StoryEditorOCM
Dubrovnik32. OBLJETNICA POGIBIJE DEVETERO MLADIH

Vijenci i svijeće za mlade živote ugašene u Mokošici

Piše DV
7. listopada 2023. - 19:18

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je danas poslijepodne počast devetero mladih koji su 7. listopada 1991. poginuli prilikom udara agresorskog minobacačkog projektila ispred skloništa u Novoj Mokošici. Uz obitelji stradalih i pripadnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata, vijence i svijeće su uz spomen obilježje u ime Grada Dubrovnika položili gradonačelnik Mato Franković, predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica te pročelnica Martina Skopljaković.

 

Kod mjesta pogibije svijeće su upalili i predstavnici Gradskog kotara Mokošica, a sveta misa zadušnica održana je u Župnom prostoru Svete Obitelji.

 

"I 32 godine nakon ovog zločina vidimo veliki broj sugrađana koji su i ovaj put došli odati počast, a posebno je dirljivo vidjeti obitelji mladih ljudi koji su ovdje izgubili život. Nažalost, činjenica je da za ovaj, kao i počinjene brojne druge zločine na području Dubrovnika za vrijeme Domovinskog rata, oni koji su za taj zločin odgovorni nisu za njega  odgovarali. Komemorirajući sve žrtve koje su dale svoj život za Domovinu držimo ih živima u našem sjećanju jer kako je general Nojko Marinović rekao, sjećanje je alat. Mi nismo narod koji svoju djecu uči mrziti, ali moramo ih učiti da pamte kako bi bili na oprezu da nam se nešto ovako nikada više na ponovi", kazao je gradonačelnik Franković. 

 

Na samom početku općeg napada na Dubrovnik u listopadu 1991., u kojima su se nemilosrdno gađala i civilna područja, bilo je to najveće pojedinačno stradanje za vrijeme opsade Grada. Gradsko naselje Mokošica još nije bilo okupirano, a minobacački projektil pao je ravno ispred skloništa. Na mjestu su poginuli braća Nikola (18) i Miho (19) Liban, Joško Vuković (20), Vladimirka Dopsai (17), Denis Čimić (18), Alen Vasiljević (20), Milenko Kulaš (20), Ivo Maškarić (36) i Jozo Brajović (41), a još četvero mladih je ranjeno.

03. svibanj 2024 09:36