StoryEditorOCM
DubrovnikUZ 31. OBLJETNICU NAPADA NA DUBROVNIK

‘Da se ne zaboravi‘: Vijenci i svijeće u spomen na sve poginule u Domovinskom ratu, prigodni školski program, molitva na Srđu, vijenci u moru..

Piše dv
1. listopada 2022. - 09:44

Grad Dubrovnik i Udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Dubrovačko-neretvanske županije organizirali su program obilježavanja 31. obljetnice početka napada na Dubrovnik, 1. listopada 1991. godine. 

U sklopu komemorativnog programa ‘Da se ne zaboravi‘ jutros su kod Spomen križa na groblju Boninovo položeni vijenci i upaljene svijeće u znak sjećanja na sve poginule branitelje i stradale civile u Domovinskom ratu. Vijenci su, uz molitvu koju je predvodio katedralni župnik don Marin Lučić, položeni i kod Križa na Srđu.

U Crkvi Male braće jutros je održan i prigodni umjetnički program učenica i učenika dubrovačkih osnovnih škola.

Svim poginulima na moru počast se odala u  18 sati spuštanjem vijenca u more s broda Tirene u  gruškom akvatoriju. Misa zadušnica za sve poginule u Domovinskom ratu služena je u 19 sati u crkvi Male braće.

Na današnji dan, u utorak 1. listopada 1991. godine, započeo je dugo planiran i pomno pripreman napad srpskih i crnogorskih agresora na krajnji hrvatski jug za kojeg su agresori koristili sva raspoloživa sredstva uz snažnu potporu zračnih i mornaričkih postrojbi. U granatiranju Dubrovnika agresor je zrakoplovima raketirao zgradu Centra za obavješćivanje te repetitor i relej na Srđu čime je došlo do informativne blokade grada.

04. svibanj 2024 00:33