StoryEditorOCM
DubrovnikLUKA MODRIĆ I(LI) DAVID BECKHAM MOGLI BI DOSELITI U PRIMORJE

Vicenco Blagaić: ‘Puno poznatih i slavnih je na mom popisu za kupnju luksuzne vile, nisam htio prodati projekt ni za ogromne cifre‘

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
19. lipnja 2024. - 12:12

Vicenco Blagaić javio nam se danas iz Londona, gdje je na sastancima s poznatim arhitektima koji upravo projektiraju prvu fazu ‘Hrvatskog sna‘ na lokaciji Tri sestrice u Dubrovačkom primorju.

image

Splitski poduzetnik Vicenco Blagaić

Privatni Arhiv/

Kako ekskluzivno saznajemo, s nekim je svjetskim zvijezdama već dogovorena kupnja luksuznih vila na Tri sestrice. Moguće da je to i jedan od svjetski poznatih nogometaša s kojima se Blagaić fotografirao na Bowi na Šipanu, ali o tome još nije htio govoriti. Rekao nam je da na popisu ima jako puno poznatih imena s kojima je dogovorio kupnju vile, ali s njihovim imenima zasad ne smije i ne želi izlaziti u javnost.

image

Vicenco Blagaić sa stranim arhitektima

Privatni Arhiv/

- Zapravo ne tražim investitora. Svi sumnjaju u nas Hrvate i uvijek je tema postoji li neki strani investitor. To se može i bez stranog investitora, što smo dokazali i dosad - istaknuo je splitski poduzetnik Vicenco Blagaić. - Zašto to ne bih bio ja? - retorički je upitao.

- Morali smo žrtvovati dio projekta i prodati ga investitorima, ali za većinu priče postoji želja da je mi razvijamo. Najlakše je prodati drugome, uzeti novac i otići, što smo mogli već sto puta i nitko nas u tome nije spriječavao, a niti su me doživljavali da to ne radim radi novaca nego mojih vizija i davnih želja - naglasio je.

image

Budući izgled lokacije Tri sestrice

Privatni Arhiv/

- Guram ovo 17 godina, počeli smo kupovati zemljište 2007. godine i nitko tada nije vjerovao niti bi se kladio da ćemo doći do ove točke. Bilo je puno problema, hodali smo na rubu provalije. Imali smo problema s jednom bankom i nekim bivšim ministrima koji su bili protiv projekta. A Tri sestrice su još od 1969. godine bile planirane kao najveća turistička zona u ondašnjoj Jugoslaviji. Mi nismo kupovali poljoprivredno zemljište pa ga išli prenamjenjivati nego je to od ‘69. bila najveća planirana turistička zona - podsjeća Blagaić.

image

Vicenco Blagaić u društvu malezijskog milijardera i načelnika Općine Dubrovačko primorje

Privatni Arhiv/

- Lokaciju za moju ideju izgradnje nove turističke destinacije od nule detaljno sam tražio i proučavao više od dvije godine, od Zadra do Prevlake. Kriterij je bio da je na kopnu, nisu nas zanimali otoci. Tražili smo područja koja su lijepa i kvalitetna, a ono što nam je bilo najvažnije jest da su predviđena u prostornom planu. Jako nam je važan i novi aerodrom na Rudinama na kojem isto radimo, a u prvoj fazi bio bi samo za privatne jetove - govori o projektu koji bi - malo je reći - značajno unaprijedio razvoj ovog kraja.

- I ne samo Dubrovačko primorje, nego i Hrvatsku! - naglasio je Blagaić. - Samo prva faza projekta vrijedna je 920 milijuna eura, a cijeli projekt preko 3 milijarde eura.

- Od prvog dana uložili smo ogromne novce u izradu master plana i velike makete. Trenutno deset velikih svjetskih arhitekata radi na idejnim rješenjima prve faze. Infrastruktura i ceste su samo nulti korak, a od 2017. radimo na dozvolama. To sve traje, a ni u drugim državama nije drugačije. Najveći nam je problem bila vlasnička struktura zemljišta. Preko 16 godina smo potrošili na okrupnjivanje glavne parcele koja je bila u udealnom suvlasništvu 103 obitelji. Nitko normalan ne bi ušao u tu kupnju, ali mi smo riskirali. Dva odvjetnička ureda 16 godina radi na tome i potpisano je preko 1200 ugovora - istaknuo je Vicenco Blagaić.

image

Vicenco Blagaić i Igor Karuc

Privatni Arhiv/

- Po hrvatskom zakonu, dok niste vlasnik 1/1, ne možete dobiti dozvolu. Zadnjih 7 kvadrata riješili smo prošle godine i onda smo uspjeli dobiti prve dozvole - rekao je Blagaić i istaknuo da mu je načelnik Nikola Knežić i Općina Dubrovačko primorje bila od velike pomoći.

- U prvoj fazi izgradit će se dva hotela, 30 vila i 100 apartmana, marina i Beach club. Sve je u projektiranju, a ako iduće godine dobijemo dozvole, počinjemo s gradnjom 2025. godine. Onda nas dvije do tri godine dijele od svečanog otvaranja - naglasio je Blagaić.

- Prva faza gura odmah i drugu. Zašto bismo tražili investitore kad možemo probati i sami? Moja želja je da sam napravim prvu fazu i mislim da to mogu. Imamo sve dozvole i zemljište, a gradit ćemo dijelom s kreditima banke, a dijelom s prodajom nekretnina krajnjim kupcima. Mogli smo sve prodati, nekoliko puta su ozbiljne cifre bile na stolu, a moji prijatelji i suradnici bi me čudno gledali kad bih se ja zahvalio na ponudi - rekao je Vicenco, koji je izabrao teži, ali za njega bolji put.

- Ne odustajem, posebno ne sad na kraju - zaključio je. 

25. lipanj 2024 04:13