StoryEditorOCM
DubrovnikZAJEDNO ZA SUĐURAĐ |

ZABRINUTI STANOVNICI ŠIPANA UPOZORAVAJU Provedbom predloženog UPU-a nepovratno bi izgubili otočni identitet, postajemo betonizirana sredina!

Piše Maja Rilović Koprivec
11. siječnja 2021. - 14:58

Zabrinuti stanovnici Šipana pod sloganom Zajedno za Suđurađ održali su ispod Sponze konferenciju za novinare na kojoj su ukazali na probleme koji za stanovnike toga mjesta proizlaze iz Prijedloga UPU-a Suđurađ. Šipanke Dobrina Goravica i Marija Goravica, i Davor Ljubičić, istaknuli su kako bi ostvarenjem UPU-a Suđurađ ova vala nepovratno izgubila svoj identitet, pa je njihov cilj animirati i druge stanovnike Suđurđa, uglavnom starije stanovništvo, da reagiraju na ono što se planom u tom mjestu dopušta izgraditi. Naime, nedavna javna rasprava za UPU Suđurađ održana je u Dubrovniku, a ne u mjestu čiji stanovnici zbog starosti i nisu mogli pratiti, rekle su, a konzervatorske podloge na UPU mogle su se vidjeti tek na dan javne rasprave istaknule su Goravice.

image
Božo Radić/Cropix

Najveći problemi otoka koje je UPU trebao riješiti nisu riješeni već se oni koji postoje još potpiruju i stvaraju novi.

 - Tri su glavna problema: maritimna rješenje akvatorija samoga naselja gdje su predstavljene dvije verzije koje pretpostavljaju širenje nautičkih vezova za 49 mjesta. Planira se i sezonska nautička marina, i pumpa koja će se planom vjerojatno izbaciti, međutim, planira se i betonizacija obalnoga pojasa južnoga dijela naselja od više od 50 posto obalnoga pojasa. Naša vala je izuzetno mala i osim negativnog posljedica na kulturno povijesnu baštinu samoga naselja po povijesnoj važnosti jednaku sa samim Gradom. Također, nastat će i ekološki problemi, a zbog zagušenosti prometom, gdje već imamo dosta problema u uvali zbog čega gubimo otočni identitet i postajemo betonizirana sredina – navela je Marija Goravica.

 Njena sumještanka Dobrina Goravica također je istaknula problem parkinga koji se predviđen, ali i proširenje građevinskih zona na otoku.

– Područje područja mješovite izgradnje povećano je za cijelih 200 posto! Mi smo na javnoj raspravi doznali da se planira proširenje građevinskog područja s osam hektara na cijelih 25 hektara. Na ovaj način razvoj mjesta se stavlja u službu apartmanizacije, betonizacije kakva je poznata na Jaranu, a na taj način se uništava osobitost mjesta koji čini  Suđurađ jedinstvenim – rekla je Marija Goravica.

image
Božo Radić/Cropix

 - Ovakav pristup planiranju nije utemeljen niti demografskoj slici niti stvarnim potrebama Suđurana za održiv razvoj otoka ovakav model razvoja prijeti zadiranjem svih ovih kulturno povijesnim osobinama naselja zbog kojeg ljudi upravo i dolaze na Suđurađ. Planu nedostaje vizije mjesta koja treba biti utemeljena na potrebama Suđurana – dodala je Dobrina Goravica.

-  Promjene koje se planiraju, a uključuju proširenje povijesne ceste, od ljetnikovca do crkve Sv. Duha neprimjereno uređivanje place Suđurđa, s ucrtavanjem trafostanice unutar ljetnikovca i planiranje izgradnje parkinga na površini vrta koji je dio ljetnikovca, zaštićenog kulturnog nasljeđa, a sve to predstavlja grubo zatiranje u samo tkivo mjesta. S takvim planom razvoja  se ne slažemo i vrlo smo zabrinuti vizijom koja nam se nameće ovim novim UPU-om Suđurađ – istaknula je Dobrina Goravica. One su sudjelovale u javnoj raspravi dostavile i pismeno, primjedbe na UPU čije rezultate smatraju pogubnim za Suđurađ, posebice u dijelu nedostatka planiranja komunalne infrastrukture, zagušenja akvatorija prometom i izgradnjom gdje bi se izgubila obalna linija.   

image
Božo Radić/Cropix

I Davor Ljubičić istaknuo je kako predloženi UPU Suđurađ pokazuje kako je gradskoj upravi pojam održivi razvoj ne predstavlja ništa, jer ljepotu otoka ne poštuju. Kako je naglasio, Prijedlogom se ne poštuju odrednice Europske unije o održivosti. Stoljećima su naši otoci imali svoje mjesto i svoj značaj, a sada postaju mjesto gdje će investitori uzeti lovu, na zemlji na kojoj su domaći ljudima stoljećima stvarali i gradili – rekao je Ljubičić. 

22. travanj 2024 12:11