na engleskom jeziku! Predgovor je pisao prvi strani novinar koji je 1991. probio medijsku blokadu i poslao snimke razaranja Grada u svijet

Piše L. V.
13. lipnja 2024. - 11:49

„Zagonetka pobjede“, svjedočanstva hrvatskih branitelja o događajima na dubrovačkom području tijekom Domovinskog rata 1991. godine, nakon dva izdanja na hrvatskom, izašla je i u skraćenom izdanju na engleskom jeziku. Ovaj sjajni dokument vremena, Zagonetka pobjede projekt je udruge ArtFormat, pokrenutog 2007. godine, kojim su zabilježena i objavljena brojna svjedočanstva hrvatskih branitelja ostvarenog u suradnji s hrvatskim Memorijalno-dokumentacijskim centrom Domovinskog rata, brojnim braniteljskim udrugama i dubrovačkim Muzejom Domovinskog rata, uz pokroviteljstvo Grada Dubrovnika. Recenzenti su knjigu ocijenili kao rezultat najsveobuhvatnijeg istraživanja i objedinjavanja memoarske građe koje je ikad provedeno na nekoj od hrvatskih bojišnica iz ‘91. godine. Nakladnici su Art Format i Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata.

image

Skraćeno izdanje knjige Zagonetka pobjede na engleskom jeziku

Artformat/

Oliver Pezo, novinar i snimatelj, autor je knjiga „Zagonetka pobjede“ i „The Enigma of Victory“ koje se bave vremenom s početka Domovinskog rata u Dubrovniku, ključnog povijesnog razdoblja koje na ovaj način ostaje zabilježeno i ostavljeno kao dokument i svjedočanstvo, kako sadašnjim tako i budućim naraštajima. Koliko je cijela stvar ozbiljna govore i godine koje je Pezo posvetio sveobuhvatnom projektu. Sam trud pronalaženja i razgovora sa sudionicima tadašnjih događaja, bilježenja i snimanja, beskrajnog iščitavanja zabilježenog dosad ne nezapamćen, pogotovo kad je riječ o ovoj tematici, a Pezo se detaljno, još uvijek, bavi projektom koji tek treba doživjeti finale u vidu dokumentarnog serijala, čije financiranje ovisi o prodaji knjiga.

U projekt su uključene stotine branitelja i drugih svjedoka,  više od 800 veterana sa šireg dubrovačkog područja te branitelji Dubrovnika koji su u pomoć obrani dolazili iz drugih krajeva Hrvatske. Iako su zabilježene izjave hrvatskih povjesničara, sjećanja djelatnika raznih službi, novinara ili medicinara, najveći dio svjedočanstava pripada braniteljima pa je jasno da je riječ o sadržaju prvenstveno vojne tematike. Kako godine prolaze mnogi od svjedoka su nas nažalost napustili, ali su njihova sjećanja ostala zabilježena za vječnost, i to daje poseban pečat i smisao cijelom projektu.

Pristup i način rada ostavlja na neki način ovaj projekt uvijek otvorenim, zapravo nikad do kraja završenim, jer je bilo tko s vremenom proživljenim u ratu mogao biti svjedok sa svojim sjećanjima. Skraćeno izdanje na engleskom jeziku „The Enigma of Victory“ rezultat je činjenice kako o bogatoj dubrovačkoj povijesti postoji golem interes brojnih posjetitelja Grada. Naročito im je zanimljivo razdoblje srpsko-crnogorske rušilačke i osvajačke opsade Dubrovnika u godinama Domovinskog rata, uzroci i slijed događaja koje pokušavaju razumjeti.

image

Oliver Pezo, novinar i snimatelj,na opsežnom projektu zagonetka pobjede radi dugi niz godina

Boris Bašić/

Ono po čemu je englesko izdanje specifično je predgovor engleskog novinara Paula Daviesa koji je tijekom opsade Dubrovnika uspio probiti medijsku blokadu koju je nametnuo agresor i poslati televizijske priloge razaranja Grada sa strahovitim utjecajem na svjetsku javnost. Osim predgovora, danas umirovljeni novinar i dobitnik nagrade Grada Dubrovnika 2023. godine, ispričao je ono što je doživio u Gradu iz prve ruke, prisjetivši se i sudbina nekih naših sugrađana, našeg prkosa i patnje, postavši i sam važan dio dubrovačke povijesti.

Prvo izdanje Zagonetke pobjede izašlo je 2015., drugo dopunjeno izdanje 2023. i ove godine izdanje na engleskom jeziku.

Često i sami zaboravljamo koliko je bilo teško to vrijeme, presudno za opstanak Grada, koliko su zanimljivi i važni bili događaji o kojima, sudeći po interesu i znatiželji, kao da nikad nije dovoljno napisano i objavljeno.

Knjige se mogu kupiti u knjižarama Algebre na Stradunu, trgovini Društva prijatelja dubrovačke starine u Širokoj ulici i u nekoliko suvenirnica, a za sve upite može se kontaktirati na info@artformat.hr

20. lipanj 2024 13:19